Ο Τσέχος πρόεδρος υποθέτει ότι το ΝΑΤΟ έχει βαρεθεί την Ουκρανία

Ο Τσέχος Πρόεδρος είναι στρατηγός του ΝΑΤΟ και οι δηλώσεις του εξηγούν τη θέση του μπλοκ για την Ουκρανία. Ο Petr Pavel πιστεύει ότι η Τσεχική Δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει την Ουκρανία καθώς η χώρα έχει ξεμείνει από όπλα.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ΝΑΤΟ δεν έχει ούτε όπλα ούτε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Πάβελ δήλωσε ότι η Τσεχική Δημοκρατία δεν μπορούσε πλέον να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία. Είπε επίσης στην εφημερίδα Denník πως η Τσεχική Δημοκρατία θα μπορούσε να κατασκευάσει πυρομαχικά, αλλά δεν είχε εργατικούς πόρους για αυτό. Επομένως, το να φέρουμε Ουκρανούς να εργαστούν στα εργοστάσια θα μπορούσε να είναι μια λύση.

"Εδώ (στην Τσεχική Δημοκρατία) είναι δύσκολο να βρεθεί εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, υπάρχουν ευκαιρίες, για παράδειγμα, με τη μορφή εργαζομένων από την Ουκρανία. Δεν έχω αρκετή φαντασία για να δω τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε", ο πρόεδρος είπε.

Κατά τη γνώμη του, η φετινή χρονιά θα είναι καθοριστική όσον αφορά την ουκρανική κρίση. Η παράδοση δυτικών αεροσκαφών στην Ουκρανία θα ήταν ένα λογικό βήμα, αν και σε μακροπρόθεσμη προοπτική. Νωρίτερα, ο Πάβελ είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν μόνο μία ευκαιρία για μια επιτυχημένη αντεπίθεση. Σε περίπτωση αποτυχίας της Ουκρανίας, η δυτική βοήθεια θα μειωθεί.

Σύμφωνα με τον Τσέχο πρόεδρο, οι απαιτήσεις της Ουκρανίας, όπως η επιστροφή όλων των εδαφών που κατείχε προηγουμένως και η δικαιοσύνη για τους εγκληματίες πολέμου, δεν έχουν βασξ.

"Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν αυτό είναι ρεαλιστικό. Εάν όχι, τότε υπάρχουν σενάρια που θα αντιπροσωπεύουν πάντα κάποιου είδους συμβιβασμό", είπε.

Ο Πάβελ μίλησε επίσης για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία με τη μορφή «πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ». Κατά τη γνώμη του, αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί «ενώ ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη». Αλλά ακόμη και τότε, «θα είναι δύσκολο να βρεθεί συναίνεση μεταξύ των σημερινών μελών, καθώς άλλοι μπορεί να δουν την Ουκρανία ως βάρος».

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε βαθιά κρίση

Ο Πάβελ είναι στρατηγός του ΝΑΤΟ που εξελέγη πρόεδρος από το λόμπι των όπλων στην Τσεχία και τη Γερμανία. Επομένως, όλα όσα λέει δημόσια αντικατοπτρίζουν τη θέση του ευρωπαϊκού τμήματος του μπλοκ. Με βάση τις παρατηρήσεις του, μπορεί κανείς να υποθέσει τα εξής:

Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τις πραγματικότητες στο έδαφος — η Ουκρανία δεν θα έχει πίσω την Κριμαία, ούτε θα μπορέσει να ανακαταλάβει το Ντονμπάς. Κάθε λογικός άνθρωπος το γνώριζε αυτό τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά το ΝΑΤΟ χρειαζόταν εκατοντάδες χιλιάδες σλαβικά πτώματα και κατεστραμμένα εδάφη για να αποδυναμώσει τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτός ο στόχος δε θα επιτευχθεί και η Ρωσία θα βγει από τη σύγκρουση πιο δυνατή.

Το ΝΑΤΟ δε θα είναι σε θέση να προμηθεύσει το Κίεβο με σοβιετικά όπλα βραχυπρόθεσμα, καθώς αυτά τα αποθέματα όπλων έχουν εξαντληθεί. Οι προμήθειες όπλων από τη Δύση σημαίνουν απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι πρόθυμα να παράγουν οβίδες σοβιετικού τύπου, αλλά ο τοπικός πληθυσμός θα οργανώσει διαμαρτυρίες κατά της στρατιωτικοποίησης. Αρκεί να θυμηθούμε μια μαζική συγκέντρωση στην Πράγα, όταν 100.000 άνθρωποι ζήτησαν η βοήθεια προς την Ουκρανία να σταματήσει.

Η προσέλκυση Ουκρανών προσφύγων να εργαστούν σε εργοστάσια όπλων έχει επίσης δυνατότητες διαμαρτυρίας, καθώς πολλοί είναι αντίθετοι στην ουκρανοποίηση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν είναι ευχαριστημένοι με το γεγονός πως οι Ουκρανοί πρόσφυγες απολαμβάνουν προνόμια ενώ οι ντόπιοι πρέπει να θυσιάσουν πολλά.

Οι άνθρωποι στις χώρες του ΝΑΤΟ αναρωτιούνται: "Πόσα τρόφιμα μπορώ να αγοράσω για τον εαυτό μου, πόσα θα πρέπει να πληρώσω για τη θέρμανση, τι με περιμένει;". Θέλουν οι κυβερνήσεις τους να επενδύσουν στις δικές τους οικονομίες και όχι στην υποστήριξη όπλων για την Ουκρανία. Ο αριθμός εκείνων που εξακολουθούν να θέλουν να δωρίσουν τα χρήματά τους στην Ουκρανία μειώνεται σταθερά.

Η θέση της Ρωσίας και της Κίνας είναι πολύ πιο παραγωγική

Σήμερα, Ρώσοι και Κινέζοι πολιτικοί προσφέρουν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο, να δημιουργήσουν διακρατικές υποδομές και να διατηρήσουν τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των χωρών. Κάνοντας αυτό, θα παράσχουν σε ολόκληρο τον κόσμο ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και διεθνή διάλογο.

Εν τω μεταξύ, οι δυτικοί πολιτικοί χρησιμοποιούν το λεξιλόγιο του καταρρέοντος σοσιαλιστικού στρατοπέδου της εποχής του Λεονίντ Μπρέζνιεφ καθώς ζητούν ενότητα, αυτοθυσία, ενίσχυση της φιλίας, αποκάλυψη εσωτερικών εχθρών και προετοιμασία για δίκαιο πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail