Υπάρχει ρεαλιστική λύση στην τραπεζική κρίση;

Credit: Star Beacon
Η FDIC ανέφερε ότι είχε ασφαλιστικά αποθέματα 125,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Δεκέμβριο, καλύπτοντας 10,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ασφαλισμένων καταθέσεων, ενώ άφησε 7,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις που υπερβαίνουν την κάλυψη εκτεθειμένα. Το ασφαλιστικό ταμείο μπορεί να επιλύσει μόνο τη διακριτή αποτυχία μιας περιφερειακής τράπεζας, αλλά όχι μια αποτυχία σε όλο το σύστημα. 

Bob Bishop - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ως αποτέλεσμα, το FDIC αναγκάστηκε να ασφαλίσει πλήρως καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων για τις τράπεζες Silicon Valley και Signature Bank για να αποτρέψει την αφερεγγυότητα του ασφαλιστικού ταμείου FDIC και να ανακόψει τις τραπεζικές διακυβεύσεις των περιφερειακών τραπεζών. Με βολικό τρόπο προστάτευσε τα σημαντικά ανασφάλιστα κεφάλαια της παράκτιας ελίτ σε αυτές τις τράπεζες. Ωστόσο, η αμερικανίδα ταμίας Janet Yellen [υπ. οικονομικών] δε θεωρεί τις κοινοτικές και αγροτικές τράπεζες συστημικά σημαντικές.



C παρακάμπτοντας το Debt Ceiling & Debt Ceil & Dodd-Frank Act

Την περασμένη εβδομάδα, ο ισολογισμός της Federal Reserve εκτινάχθηκε κατά 300 δισεκατομμύρια δολάρια (βλ. παρακάτω διάγραμμα). Η επέκταση του ισολογισμού εξάλειψε το ήμισυ της ποσοτικής σύσφιξης της Fed τους τελευταίους εννέα μήνες. Η Fed δάνεισε πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του παραθύρου των εκπτώσεων για να παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες. Επίσης, 143 δισεκατομμύρια δολάρια χορηγήθηκαν στο FDIC χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, παρακάμπτοντας το ανώτατο όριο του χρέους αφού ο γενικός λογαριασμός της Federal Reserve του Υπουργείου Οικονομικών εξαντλήθηκε στα 278 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διάσωση των καταθετών της Silicon Valley και της Signature Banks παραβίασε τις διατάξεις περί διάσωσης του νόμου Dodd-Frank.



Η κρυφή ποσοτική χαλάρωση είναι μια μισοψημένη και εσφαλμένη λύση εάν το επιτόκιο των Fed Funds δε μειωθεί σημαντικά. Μια απότομη πτώση των επιτοκίων σχεδόν στο μηδέν διαγράφει τις μη πραγματοποιηθείσες απώλειες του τραπεζικού συστήματος (700 δισεκατομμύρια δολάρια) από επενδύσεις μεγάλης διάρκειας.

Ροές ανακυκλούμενων καταθέσεων

Δείτε τον Jamie Dimon, Διευθύνοντα Σύμβουλο της JPMorgan Chase, που δημιούργησε μια κοινοπραξία μεγάλων τραπεζών για να καταθέσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic Bank (που εξυπηρετεί πλούσια στελέχη τεχνολογίας) για να ενισχύσει τη ρευστότητα της τράπεζας και να αποτρέψει την αφερεγγυότητά της. Το σχέδιό του επαναπατρίζει τις αποσυρμένες καταθέσεις από περιφερειακές τράπεζες που έχουν κατατεθεί σε τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν πίσω στην First Republic Bank.

Συντονίζει τις προσπάθειες με την Janet Yellen και τον πρόεδρο της Federal Reserve, Jay Powell. Είναι μια περίεργη λύση για να αποτρέψετε την τοποθέτηση της First Republic σε μια τράπεζα γέφυρας συντήρησης, όπως η Silicon Valley και οι Signature Banks. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης της FDIC για την First Republic μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει.



Η κυκλική λύση του Dimon είναι η σταθεροποίηση της First Republic Bank και θυμίζει αλυσιδωτά γράμματα που σαρώνουν το Διαδίκτυο για χρήματα. Μια στρατηγική αλυσίδας τραπεζικών επιστολών έχει εξίσου νόημα με τις άλλες μισογύνικες λύσεις. Ορίστε πώς θα λειτουργούσε.



Το δίλημμα του αλεξίπτωτου

Όταν το κύριο αλεξίπτωτό σας δεν ανοίγει, αυτό είναι πρόβλημα. Όταν το βοηθητικό αλεξίπτωτο αποτυγχάνει, αυτό είναι μια δύσκολη θέση. Μόνο προβλήματα μπορούν να λυθούν. Η χρηματοπιστωτική κρίση είναι μια δύσκολη θέση λόγω της υπερμόχλευσης του συστήματος και του καταστροφικού επιπέδου εθνικού χρέους που έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο σύστημα fiat [αποθεματικού νομίσματος]. Το αποτέλεσμα είναι είτε μια αποπληθωριστική ύφεση (να σώσει το δολάριο, να συντρίψει την παγκόσμια οικονομία) είτε μια ύφεση υπερπληθωρισμού (να σώσει την αγορά ομολόγων, να χρηματοδοτήσει τα αφανή κρατικά ελλείμματα). Όπως είναι φυσικό, οι ελίτ, που δεν παράγουν τίποτε άλλο παρά μιζέρια, θα επιλέξουν το δεύτερο ενώ θα κατηγορήσουν τους άλλους. Σχεδιάστε και προετοιμαστείτε ανάλογα.

* Ο Bob Bishop είναι ιατροδικαστής και συνταξιούχος CPA. Έχει γράψει για τα American Thinker, Gateway Pundit, Sonar21 και CorsiNation.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail