Η αμερικανική κατοχή της Συρίας θα συνεχιστεί

Η ξαφνική απροειδοποίητη άφιξη του ανώτατου στρατιωτικού αξιωματικού των ΗΠΑ, στρατηγού Mark Milley, προέδρου του Γενικού Επιτελείου Επιτελείου, σε μια σκονισμένη αμερικανική βάση στο απομακρυσμένο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας την Παρασκευή μπορεί να θυμίζει ένα διάσημο απόφθεγμα του Dick Cheney, αντιπροέδρου του George Μπους: «Ο καλός Θεός δε θεώρησε σκόπιμο να βάλει πετρέλαιο και φυσικό αέριο μόνο όπου υπάρχουν δημοκρατικά εκλεγμένα καθεστώτα φιλικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Περιστασιακά πρέπει να λειτουργούμε σε μέρη όπου, λαμβανομένων υπόψη όλων, κανονικά δε θα επέλεγε κανείς να πάει. Αλλά πάμε εκεί που είναι η επιχείρηση».

MK BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 27 Φεβρουαρίου, τα αμερικανικά στρατεύματα μετέφεραν τουλάχιστον 34 βυτιοφόρα γεμάτα με κλεμμένο συριακό πετρέλαιο μέσω της παράνομης συνοριακής διέλευσης Al-Mahmoudiya στις βάσεις τους στο Ιράκ. Σύμφωνα με την εκτίμηση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, οι σωρευτικές απώλειες που υπέστη ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας λόγω κλοπών και άλλων αμερικανικών ενεργειών ανήλθαν σε 107 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Το πετρέλαιο είναι ένα μοναδικό ορυκτό που αναισθητοποιεί τη σκέψη, θολώνει την όραση, διαφθείρει. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η επίσκεψη του Milley αφορούσε κάτι άλλο από το πετρέλαιο - υποτίθεται πως πήγε «για να αξιολογήσει τις προσπάθειες για να αποτραπεί η αναζωπύρωση» της μαχητικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους και «να επανεξετάσει τις διασφαλίσεις για τις αμερικανικές δυνάμεις έναντι επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούν από την ιρανική πολιτοφυλακή.

Τώρα, αυτό είναι ένα τέντωμα για δύο λόγους - πρώτον, υπάρχουν μόνο περίπου 900 στρατιώτες των ΗΠΑ συνολικά στη Συρία και ο Milley δε χρειάζεται να αναλάβει μια τέτοια αποστολή ρουτίνας. δεύτερον, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ιστορικό ότι το Ισλαμικό Κράτος [ISIS] έχει επιτεθεί ποτέ στις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία.

Αντίθετα, η λαογραφία μεταξύ των περιφερειακών κρατών είναι ότι οι ΗΠΑ καθοδηγούν το Ισλαμικό Κράτος, εκπαιδεύουν τα στελέχη της σκιερής μαχητικής ομάδας στην απομακρυσμένη αμερικανική βάση στο Al-Tanf στα σύνορα Συρίας-Ιράκ και παρέχουν ακόμη και υλικοτεχνική υποστήριξη σε επιχειρήσεις της ομάδας στην περιοχή της ερήμου της Συρίας.

Δεν είναι σαφές εάν ο Milley συναντήθηκε με διοικητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων που υπήρξαν ο κύριος σύμμαχος των αμερικανικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Μια εύλογη εξήγηση θα είναι ότι ο Milley ήρθε με οδηγίες του Λευκού Οίκου στο πλαίσιο μιας νομοθεσίας για τον τερματισμό της εμπλοκής των ΗΠΑ στη Συρία που θα τεθεί προς ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Ο Αμερικανός βουλευτής Matt Gaetz (Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα) ο οποίος τον περασμένο μήνα εισήγαγε ένα ψήφισμα για τις εξουσίες πολέμου για να δώσει εντολή στον Πρόεδρο Joe Biden να απομακρύνει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία, επιτέθηκε μετωπικά στην επίσκεψη Milley.

Ο Gaetz είπε σε μια δήλωση την Παρασκευή: «Αν ο στρατηγός Milley θέλει αυτόν τον πόλεμο τόσο άσχημα, θα πρέπει να εξηγήσει για τι πολεμάμε και γιατί αξίζει τον αμερικανικό οβολό και το αίμα. Η εξωτερική πολιτική της Αμερικής Πρώτα απαιτεί ρεαλισμό, ορθολογική σκέψη και σοβαρότητα».

Επεσήμανε πως «η Συρία είναι ένα τέλμα ενός tinderbox. Η Αμερική δεν έχει κανένα ευδιάκριτο ενδιαφέρον να συνεχίσει να χρηματοδοτεί έναν αγώνα όπου οι συμμαχίες αλλάζουν ταχύτερα από την άμμο της ερήμου».

Αλλά ο Milley είναι αδιάφορος. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν πιστεύει ότι η ανάπτυξη στη Συρία αξίζει τον κόπο, ο Milley είπε: «Τυχαίνει να πιστεύω πως αυτό είναι σημαντικό». Ο Milley πρόσθεσε, «Έτσι νομίζω ότι μια διαρκής ήττα του ISIS και η συνέχιση της υποστήριξης των φίλων και συμμάχων μας στην περιοχή… Νομίζω πως αυτά είναι σημαντικά καθήκοντα που μπορούν να γίνουν».

Ο Κογκρέσος Gaetz κατέθεσε το νομοσχέδιο μετά από ένα δελτίο τύπου της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στις 17 Φεβρουαρίου, ανακοινώνοντας ότι τέσσερα μέλη του στρατού τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής ελικοπτέρου στη βορειοανατολική Συρία όταν προκλήθηκε έκρηξη από το έδαφος.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει άλλη λογική παρά μόνο γεωπολιτικές εκτιμήσεις για τη συνεχιζόμενη κατοχή από τις ΗΠΑ του ενός τρίτου περίπου του συριακού εδάφους. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι κυρίως:

  • Ανάγκη διατήρησης του αποτυπώματος των ΗΠΑ στην στρατηγική Ανατολική Μεσόγειο.
  • Ταραγμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.
  • ασφάλεια του Ισραήλ.
  • Ρωσικές βάσεις στη Συρία.
  • τον άξονα Ρωσίας-Συρίας-Ιράν· και, το πιο σημαντικό,
  • τη γεωστρατηγική για να παραμείνει η Συρία αδύναμη και διχασμένη για το άμεσο μέλλον.

Ένα σχόλιο πέρυσι στην κρατική China Daily κατέγραψε με θλίψη τη συριακή τραγωδία: «Η υποτιθέμενη λεηλασία του συριακού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους αντιπροσώπους τους θα επιδεινώσει μόνο τις συνθήκες στη χώρα που πλήττεται από κυρώσεις καθώς αγωνίζεται να ανοικοδομηθεί μετά από χρόνια πολέμου. Η κατανάλωση των περιορισμένων πόρων της Συρίας από την ηγεμονική δύναμη και τις ομάδες πληρεξουσίων της στο ταραγμένο έθνος θα ενθαρρύνει τη μαχητικότητα και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής».

Το σχόλιο ανέφερε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών πως η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας και η λεηλασία του συριακού πετρελαίου είναι μια προσπάθεια παρεμπόδισης μιας πολιτικής λύσης και υπονομεύει την σταθερότητα και την ασφάλεια. Ανέφερε ότι «ο τρόπος που ενεργεί η Ουάσιγκτον και η απεριόριστη υποστήριξή της στις τρομοκρατικές ομάδες δείχνουν την υποκρισία των ΗΠΑ στην περιοχή, μια κατάσταση που δεν είναι πλέον αποδεκτή ηθικά ή πολιτικά».

Η διαδικασία εξομάλυνσης της κυβέρνησης Άσαντ με τα περιφερειακά κράτη του Κόλπου —ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ— καθώς και την Αίγυπτο και την Τουρκία έχει φέρει τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση. Είναι ιδιαίτερα θλιβερό για τις ΗΠΑ το ότι η Ρωσία μεσολαβεί στην τουρκοσυριακή προσέγγιση.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του, η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία συζητούν να οργανώσουν μια συνάντηση των αντίστοιχων υπουργών Εξωτερικών τους — «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Μπορώ να πω πως συμφωνήσαμε να μην αποκαλύψουμε λεπτομέρειες προς το παρόν. Δεν είναι όλα τόσο απλά. Πρέπει να εργαστούμε διακριτικά στις αρχές της αθόρυβης διπλωματίας», πρόσθεσε σε μια πλάγια αναφορά σε δόλιες προσπάθειες εκτροχιασμού της διαδικασίας.

Αρκεί να πούμε ότι η Ουάσιγκτον δε μένει ολοένα και χωρίς άλλη επιλογή από το να ταράξει ξανά το συριακό ποτ και να δημιουργήσει αναταραχή με σκοπό να δημιουργήσει άλλοθι για τη συνέχιση της κατοχής της Συρίας. Η συριακή κυβέρνηση επέστησε την προσοχή σε αυτό σε μια δήλωση που καταδικάζει την «παράνομη επίσκεψη της Milley σε παράνομη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ».

Η δήλωση ισχυριζόταν πως «η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά ότι το Daesh [ISIS] είναι παράνομος απόγονος των πληροφοριών των ΗΠΑ… [και] η υποστήριξη που παρέχουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ σε τρομοκρατικές και αυτονομιστικές πολιτοφυλακές στις περιοχές της κατοχής τους είναι μια δεδηλωμένη αμερικανική στάση με στόχο την παράταση του τρομοκρατικού πολέμου κατά της Συρίας για στόχους που δεν κρύβονται πλέον από κανέναν».

Ο ίδιος ο Milley ήταν ειλικρινής ότι η αμερικανική στρατιωτική κατοχή πρέπει να συνεχιστεί. Δεδομένης της επαγγελματικής φήμης του Milley ως yesman, ο οποίος έχει πλήρη συνείδηση ​​του «παράγοντα ανέμου» (όπως θα έλεγαν οι Κινέζοι) στους διαδρόμους εξουσίας στο DC ανά πάσα στιγμή, είναι απολύτως κατανοητό πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει τώρα ακριβώς την ανατροφοδότηση και τη σύσταση που χρειάζεται για να μπλοκάρει τη δυναμική στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Η εφημερίδα της Μόσχας Vedmosti ανέφερε, επικαλούμενη ενημερωμένη διπλωματική πηγή, ότι ο Άσαντ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία στα μέσα Μαρτίου. Ο Άσαντ επισκέφθηκε τη Ρωσία για τελευταία φορά το Σεπτέμβριο του 2021.

Η ρωσική εφημερίδα εκτίμησε πως τα ανθρωπιστικά ζητήματα που σχετίζονται με τον πρόσφατο σεισμό και τη ρωσική βοήθεια θα είναι το επίκεντρο των συνομιλιών, αλλά είναι επίσης «σημαντικό για τα μέρη να συγκρίνουν τις θέσεις του άλλου και να αναπτύξουν κοινές προσεγγίσεις» σε μια σειρά πολιτικών ζητημάτων. Η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία έχουν κοινή θέση που ζητά τον τερματισμό της 7χρονης κατοχής της Συρίας από τις ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail