Μπορεί η Πολωνία να ξεπεράσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το τέλος του 2030;

pixabay / GiadaGiagi
Freepen.gr - Η Πολωνία έχει γίνει το επίκεντρο μιας βρετανικής συζήτησης σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Keir Starmer να δηλώνει ότι η Πολωνία θα είναι πλουσιότερη από τη Βρετανία έως το 2030, γράφει το wpolityce.pl.

Ο Στάρμερ υποστήριξε στο κοινοβούλιο πως «η μέση οικογένεια στη Βρετανία θα είναι φτωχότερη από τη μέση οικογένεια στην Πολωνία μέχρι το 2030». Υποστήριξε ότι αυτό θα συμβεί μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δε λύσει τα προβλήματά του που σχετίζονται με την κακή οικονομική ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός RIshi Sunak υποστήριξε πως μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους για τους Βρετανούς πολίτες σχετίζεται με το υψηλότερο ενεργειακό κόστος που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο θα πρέπει να είναι ένα προσωρινό ζήτημα.

Ο Jeremy Warner στην Daily Telegraph σχολίασε τις οικονομικές προβλέψεις για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία. Όπως επισημαίνει, αν μια χώρα ξεκινήσει από χαμηλότερη οικονομική αφετηρία, είναι προφανές πως θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τις πλουσιότερες χώρες. Η Πολωνία είναι ένα παράδειγμα αυτού, με αύξηση του ΑΕΠ 150 τοις εκατό από την πτώση του κομμουνισμού σε σύγκριση με το 40 τοις εκατό της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί από λιγότερο από το ένα τέταρτο του εισοδήματος της Γερμανίας στα δύο τρίτα του μέσου όρου της Ευρωζώνης και πλησιάζει γρήγορα τα βρετανικά επίπεδα.

«Ακριβώς όπως με τις χώρες τίγρης της Άπω Ανατολής, είναι μια ιστορία μετάβασης από τη φτώχεια στον σχετικό πλούτο σε μία μόνο γενιά», επισημαίνει ο Warner.

Ο Warner εκτιμά πως οι προοπτικές για την πολωνική οικονομία εξακολουθούν να φαίνονται καλές, αν και η οικονομική ανάπτυξη θα είναι σχεδόν σίγουρα πιο αργή. «Όσο πιο ψηλά είσαι στη σκάλα, τόσο πιο δύσκολα γίνονται όλα», γράφει ο δημοσιογράφος. Ωστόσο, τονίζει ότι «πρέπει να ειπωθεί ειλικρινά πως η Πολωνία μάλλον απέφυγε τη λεγόμενη «παγίδα του μεσαίου εισοδήματος», μια κατάσταση όπου η ανάπτυξη είναι φτωχή και η χώρα δεν μπορεί να αποκτήσει το καθεστώς μιας προηγμένης οικονομίας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail