Τα ντόμινο αρχίζουν να πέφτουν πολύ γρήγορα τώρα - Θα μπορούσαν αυτές οι τράπεζες να είναι οι επόμενες;

pixabay
Καλώς ήρθατε στη μεγάλη τραπεζική κατάρρευση του 2023. Προσπαθήστε να απολαύσετε τη διαδρομή. Όταν το FTX κατέρρευσε, εξήγησα στους αναγνώστες μου ότι δεν ήταν το πρώτο ντόμινο που έπεσε και σίγουρα δεν θα ήταν το τελευταίο. Δυστυχώς, αυτή η πρόβλεψη αποδείχθηκε απολύτως ακριβής. Την τελευταία εβδομάδα, γίναμε μάρτυρες της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης τραπεζικής κατάρρευσης σε ολόκληρη την ιστορία της χώρας μας. Αλλά η Silicon Valley Bank και η Signature Bank δεν είναι μοναδικές περιπτώσεις. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δημιούργησε μια μαύρη τρύπα 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τραπεζικό μας σύστημα αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια και το σύστημα πυραμίδας παραγώγων τετράκις δολαρίων αρχίζει να τρέμει βίαια. Η Federal Reserve προσπαθεί απεγνωσμένα να διορθώσει τα πράγματα ψεκάζοντας αλόγιστα χρήματα, αλλά η αλήθεια είναι πως οι αξιωματούχοι της Fed τελικά θα χρειαστούν έναν πολύ μεγαλύτερο σωλήνα.

Η ταχύτητα με την οποία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να καταρρεύσουν σε μια ψηφιακή οικονομία είναι απολύτως εκπληκτική. Αναφέρεται ότι 42 δισεκατομμύρια δολάρια αποσύρθηκαν από την Silicon Valley Bank μόνο σε μία ημέρα:

Οι πελάτες απέσυραν 42 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα την περασμένη εβδομάδα από τη Silicon Valley Bank, αφήνοντας την τράπεζα με 1 δισεκατομμύριο δολάρια αρνητικό υπόλοιπο μετρητών, ανέφερε η εταιρεία σε ρυθμιστική κατάθεση. Οι εκπληκτικές αναλήψεις ξεδιπλώθηκαν με ταχύτητα που επέτρεψε η ψηφιακή τραπεζική και πιθανότατα τροφοδοτήθηκαν εν μέρει από τον πανικό που εξαπλώθηκε στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ιδιωτικές ομάδες συνομιλίας.


Η Signature Bank επλήγη επίσης από ένα τσουνάμι αναλήψεων και αυτήν την στιγμή πολλές άλλες περιφερειακές τράπεζες βλέπουν επίσης τεράστιες εκροές.

Ποιες τράπεζες λοιπόν θα είναι οι επόμενες που θα εκραγούν;

Λοιπόν, την Τρίτη η Moody's Investors Service μείωσε ξαφνικά τις προοπτικές της για ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ:

Σε ένα σκληρό πλήγμα σε έναν ήδη κλονισμένο κλάδο, η Moody's Investors Service μείωσε την αξιολόγησή της για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα σε αρνητική από σταθερή.

Η εταιρεία, μέρος των τριών μεγάλων υπηρεσιών αξιολόγησης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι έκανε την κίνηση υπό το πρίσμα βασικών τραπεζικών χρεοκοπιών που ώθησαν τις ρυθμιστικές αρχές να προχωρήσουν την Κυριακή σε ένα δραματικό σχέδιο διάσωσης για καταθέτες και άλλα ιδρύματα που επηρεάστηκαν από την κρίση.

Αλλά αυτό που ήταν πολύ πιο ανησυχητικό ήταν το γεγονός πως η Moody's εντόπισε έξι συγκεκριμένες τράπεζες για πιθανές υποβαθμίσεις:

Η Moody's προειδοποίησε επίσης ότι επανεξετάζει τα επιτόκια των First Republic Bank, Zions, Western Alliance, Comerica, UMB Financial και Intrust Financial. Είπε πως υποβάθμισε την αξιολόγηση της Signature Bank, η οποία κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών το Σαββατοκύριακο, σε σκουπίδια.

Περιττό να πούμε ότι θα θέλαμε να παρακολουθούμε πολύ στενά αυτά τα έξι ονόματα.

Εν τω μεταξύ, μια από τις σημαντικότερες τράπεζες στην Ευρώπη έχει αναγνωρίσει «υλικές αδυναμίες»:

Η Credit Suisse αναγνώρισε «υλικές αδυναμίες» στους εσωτερικούς της ελέγχους καθώς η ελβετική τράπεζα δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της την Τρίτη, ως το τελευταίο πλήγμα για την τράπεζα που επλήγη από τα σκάνδαλα.

Η ετήσια έκθεση καθυστέρησε μετά από ερωτήματα από ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τα βιβλία της. Η τράπεζα έπρεπε να δημοσιεύσει την έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανέβαλε την κυκλοφορία μετά από κλήση της τελευταίας στιγμής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχετικά με τις αναθεωρήσεις που έγιναν στις καταστάσεις ταμειακών ροών για το 2019 και το 2020.

Οι μετοχές της τράπεζας μόλις υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό.

Συνολικά, η Credit Suisse έχει υποχωρήσει τώρα κατά 97% από το 2007.

Ξέρουμε όμως ότι η Credit Suisse έχει προβλήματα εδώ και χρόνια.

Μερικές φορές αυτά τα πράγματα απλά χρειάζονται χρόνο για να παίξουν πλήρως. Για παράδειγμα, οι γνώστες ήξεραν πως η Silicon Valley Bank ήταν «τεχνικά αφερέγγυα για μήνες» προτού τελικά καταρρεύσει:

Στην πραγματικότητα, η Silicon Valley Bank ήταν τεχνικά αφερέγγυα εδώ και μήνες: η εταιρεία είχε περισσότερα περιουσιακά στοιχεία παρά υποχρεώσεις, αλλά ένα τεράστιο μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων δεν μπορούσε να ρευστοποιηθεί χωρίς σημαντική ζημία. Όλα θα ήταν εντάξει, ωστόσο, γιατί αυτοί οι τίτλοι θα έληγαν εγκαίρως, αποπληρώνοντας πλήρως την αξία τους. Ο μεγάλος χαμένος θα ήταν οι κάτοχοι μετοχών της Silicon Valley Bank, οι οποίοι θα παραιτηθούν από όλους τους μη πραγματοποιηθέντες τόκους για τους πιο ελκυστικούς τίτλους που δεν θα μπορούσε να αγοράσει η τράπεζα στο μεταξύ. μικρό θαύμα που η μετοχή έχασε το 66% της αξίας της πέρυσι:

Πολλές άλλες τράπεζες που είναι «τεχνικά αφερέγγυες» αυτήν την στιγμή μπορεί να είναι σε θέση να επιβιώσουν για λίγο, αλλά οι μέρες τους είναι μετρημένες.

Παρακολουθούμε ένα ναυάγιο σε αργή κίνηση να παίζει μπροστά στα μάτια μας και οι ηγέτες μας δεν πρόκειται να μπορέσουν να το σταματήσουν.

Αλλά θα μπορούσαν τουλάχιστον να προσπαθήσουν να πάρουν καλές αποφάσεις.

Αποδεικνύεται ότι υπήρχαν ιδιώτες αγοραστές για την Silicon Valley Bank που είχαν προκύψει και η αγορά της τράπεζα ενός ιδιώτη αγοραστή θα είχε λύσει πολλά προβλήματα.

Δυστυχώς, αναφέρεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν απέρριψε αυτούς τους αγοραστές, και αν αυτό είναι αλήθεια, αυτό είναι σίγουρα «άλλο ένα σκάνδαλο Μπάιντεν»:

Ο Κέβιν Χάσετ, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων υπό τον Τραμπ, είπε στο Fox Business ότι «υπήρχαν αγοραστές που ήταν πρόθυμοι να παρέμβουν και να αγοράσουν [την SVB, αλλά] οι ριζοσπάστες στο @FDICgov βασικά δεν επρόκειτο να το επιτρέψουν συμβεί … ο Διαχειριστής Μπάιντεν είχε μια λευκή λίστα με εταιρείες που είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν την αποτυχημένη τράπεζα και εταιρείες που δεν είχαν».

«Αν αυτό είναι αλήθεια», είπε ο ιδρυτής της Grabien, Τομ Έλιοτ, «τότε αυτό είναι ένα ακόμη σκάνδαλο Μπάιντεν».

Ας ελπίσουμε ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί σχετικά με αυτό, γιατί εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδείνωσε σκόπιμα αυτήν την κρίση για πολιτικούς σκοπούς, αυτό θα πρέπει να μας εξοργίσει όλους βαθιά.

Έχουμε μια μεγάλη κρίση στα χέρια μας και τώρα δεν είναι καιρός να παίζουμε πολιτική.

Σε όλη τη χώρα, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται και οι μεγάλες εταιρείες απολύουν εργαζομένους.

Στην πραγματικότητα, το Facebook μόλις ανακοίνωσε έναν δεύτερο γύρο απολύσεων:

Άλλοι 10.000 εργαζόμενοι της Meta, της μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram, θα απολυθούν, αφού ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπές την Τρίτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, σε ένα μήνυμα προς τους υπαλλήλους είπε πως «πήρε τη δύσκολη απόφαση» να κάνει τις περικοπές, προσθέτοντας ότι η πρόσληψη εργαζομένων αναμένεται να επηρεαστεί από τις απολύσεις αυτή την εβδομάδα.

Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από το 2008.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οι ανακοινωθείσες περικοπές θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 427 τοις εκατό υψηλότερες από ό,τι ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μια μεγάλη οικονομική κατάρρευση είναι εδώ, και τελικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα από ό,τι είναι τώρα.

Θα σας παροτρύνω λοιπόν να προετοιμαστείτε για τις απίστευτα δύσκολες στιγμές που έχουμε μπροστά μας, γιατί πραγματικά θα ταρακουνήσουν την κοινωνία μας μέχρι τον πυρήνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail