Η Ρωσία χρησιμοποιεί μεταφορές από πλοίο σε πλοίο για να ενισχύσει τις εξαγωγές ντίζελ στη Σαουδική Αραβία

Η Ρωσία επιταχύνει τις εξαγωγές ντίζελ της στη Σαουδική Αραβία τόσο με άμεσες αποστολές όσο και με μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters, επικαλούμενο εμπορικές πηγές και ναυτιλιακά στοιχεία της Refinitiv.

Τσβετάνας Παράσκοβα για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Χρησιμοποιώντας φορτώσεις STS [πλοίο σε πλοίο], η Ρωσία συντομεύει τις διαδρομές για τα δεξαμενόπλοια που κατευθύνονται προς την Αφρική και την Ασία, αφού η Μόσχα έχει πλέον απαγορευτεί να εξάγει καύσιμα στην ΕΕ.

Δύο φορτία ντίζελ που φορτώθηκαν στο λιμάνι Primorsk στη Βαλτική Θάλασσα στη Ρωσία μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο δεξαμενόπλοιο που κατευθύνεται στο λιμάνι Ras Tanura της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά δεδομένα της Refinitiv που επικαλείται το Reuters. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ένα άλλο φορτίο που φορτώθηκε από το λιμάνι Tuapse της Μαύρης Θάλασσας χρησιμοποιούσε φόρτωση από πλοίο σε πλοίο σε άλλο δεξαμενόπλοιο που είχε ήδη εκφορτίσει τα καύσιμα στο λιμάνι Jizan στη Σαουδική Αραβία. Και οι δύο φορτώσεις STS πραγματοποιήθηκαν κοντά στο ελληνικό λιμάνι της Καλαμάτας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.   

Η Ρωσία άρχισε να εξάγει ντίζελ στη Σαουδική Αραβία —τη σύμμαχό της στον όμιλο OPEC+—τον Φεβρουάριο, αφού η βασική εξαγωγική εξαγωγή καυσίμων της Μόσχας, η ΕΕ, θέσπισε εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων στις 5 Φεβρουαρίου, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενο  εμπόρους και δεδομένα παρακολούθησης πλοίων.

Σύμφωνα με εμπόρους που μίλησαν στο Reuters, οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να εξάγουν μέρος του ρωσικού ντίζελ σε άλλες χώρες μετά από κάποια διύλιση.

Πριν από την απαγόρευση της ΕΕ για τα ρωσικά πετρελαιοειδή, η Ρωσία άρχισε να εκτρέπει τα φορτία πετρελαϊκών προϊόντων της προς τη Βόρεια Αφρική και την Ασία, ενώ η Ευρώπη αυξάνει τις εισαγωγές ντίζελ από τη Μέση Ανατολή και την Ασία για να αντισταθμίσει την απώλεια ρωσικών βαρελιών, από τα οποία εισήγαγε περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) πριν από την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της 5ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ρωσικές εξαγωγές καυσίμων θα μπορούσαν να  μειωθούν κατά 300.000 bpd ως αποτέλεσμα του εμπάργκο της ΕΕ, όμως η τράπεζα πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διατηρήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου στα προπολεμικά επίπεδα. Αλλά θα ήταν πιο δύσκολο για τη Ρωσία να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα παραγωγής αργού, πρόσθεσε η JP Morgan.    

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail