Οι ιδιώτες γιατροί γύρισαν την πλάτη

Στις ελληνικές καλένδες ο θεσμός του προσωπικού γιατρού!

–Παγώνουν τα πρόστιμα στους πολίτες!

Παγώνει επ’ αόριστον ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, αφού, όπως φαίνεται, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπολόγιζε χωρίς τον… ξενοδόχο. Σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργού, ο θεσμός θα ξεκινούσε να εφαρμόζεται πλήρως από την 1η Ιανουαρίου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, οι ιδιώτες γιατροί, που αποτελούν τον βασικό παράγοντα λειτουργίας του θεσμού, δείχνουν μέχρι τώρα παγερή αδιαφορία.

Από: paron.gr

Τα διάφορα σχέδια που απλώθηκαν στο τραπέζι, οι συνεχείς συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων, οι δελεαστικές λύσεις που προτάθηκαν για την ένταξη περισσότερων ιδιωτών γιατρών (ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις στην επικράτεια της χώρας) ελάχιστα απέδωσαν. Στο κενό έπεσε ακόμη και η πρόταση για τη δημιουργία ενός μεικτού συστήματος, με βάση το οποίο ο ιδιώτης γιατρός θα παρακολουθεί μικρότερο αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη (2.000 ασθενείς), ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να εγγράφει απεριόριστα και άλλους ασθενείς, καθορίζοντας ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών. Η πρωταρχική όμως υποχρέωση του γιατρού θα είναι η σύνταξη του ατομικού ιατρικού φακέλου, με αμοιβή από το κράτος γύρω στα 5 – 10 ευρώ ανά φάκελο. Παράλληλα, οι ιδιώτες αυτοί γιατροί δεν θα έχουν clawback και rebate στις αμοιβές τους και δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στη συνταγογράφησή τους.

Με λίγα λόγια, το υπουργείο Υγείας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, αναγκάστηκε να τα δώσει όλα στους ιδιώτες γιατρούς, για να στηρίξουν τον θεσμό, αλλά εκείνοι του γύρισαν την πλάτη.

Βέβαια, για τους ασθενείς το είδος αυτής της συνεργασίας πρακτικά σημαίνει ότι ναι μεν θα είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό και δεν θα επιβαρύνονται με πρόστιμα σε εξετάσεις και φάρμακα, αλλά θα πληρώνουν την επίσκεψη στον γιατρό. Εάν υλοποιηθεί όμως αυτό το σχέδιο, θα οδηγηθούμε σε ασθενείς δύο ταχυτήτων, δηλαδή σε αυτούς που θα πληρώνουν την ιατρική επίσκεψη και σε αυτούς που θα την έχουν δωρεάν. Ταυτόχρονα, θα έχουμε γιατρούς που θα πληρώνονται πλουσιοπάροχα σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, που εντάχθηκαν στο σύστημα από την αρχή.

Πόσοι γιατροί και πολίτες έχουν εγγραφεί
Βρισκόμαστε περίπου επτά μήνες από την έναρξη των διαδικασιών και μόνο 3.394 γιατροί έχουν μπει στο σύστημα, από τους οποίους οι 2.246 είναι γιατροί των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι 1.148 ιδιώτες γιατροί. Περίπου, οι ίδιοι αριθμοί είχαν ανακοινωθεί και στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς στην πρώτη φάση των διαδικασιών είχαν ενταχθεί γενικοί γιατροί και παθολόγοι, ενώ στη δεύτερη φάση η πλατφόρμα άνοιξε για την εγγραφή γιατρών άλλων δέκα ειδικοτήτων, με βάση την Παθολογία. Για να λειτουργήσει πλήρως ο θεσμός απαιτούνται περίπου 5.000 γιατροί. Θυμίζουμε ότι η αμοιβή που θα παίρνουν για την κάλυψη 2.000 ατόμων είναι 70.000 ευρώ τον χρόνο, για εργασία επτά ώρες την ημέρα. Ωστόσο, οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν ότι δεν είναι ικανοποιητική σε σχέση με την εργασιακή εξουθένωση την οποία θα υποστούν.

Από την πλευρά των πολιτών έχουν γίνει περίπου 4.806.448 εγγραφές, ενώ οι υπόλοιποι δεν βρίσκουν γιατρό σε κοντινή τους περιοχή, προκειμένου να εγγραφούν. Η λίστα για την εγγραφή σε γιατρούς της Αθήνας και των γύρω δήμων έχει συμπληρωθεί και υπάρχει διαθεσιμότητα μόνο σε γιατρούς απομακρυσμένων περιοχών (π.χ. Μαρκόπουλο). Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Αττική και σε κάποια αστικά κέντρα. Οι ηλικίες που έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό είναι οι άνω των 60 σε ποσοστό σχεδόν 72,4%, δηλαδή οι άνθρωποι που τον επισκέπτονται και πιο συχνά. Αναλυτικότερα, από την ηλικιακή ομάδα 17 – 49 ετών έχει εγγραφεί περίπου το 38,6%, από τους 50 – 69 ετών το 35,8% και από τους 70 και άνω το 25,6%.

Γιατί επιμένει ο κ. Πλεύρης
Η επιμονή του κ. Πλεύρη για την εφαρμογή του θεσμού βασίζεται στο γεγονός της υποχρεωτικής δημιουργίας ιατρικού φακέλου για κάθε πολίτη, τον οποίο θα ενημερώνουν όλοι οι γιατροί, είτε είναι ενταγμένοι στο σύστημα είτε όχι. Έτσι θα είναι γνωστές οι νοσηλείες, οι θεραπείες και οι εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει, καθώς και η λεπτομερής κατάσταση της υγείας τους. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση πλασματικών εξετάσεων και συνταγογραφήσεων –που αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να ελεγχθούν– και κατά συνέπεια στη μείωση της ιατρικής δαπάνης του κράτους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, έχουν παγώσει και τα πρόστιμα, τα οποία υποτίθεται ότι θα ξεκινούσαν από την 1η Δεκεμβρίου για όσους δεν θα είχαν εγγραφεί, αλλά με νεότερη κοινή υπουργική απόφαση δόθηκε παράταση μέχρι την 1η Απριλίου 2023. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με δήλωση του κ. Πλεύρη, η ημερομηνία θα επανακαθοριστεί όταν ο θεσμός θα μπορεί να λειτουργήσει πλήρως. Πάντως είναι σίγουρο ότι τουλάχιστον μέχρι τη διενέργεια των εκλογών δεν θα υπάρξει καμιά εξέλιξη, ενώ σε περίπτωση που έρθει νέα κυβέρνηση θα υπάρξει νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η πλατφόρμα «prosopikos.gov.gr»
Στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού «prosopikos.gov.gr» οι πολίτες και οι γιατροί μπορούν να ενημερώνονται για ό,τι αφορά τον προσωπικό γιατρό και ειδικότερα για:
– τις δωρεάν παροχές που προσφέρει ο προσωπικός γιατρός,
– τη διαδικασία εγγραφής στον νέο θεσμό,
– τη διαδικασία για να προγραμματίσουν και να κλείσουν το ηλεκτρονικό ραντεβού τους.

Επίσης, δίνονται όλες οι πληροφορίες για την υλοποίηση του νέου θεσμού μέσω συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων, παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία του θεσμού και τη συμμετοχή των πολιτών και των γιατρών σε αυτόν, ενώ μπορούν να μπαίνουν και οι γιατροί για να κατευθύνονται στην ιστοσελίδα εγγραφής τους και να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις που τους αφορούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail