Σκυλιά του πολέμου: Να γιατί η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα

RT
Τι κρύβεται πίσω από τις ανησυχίες στη Μολδαβία και στην αποσχισμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου πολέμου.

Η Μολδαβία κινδυνεύει να επιστρέψει σε ενεργό σύγκρουση με την αυτοανακηρυγμένη Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας - μια αυτονομιστική περιοχή, με σλαβική πλειοψηφία, η οποία αποσπάστηκε από το Κισινάου κατά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

George Trenin & Georgiy Berezovsky - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουκρανία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έδαφος, επειδή η έναρξη στρατιωτικής δράσης εκεί θα μπορούσε να είναι διπλά επωφελής για το Κίεβο. Θα έφερνε σε δύσκολη θέση τη Μόσχα, η οποία έχει μόνο 1.500 άνδρες ως ειρηνευτικές δυνάμεις και δεν υπάρχει τρόπος να τις ενισχύσει επί του παρόντος, και θα επέτρεπε επίσης στο Κίεβο πιθανή πρόσβαση σε μια τεράστια αποθήκη όπλων. Η εγκατάσταση στην Κολμπάσνα - με 22.000 τόνους όπλων – είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Κατά τη σοβιετική εποχή, τα στρατηγικά αποθέματα της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας αποθηκεύτηκαν εδώ. Ωστόσο, τα περισσότερα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν στην αποθήκη μετά την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων από τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας - όπως η Ανατολική Γερμανία, η Τσεχοσλοβακία και η Ουγγαρία.

Η αποθήκη περιέχει βλήματα πυροβολικού και αεροπορικές βόμβες, νάρκες διαφόρων διαμετρημάτων, χειροβομβίδες και φυσίγγια. Πιθανώς σχεδόν το ήμισυ αυτού του οπλοστασίου έχει ήδη εξαντλήσει τη διάρκεια ζωής του. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη ποσότητα παλαιού εξοπλισμού στην αποθήκη Kolbasna, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 αρμάτων μάχης, 200 τεθωρακισμένων μεταφορέων προσωπικού, οχημάτων μάχης πεζικού, περισσότερων από 30.000 στρατιωτικών οχημάτων, περίπου 200 αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών Grad και 30.000 πολυβόλων.

Τα πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα στην Κολμπάσνα θα ήταν αρκετά για να εξοπλίσουν μια σύγχρονη ομάδα στρατού. Ωστόσο, είναι πιθανό πως οι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν ναρκοθετήσει την εγκατάσταση. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος η οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση να οδηγήσει σε τεράστιες εκρήξεις, προκαλώντας οικολογική ζημιά.

Θα εξελιχθούν οι αυξημένες εντάσεις σε μια άλλη ένοπλη σύγκρουση στον πρώην σοβιετικό χώρο;

Ανησυχία της Ρωσίας

Στις 23 Φεβρουαρίου, το ρωσική Υπουργείο Άμυνας (MOD) προειδοποίησε, "το καθεστώς του Κιέβου προετοιμάζει ένοπλη πρόκληση εναντίον της Υπερδνειστερίας στο εγγύς μέλλον", προσθέτοντας ότι η αναμενόμενη πρόκληση θα πραγματοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU), σε συνδυασμό με το νεοναζιστικό Σύνταγμα Αζόφ.

"Μια σκηνοθετημένη ρωσική επίθεση από το έδαφος της Υπερδνειστερίας υποτίθεται πως θα λειτουργήσει ως πρόσχημα για την εισβολή. Ουκρανοί σαμποτέρ που θα συμμετέχουν στην σταδιακή εισβολή θα μεταμφιεστούν με τη στολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας", προέβλεψε το Υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας ότι είναι προετοιμασμένο για ένα τέτοιο σενάριο.

Την επόμενη μέρα, μια άλλη δήλωση του Υπουργείου Άμυνας ισχυρίστηκε πως το Κίεβο είχε εντείνει τις προετοιμασίες για εισβολή στην Υπερδνειστερία.Το ρωσική Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε επίσης, την ίδια ημέρα, ότι η Ουκρανία συγκεντρώνει στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό στο Τμήμα της Υπερδνειστερίας στα σύνορά της με τη Μολδαβία. Συγκεκριμένα, φέρεται να αναπτύσσεται το πυροβολικό και ένας αυξανόμενος αριθμός αεροσκαφών μπορούσε να διακριθεί πάνω από το έδαφος, σύμφωνα με το Υπουργείο.

Προειδοποίησε "τα μέλη του ΝΑΤΟ και τους Ουκρανούς καθοδηγούμενους τους για οποιαδήποτε επικίνδυνη επιχείρηση. Ρώσοι διπλωμάτες είπαν ότι οποιαδήποτε ενέργεια που αποτελεί απειλή για τις ειρηνευτικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία "θα θεωρηθεί επίθεση στη ρωσική Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο".

Το Κρεμλίνο εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα γεγονότα. "Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση στην Υπερδνειστερία που μας προβληματίζει. Η κατάσταση είναι ταραγμένη και προκαλείται εξωτερικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ στις 27 Φεβρουαρίου. "Γνωρίζουμε πως οι αντίπαλοί μας στην Ουκρανία και στις ευρωπαϊκές χώρες είναι ικανοί για διάφορες προκλήσεις.”

Κόντρα-κατηγορίες

Ένας σημαντικός αριθμός ουκρανικών στρατευμάτων έχει σταθμεύσει κατά μήκος των συνόρων με την Υπερδνειστερία, όπως επιβεβαίωσαν οι ίδιες οι ουκρανικές αρχές. Στις 27 Φεβρουαρίου, Η γραμματέας Τύπου της AFU Operational Command South, Natalia Gumenyuk δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα "συγκεντρώνονται σε όλο το μήκος των συνόρων με την Υπερδνειστερία" και ο αριθμός τους είναι ανάλογος με τις "υπάρχουσες απειλές". Ωστόσο, αναγνώρισε επίσης πως οι" απειλές "είναι μάλλον"υποθετικές".

Ταυτόχρονα, το Κίεβο προωθεί μια αφήγηση που αντιτίθεται στη ρωσική εκδοχή των γεγονότων.

"Η ρωσική κυβέρνηση λέει ότι η Ουκρανία φέρεται να εισέρχεται στην Υπερδνειστερία. Εκτιμούμε την ανεξαρτησία άλλων χωρών. Η Υπερδνειστερία είναι μέρος της Μολδαβίας. Η Ρωσία μας προκαλεί να εισέλθουμε στο έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Αλλά η ίδια η Ρωσία μπορεί να εισβάλει από το έδαφος της Υπερδνειστερίας", δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι.

Οι αρχές της Μολδαβίας, που υποστηρίζουν το Κίεβο, άρχισαν επίσης να αρνούνται την ύπαρξη απειλής για την ασφάλεια στην Υπερδνειστερία. "Οι κρατικοί θεσμοί της Μολδαβίας παρακολουθούν την κατάσταση και δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που διαδίδονται από τη ρωσική πλευρά", ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της σε δήλωση την 1η Μαρτίου.

Αρκετές ημέρες νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας έκανε ακόμη πιο καθησυχαστικές δηλώσεις. Στις 24 Φεβρουαρίου, ο στρατός σημείωσε ότι "δεν υπάρχουν άμεσες απειλές για την στρατιωτική ασφάλεια της χώρας". Η δήλωση έγινε την επόμενη μέρα μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για πιθανή ουκρανική πρόκληση με το πρόσχημα μιας "ρωσικής επίθεσης".

Οι προηγούμενες παρατηρήσεις της κυβέρνησης της Μολδαβίας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές συγκριτικά. Αντί για την απουσία απειλής για την εθνική ασφάλεια, το Κισινάου είχε επιμείνει στο αναπόφευκτο του μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και ασφάλειας της Μολδαβίας Αλεξάντρου Μουστάτσε είχε δηλώσει τότε: "το ερώτημα δεν είναι αν η Ρωσική Ομοσπονδία θα εισβάλει στη Μολδαβία, αλλά πότε θα συμβεί αυτό – είτε στις αρχές του έτους, τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, ή αργότερα, το Μάρτιο ή τον Απρίλιο.”

Υπό το φως του ισχυρισμού πως η Μόσχα μπορεί να ξεκινήσει επίθεση, η πρόεδρος Μάγια Σάντου πραγματοποίησε ακόμη και συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας.

Απώλεια ισορροπίας

Η Υπερδνειστερία άρχισε να απομακρύνεται από τη Μολδαβία ακόμη και πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το Σεπτέμβριο του 1990. Αυτή ήταν μια απάντηση του τοπικού πληθυσμού, τα δύο τρίτα του οποίου αποτελούνταν από Ουκρανούς και Ρώσους, στην φιλορουμανική πορεία που ακολούθησε το Κισινάου. Η Μόσχα προσπάθησε να επιλύσει τη σύγκρουση, αλλά δεν κατάφερε να το κάνει πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Μόλις η Μολδαβία κήρυξε την ανεξαρτησία της, ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του Κισινάου και της αυτοανακηρυγμένης Υπερδνειστερίας. Οι μάχες οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και σταμάτησαν μόνο μετά την παρέμβαση της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης.

Η Υπερδνειστερία αποσπάστηκε μόνιμα από τη Μολδαβία, η οποία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της και έκτοτε το καθεστώς της δεν έχει επιλυθεί. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών περιγράφονται καλύτερα ως "παγωμένη σύγκρουση". Η διατήρηση του status quo και η ασφάλεια των κατοίκων της Υπερδνειστερίας διασφαλίζονται από τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη και την Επιχειρησιακή Ομάδα των ρωσικών δυνάμεων, για την οποία οι μολδαβικές αρχές απαιτούν τακτικά να αποσυρθεί.

Υπενθυμίζοντας το ρόλο της Μόσχας στο να θέσει τέρμα στην αιματοχυσία, τα τελευταία 30 χρόνια οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας έλκονται προς τη Ρωσία και μάλιστα επιδιώκουν να γίνουν μέρος της. Το 2006, οι τοπικές αρχές πραγματοποίησαν δημοψήφισμα όπου το 97,2% ψήφισε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία. Το Δεκέμβριο του 2013, το Ανώτατο Συμβούλιο της Υπερδνειστερίας ενέκρινε νομοσχέδιο για την εφαρμογή της ρωσικής ομοσπονδιακής νομοθεσίας στο έδαφος της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας. Τον επόμενο Μάρτιο, το Ανώτατο Συμβούλιο της Υπερδνειστερίας ζήτησε από τη Ρωσική Κρατική Δούμα να συντάξει νόμο που θα επέτρεπε στην μη αναγνωρισμένη δημοκρατία να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Όπως και οι σοβιετικές αρχές πριν από αυτές, οι αξιωματούχοι στη Μόσχα αντέδρασαν σε αυτές τις πρωτοβουλίες με μεγάλη προσοχή. Ποτέ δε συζήτησαν την ιδέα της ένταξης της Υπερδνειστερίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και διατηρήθηκε η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ Κισινάου και Τιρασπόλ. Δυστυχώς, αυτή η ισορροπία έχει αμφισβητηθεί σοβαρά κατά το παρελθόν έτος.

Μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι αρχές της Μολδαβίας έλαβαν νομοθετικά μέτρα με στόχο τη μείωση της πολιτιστικής παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή. Απαγόρευσαν επίσημα την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου και τη χρήση των συμβόλων "V" και "Z" στο φιλορωσικό πλαίσιο και έξι ρωσόφωνα τηλεοπτικά κανάλια έκλεισαν. Υπήρξαν επίσης συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή περιορισμών στη ρωσική γλώσσα.

Φυσικά, τίποτα από αυτά δε συνέβαλε στην εξεύρεση κοινού εδάφους με τους Ρώσους κατοίκους της Υπερδνειστερίας.

Ψεύτικη ουδετερότητα

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που είναι υπεύθυνος για την σταθερότητα της περιοχής είναι το ουδέτερο καθεστώς της Μολδαβίας, το οποίο κατοχυρώνεται στο σύνταγμά της. Ωστόσο, αυτό αμφισβητήθηκε πρόσφατα από τις τοπικές αρχές.

Μιλώντας στο TV8 το Δεκέμβριο, ο ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δράσης και αλληλεγγύης, Ιγκόρ Γκρόσου, δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερη υπό το φως της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η Σάντου άφησε επίσης να εννοηθεί πως το καθεστώς της χώρας μπορεί να αλλάξει.

"Η ουδετερότητα λειτουργεί όσο την τηρούν άλλες χώρες. Διαφορετικά, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας", είπε σε συνέντευξή της στην JURNAL TV.

Το 2023, το Κισινάου θα διαθέσει επιπλέον 649 εκατομμύρια λέου (περίπου 34,5 εκατομμύρια δολάρια) για αμυντικούς σκοπούς. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά ρεκόρ 60% και θα ανέλθει στο μισό τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με τη Σάντου, η χώρα εξακολουθεί να μη διαθέτει επαρκή οικονομικά μέσα για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της, οπότε θα βασιστεί στη βοήθεια των δυτικών εταίρων της. Η βοήθεια αυτή παρέχεται ήδη.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη διάθεση 40 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ειρήνης στον στρατό της Μολδαβίας. Το Σεπτέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν με μια ανακοίνωση ότι είχαν παράσχει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων 17 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, ο στρατός της χώρας λαμβάνει όπλα από δυτικούς υποστηρικτές – και όχι μόνο φορητά όπλα. Πρόσφατα, έλαβε την πρώτη παρτίδα τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Piranha από τη Γερμανία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μολδαβίας συμμετέχουν επίσης ενεργά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες του ΝΑΤΟ, πιο πρόσφατα με τη Ρουμανία και τις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 2022.

Αυτά τα γεγονότα ήταν ανησυχητικά για την Υπερδνειστερία. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας, Βιτάλι Ιγκνάτιεφ, δήλωσε ότι η Μολδαβία έχει γίνει εκ των πραγμάτων μέρος του ΝΑΤΟ – η χώρα μεταβαίνει στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, εφοδιάζεται με όπλα και δυτικά στρατιωτικά κέντρα, κοινές αποστολές και εκπαιδευτές λειτουργούν στο έδαφός της.

"Γιατί να οπλίσει τη Μολδαβία όταν έχει μια συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Υπερδνειστερία; Αντίθετα, πρέπει να μιλήσουμε για αφοπλισμό", υποστήριξε ο διπλωμάτης.

***
Αυτά τα γεγονότα τοποθετούν την Υπερδνειστερία σε μια επικίνδυνη και περίεργη θέση, παγιδευμένη μεταξύ εχθρικής Μολδαβίας και Ουκρανίας, η οποία, μέχρι πρόσφατα, ενεργούσε ως ένας από τους εγγυητές της ειρήνης.

Η Μόσχα δεν θα μπορέσει να στείλει αμέσως βοήθεια στα 1.500 ρωσικά στρατεύματα (τα περισσότερα από αυτά Ρώσοι της Υπερδνειστερίας) που βρίσκονται στη Δημοκρατία, εάν προκύψει τέτοια ανάγκη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αεροπορικώς και είναι επί του παρόντος αδύνατο, δεδομένου ότι ο ουκρανικός εναέριος χώρος προστατεύεται από συστήματα αεράμυνας.

Από τώρα, η μοίρα της Τιράσπολ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν οι ουκρανικές αρχές αποφασίσουν να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο. Η ιδέα έχει τους υποστηρικτές της. Πριν από λίγο καιρό, ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι, Αλεξέι Αρεστόβιτς, σχολίασε: "Η Ουκρανία έχει δυνάμεις που θα μπορούσαν να εξαλείψουν την απειλή από τη λεγόμενη Υπερδνειστερία μέσα σε λίγες μόνο ημέρες”.

"Εάν οι αρχές της Μολδαβίας μας προσεγγίσουν με ένα τέτοιο αίτημα, σίγουρα θα βοηθήσουμε", υποσχέθηκε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail