Πεντάγωνο: Το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει σχάσιμο υλικό για πυρηνικό σε 12 ημέρες - Ισραήλ: Τα τελικά πυρηνικά βήματα του Ιράν

Τώρα θα χρειαζόταν το Ιράν μόλις 12 ημέρες για να παράγει υλικό πυραύλων αξίας μιας βόμβας, αποκάλυψε ο υφυπουργός Πολιτικής των ΗΠΑ, Κόλιν Χαλ, την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου αναφερόμενος στα στάδια του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος».

Ο Khal είπε στην επιτροπή ένοπλων υπηρεσιών του Κογκρέσου ότι, πριν από πέντε χρόνια, το Ιράν θα χρειαζόταν 12 μήνες, όχι ημέρες, για να φτάσει στο ίδιο σημείο. «Η πρόοδός του από τότε που φύγαμε από το JCPOA ήταν αξιοσημείωτη», είπε, αν και αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει λάβει την τελική απόφαση να κατασκευάσει πραγματικά τη βόμβα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο William Burns της CIA προσέφερε παρόμοια αξιολόγηση, αφού η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι οι παρατηρητές της είχαν εντοπίσει πως το Ιράν είχε πλέον την ικανότητα να εμπλουτίσει ουράνιο κοντά στο 84%. Την Τρίτη, η IAEA είπε ότι η ικανότητα είχε φθάσει στην πραγματικότητα το 83,7 τοις εκατό, το οποίο είναι στα πρόθυρα παραγωγής ουρανίου οπλικής ποιότητας.

Ο Behrouz Kamalvandi, μέλος της πυρηνικής επιτροπής του Ιράν, ισχυρίστηκε ότι η καθαρότητα των 83,7% ήταν μια ανωμαλία που οφείλεται σε συσσώρευση απρόβλεπτων περιστατικών, όχι αποτέλεσμα της πρόθεσης του καθεστώτος. Οι αξιωματούχοι της IAEA ήταν πολύ δύσπιστοι απέναντι σε αυτόν τον ισχυρισμό.

Στην έκθεσή του, ο στρατηγός Μπασιούκ αποκάλυψε πως οι ισραηλινές επιχειρήσεις είχαν επιτύχει να εμποδίσουν την Τεχεράνη να ιδρύσει τη Χεζμπολάχ Νο. 2 στη Συρία. Τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προορίζονται για επίθεση στο Ισραήλ πετούν τώρα πάνω από την Ουκρανία καθώς και χτυπούν εμπορικά πλοία στον Κόλπο, είπε. «Είμαστε κοντά στα τελευταία κρίσιμα στάδια του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος. Έχουμε κάνει τις σχετικές προετοιμασίες και αν χρειαστεί θα τις ενεργοποιήσουμε».

* πληροφορίες debka.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail