Ο Παγκόσμιος Νότος ξεσηκώνεται ενάντια στη νεο-αποικιοκρατία

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και εν ενεργεία αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δημοσίευσε ένα άρθρο στον ιστότοπο του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με το πώς ο Παγκόσμιος Νότος ξεσηκώνεται ενάντια στη νεοαποικιοκρατία. Είναι στα ρωσικά, αλλά μπορεί εύκολα να διαβαστεί χρησιμοποιώντας τη μετάφραση Google. Αυτός ο αξιωματούχος με επιρροή έκανε κάποιες παρατηρήσεις για να υποστηρίξει την αξιολόγησή του, όπως η πρόσφατη κατάργηση της συμφωνίας από την Αργεντινή με το Ηνωμένο Βασίλειο και την στρατιωτική υποχώρηση της Γαλλίας από την Αφρική, η τελευταία από τις οποίες είναι εξαιρετικά σημαντική.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ουκρανική σύγκρουση μπορεί επομένως να ιδωθεί εκ των υστέρων όχι μόνο ως ο πόλεμος αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσίας στον οποίο μεταμορφώθηκε από τότε, αλλά και ως σημείο καμπής όσον αφορά τις σχέσεις του Παγκόσμιου Νότου με το Golden Billion της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Οι αναπτυσσόμενες χώρες εμπνεύστηκαν από το Παγκόσμιο Επαναστατικό Μανιφέστο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και τη ζημιά που επέφερε η Ρωσία στη μονοπολικότητα τον περασμένο χρόνο για να ξεσηκωθούν τελικά ενάντια στους πρώην αποικιστές τους για να απελευθερωθούν πλήρως από τα σύγχρονα δεσμά των τελευταίων.

Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος οδηγεί λοιπόν πραγματικά στην τριχοτόμηση των Διεθνών Σχέσεων μεταξύ του Χρυσού Δισεκατομμυρίου, της Σινο-Ρωσικής Αντάντ και του Παγκόσμιου Νότου, το τελευταίο από τα οποία είναι πολύ πιο στενά ευθυγραμμισμένο με το δεύτερο παρά με το πρώτο. Τα αντικειμενικά εθνικά συμφέροντα πολλών κρατών του Παγκόσμιου Νότου, όπως η Ινδία, προωθούνται αποτελεσματικότερα με την επιδέξια ισορροπία μεταξύ αυτών των άλλων δύο μπλοκ, αλλά όλα έχουν μια κοσμοθεωρία που είναι πολύ πιο κοντά στην πολυπολική γραμμή της Ρωσίας και της Κίνας παρά στις ΗΠΑ».

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να δεχθεί η νεοαποικιοκρατία το θανατηφόρο πλήγμα που της αξίζει, και αυτή η έμμεση μορφή ηγεμονίας μπορεί πάντα να αναβιώσει με διαφορετικές εκδηλώσεις κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά η τάση που έθιξε ο Μεντβέντεφ είναι καθοριστική αναδιαμορφώνοντας ριζικά τις Διεθνείς Σχέσεις. Η προοπτική του Παγκόσμιου Νότου για την παγκόσμια συστημική μετάβαση ευθυγραμμίζεται με την αντίληψη της Σινο-Ρωσικής Αντάντ, όχι με την προοπτική του Golden Billion, κάτι που επομένως περιπλέκει πολύ τα σχέδια της τελευταίας.

Αυτό εξηγεί γιατί κανένα κράτος του Παγκόσμιου Νότου δεν ακολούθησε τις ΗΠΑ στην επιβολή παράνομων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κάτι που με τη σειρά του ώθησε τους New York Times να παραδεχτούν πρόσφατα πως αυτές οι κυρώσεις απέτυχαν όπως και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να «απομονώσουν» τη Ρωσία. Το Golden Billion θεωρούσε δεδομένο ότι οι νεο-αποικιακοί μοχλοί επιρροής του στον Παγκόσμιο Νότο εξακολουθούσαν να είναι αρκετά ισχυροί ώστε να επιτρέπουν σε αυτό το μπλοκ να ελέγχει έμμεσα την εξωτερική πολιτική αυτών των χωρών, κάτι που ήταν προφανώς μια εντελώς λανθασμένη εκτίμηση.

Θα μπορούσε να είχε γίνει μόνο από εκείνους τους ιδεολογικά καθοδηγούμενους φιλελεύθερους-παγκοσμιοποιητές που ελέγχουν τη Δύση και είναι πεπεισμένοι για τη δική τους «υπεροχή». Κανένας λογικός παράγοντας, τελικά, δεν θα έκανε ποτέ αυτή την υπόθεση πριν προκαλέσει τη Ρωσία να ξεκινήσει την ειδική της επιχείρηση πέρυσι. Θέματα τέτοιας σημασίας όπως η αναμενόμενη στάση δεκάδων χωρών απέναντι στην πιο σημαντική γεωστρατηγικά σύγκρουση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται στην τύχη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Κάνοντας υποθέσεις σχετικά με το πώς θα αντιδρούσαν αντί να αναλάβουν δράση εκ των προτέρων για να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους στον πόλεμο αντιπροσώπων του, το Golden Billion διέπραξε ένα μεγάλο λάθος που επιτάχυνε την παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα. Όχι μόνο αυτό, αλλά αντί να αποδεχθεί απλώς την κυρίαρχη απόφασή της να μην επιβάλει κυρώσεις και να «απομονώσει» τη Ρωσία, η Δύση έκανε ένα άλλο μεγάλο λάθος, προσπαθώντας να τις τιμωρήσει για τις πραγματιστικές πολιτικές τους και υπενθυμίζοντας έτσι σε όλους τη νεο-αποικιοκρατία.

Αυτό εξυπηρέτησε ακούσια τον σκοπό της ενίσχυσης του σχεδιασμού της Ρωσίας για τον πόλεμο πληρεξουσίων της με το ΝΑΤΟ ως αγώνα για κυριαρχία ενόψει της πίεσης ενάντια στο ένοπλο μπλοκ που κάνει μονομερείς παραχωρήσεις όσον αφορά τα αντικειμενικά εθνικά του συμφέροντα. Τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου αισθάνθηκαν παρόμοια πίεση από τη Δύση, την οποία ανέφεραν τα σχετικά ελεύθερα μέσα ενημέρωσης τους, οδηγώντας έτσι στη νστήριξη της βάσης στη γενναία περιφρόνηση των ηγετών τους σε αυτές τις απαιτήσεις να αλλάξουν την στάση τους απέναντι σε αυτή τη σύγκρουση καθώς και το ρόλο της Ρωσίας μέσα σε αυτήν.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Παγκόσμιου Νότου δεν είναι κατά του Golden Billion αυτό καθεαυτό, δεν είναι πλέον ικανοποιημένο με το να ανέχεται τη νεοαποικιοκρατία αυτού του μπλοκ, επομένως αυτό εξηγεί γιατί αυτά τα κράτη ξεσηκώνονται σε αντίθεση με αυτές τις πρακτικές. Αισθάνθηκαν πως η παρούσα στιγμή είναι ιστορική αφού η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας εξέθεσε τα όρια της δυτικής επιρροής στον αναπτυσσόμενο κόσμο, μετά την οποία δικαίως έκριναν ότι τώρα είναι η τέλεια στιγμή να σπάσουν τα δεσμά του Golden Billion και να απελευθερωθούν πλήρως.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail