Η προσέγγιση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας θα προκαλέσει θανάσιμο χτύπημα στο Δολάριο

Η γεω-οικονομική ολοκλήρωση της Ευρασίας έκανε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός ως αποτέλεσμα της προσέγγισης Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, η οποία ξεκλειδώνει το εμπορικό δυναμικό του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) με τη Ρωσία και την Κίνα. Τα πλούσια μέλη του μπορούν τώρα να αξιοποιήσουν δύο σειρές μεγάλων έργων που διέρχονται από το Ιράν μέσω αυτής της συμφωνίας, με το διάδρομο μεταφορών Βορρά-Νότου (NSTC) να τα συνδέει με τη Ρωσία, ενώ ο οικονομικός διάδρομος Κίνας-Κεντρικής Ασίας-Δυτικής Ασίας (CCAWAEC) θα κάνει το ίδιο έναντι της Κίνας.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας δίνει προτεραιότητα σε μια ολοκληρωμένη πολιτική οικονομικών μεταρρυθμίσεων γνωστή ως "όραμα 2030" που εισήχθη από τον Πρίγκιπα διάδοχο και τον πρώτο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (MBS) κατά την άνοδό του στην εξουσία το 2015. Δυστυχώς σκόνταψε ως αποτέλεσμα του καταστροφικού πολέμου της Υεμένης που διεξάγει από το ίδιο έτος, αλλά όλα είναι τώρα ξανά σε τροχιά υλοποίησης και πιο ελπιδοφόρα από ποτέ μετά την εξασφάλιση επενδύσεων αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Λαϊκή Δημοκρατία θεωρεί το όραμα 2030 ως συμπληρωματικό της πρωτοβουλίας Belt & Road (BRI) λόγω της εστίασης του MBS στις επενδύσεις του πραγματικού τομέα για την προληπτική διαφοροποίηση της Σαουδικής οικονομίας μακριά από την επί του παρόντος δυσανάλογη εξάρτησή της από τις εξαγωγές πετρελαίου. Η θέση της χώρας του στο σταυροδρόμι της Αφρο-Ευρασίας καθιστά επίσης τις επενδύσεις εκεί εξαιρετικά ελκυστικές από την άποψη των υλικοτεχνικών συμφερόντων της Κίνας, εξ ου και η μαζική δέσμευσή της για την ολοκληρωμένη πολιτική οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Χωρίς τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας με τη μεσολάβηση του Πεκίνου, η Κίνα θα έπρεπε να βασιστεί σε θαλάσσιες διαδρομές υπό τον έλεγχο του ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για να διευκολύνει την επικείμενη έκρηξη στο διμερές εμπόριο του πραγματικού τομέα, αλλά τώρα όλα μπορούν να διεξαχθούν πολύ πιο ασφαλώς μέσω του Ccawaec που διέρχεται από το Ιράν. Κοιτάζοντας μπροστά, υπάρχει επίσης μια θεωρητική δυνατότητα των κινεζικών ενεργειακών επενδύσεων στο Ιράν που συνδέουν τον κόλπο με την Κεντρική Ασία και εφεξής με τη Λαϊκή Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας έτσι πλήρως τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Αυτό είναι ακόμα πολύ μακριά, αν συμβεί ακόμη και καθόλου, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στους BRICS και την SCO, οι οποίες είναι οι πιο σημαντικές πολυπολικές οργανώσεις στον κόσμο αυτή την στιγμή, θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό το σενάριο σε πραγματικότητα πολύ νωρίτερα από ό, τι θα περίμεναν ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι παρατηρητές. Όλα αυτά από μόνα τους θα προαναγγείλουν μια επανάσταση στις γεωοικονομικές υποθέσεις, και αυτό είναι ακόμη και χωρίς η Σαουδική Αραβία να έχει ακόμη ρίξει την πλήρη υποστήριξή της στο "πετρογιουάν".

Μόλις αυτός ο μεγάλος εξαγωγέας πετρελαίου αρχίσει να πωλεί τους πόρους του σε νομίσματα που δεν εκφράζονται σε δολάρια, όπως η Κίνα, τότε το πετροδολάριο στο οποίο βασίζεται η οικονομική-χρηματοπιστωτική πτυχή της μονοπολικής ηγεμονίας των ΗΠΑ θα δεχθεί θανάσιμο πλήγμα. Η παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα και ο επικείμενος τριπλασιασμός των Διεθνών Σχέσεων που θα προηγηθούν της τελικής αναπόφευκτης μορφής αυτής της διαδικασίας θα επιταχυνθούν άνευ προηγουμένου μόλις συμβεί αυτό, επιταχύνοντας έτσι περαιτέρω τη συνεχιζόμενη κατάρρευση της Αμερικής.

Σχετικά με αυτές τις προαναφερθείσες διαδικασίες, έγιναν ήδη μη αναστρέψιμες από την ειδική επιχείρηση που αναγκάστηκε να ξεκινήσει η Ρωσία για την υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών εθνικής ασφάλειας στην Ουκρανία, αφού το ΝΑΤΟ τις διέσχισε κρυφά εκεί και στη συνέχεια απέρριψε τα αιτήματα εγγύησης ασφαλείας της Μόσχας για πολιτική επίλυση του προκύπτοντος διλήμματος ασφαλείας. Τον περασμένο χρόνο, οι New York Times αναγκάστηκαν να παραδεχτούν πως όχι μόνο απέτυχαν οι κυρώσεις, αλλά και η συνωμοσία για την "απομόνωση" της Ρωσίας.

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του παραδείγματος της Ρωσίας που ενέπνευσε τον παγκόσμιο Νότο να ξεσηκωθεί ενάντια στη νεοαποικιοκρατία αρνούμενη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που της έθεσε το Χρυσό Δισεκατομμύριο της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να θυσιάσουν μονομερώς τα δικά τους συμφέροντα απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσουν αυτό το νέο μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου. 

Αυτή η παγκοσμίως σημαντική μεγάλη δύναμη, η οποία βρίσκεται στο νότιο ασιατικό άκρο του NSTC που διέρχεται από το Ιράν καθ ' οδόν προς τη Ρωσία, αύξησε επίσης τις αγορές πετρελαίου με έκπτωση από τη Μόσχα στο σημείο όπου ο στρατηγικός εταίρος της εδώ και δεκαετίες είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής της. Κρίσιμης σημασίας για την παρούσα ανάλυση, ένας αυξανόμενος αριθμός συμφωνιών της είναι σε νομίσματα που δεν εκφράζονται σε δολάρια, γεγονός που επιτάχυνε τις διαδικασίες απο-δολαριοποίησης σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και το Reuters αισθάνθηκε υποχρεωμένο να γράψει γι ' αυτό.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το νέο οικονομικό πλαίσιο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι επερχόμενες κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας για την υποστήριξη του πετρογιουάν που λαμβάνουν χώρα σε συντονισμό με το Ιράν και τη Ρωσία θα καταλύσουν την επόμενη φυσική φάση της απο-δολαριοποίησης. Ο πραγματικός εμπόρικος τομέας Ρωσίας και ΣΣΚ που θα πραγματοποιηθεί μέσω του Ιράν σε όλο το NSTC θα διεξαχθεί σε εθνικά νομίσματα και έτσι να προετοιμάσει αυτούς τους τρεις για την στιγμή που τελικά θα αποφασίσει να ασχοληθεί με το θάνατο στο πετροδολάριο.

Συνολικά, δεν είναι υπερβολή να δηλώσουμε ότι η προηγούμενη κυριαρχία του δολαρίου τελείωσε ως αποτέλεσμα της επαναπροσέγγισης Ιράν-Σαουδικής Αραβίας. Αυτή η συμφωνία με τη μεσολάβηση του Πεκίνου καθιστά αυτό το αποτέλεσμα αναπόφευκτο, εκτός αν συμβεί κάποιο ανατρεπτικό γεγονός του μαύρου κύκνου, όπως ένα πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ εναντίον του MBS, αν και αυτό είναι απίθανο να συμβεί αφού είχε εδραιώσει με επιτυχία την εξουσία του στα τέλη του 2017. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορεί με βεβαιότητα να δηλωθεί ότι η ανάπτυξη της περασμένης εβδομάδας θα θεωρηθεί εκ των υστέρων ως αλλαγή παιχνιδιού [game-changer].

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail