Το ΝΑΤΟ στρατιωτικοποιεί μη στρατιωτικές δομές στην Ευρώπη με κονδύλι 1 δισεκατομμυρίου ευρώ

Το ΝΑΤΟ εγκαινιάζει ένα νέο επενδυτικό ταμείο αξίας 1 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί επίσημα στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Το ταμείο στοχεύει στη στρατιωτικοποίηση του πολιτικού τομέα χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες κατασκευαστών, επιστημονικών ιδρυμάτων και νεοφυών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη τεχνολογίας με στρατιωτικές και αμυντικές εφαρμογές.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ταμείο, που περιγράφεται από το ΝΑΤΟ ως το «πρώτο πολυεθνικό ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου στον κόσμο», θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην ανάπτυξη αναδυόμενων τεχνολογιών διπλής χρήσης (πολιτικών και στρατιωτικών) σε χρονικό διάστημα 15 ετών. Ωστόσο, καταδεικνύει πως το ΝΑΤΟ θέλει να χρησιμοποιήσει μόνιμα την ευρωπαϊκή οικονομία στα ρωσικά σύνορα, ώστε να μπορούν συλλογικά να επικεντρωθούν στην ουκρανική κρίση.

Θα χρησιμεύσει επίσης ως προετοιμασία για οποιονδήποτε μελλοντικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, κάτι που διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να συμβεί, δεδομένου ότι οι δυτικές προσπάθειες να αποτρέψουν τη Μόσχα από την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία έχουν αποτύχει.

Στην ουκρανική κρίση, οι υλικές ανάγκες του ουκρανικού στρατού είναι εμφανείς, και ιδιαίτερα στην προετοιμασία για οποιοδήποτε πιθανό σενάριο χρήσης δυνάμεων του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Αυτό αναφέρεται κυρίως σε πυροβολικό, πυρομαχικά, ρουκέτες, βόμβες, συστήματα αεράμυνας και drones. Λόγω αυτών των ελλείψεων, έργα όπως αυτό αναπτύσσονται υπό την αιγίδα του συμφώνου ΝΑΤΟ και πλέον γίνονται επενδυτικό ταμείο για τις οικονομίες των κρατών μελών, ανάλογα με την ικανότητα αυτών των χωρών να παράγουν εξοπλισμό που απαιτείται για τις ανάγκες μάχης.

Το ΝΑΤΟ προσεγγίζει αυτό το έργο αγοράζοντας αποτελεσματικά γνώση και εμπλέκοντας πολιτικούς θεσμούς, αλλά και ανοίγοντας διάφορα πολιτικοστρατιωτικά προγράμματα και έργα. Επιπλέον, γίνονται και επενδύσεις στο λεγόμενο πόλεμο της πληροφορίας, που εντάσσεται στη δραστηριότητα πληροφοριών-αναγνώρισης, η οποία είναι πολύ σημαντική για το σύγχρονο πόλεμο.

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε στο EURACTIV ότι η Συμμαχία επιδιώκει να έχει «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των στρατηγικών ανταγωνιστών», μια προφανής αναφορά στη Ρωσία.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ήδη ότι θα στεγάσει το ταμείο. Η χώρα ανακοίνωσε επίσης πως θα διευκολύνει τις καινοτόμες startup εταιρείες βοηθώντας τις να βρουν κεφάλαια.

«Αναμένουμε ότι η στέγαση αυτού του ταμείου στην Ολλανδία θα διευκολύνει τις καινοτόμες ολλανδικές νεοφυείς επιχειρήσεις να βρουν το δρόμο τους προς το κεφάλαιο, ενθαρρύνοντας λύσεις τόσο για κοινωνικά όσο και για στρατιωτικά προβλήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών.

Για το λόγο αυτό, οι συγκεκριμένες τεχνολογίες που θα επενδυθούν θα περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη, την επεξεργασία μεγάλων δεδομένων, τη βιοτεχνολογία και την ανθρώπινη βελτίωση, νέα υλικά, τεχνολογίες με δυνατότητα κβαντικής ενέργειας καθώς επίσης πρόωση και διάστημα. Αν και τα κεντρικά γραφεία πιθανότατα θα βρίσκονται στο Άμστερνταμ, περιφερειακά γραφεία θα δημιουργηθούν επίσης «σε όλη τη Συμμαχία […] δεδομένης της ευρείας γεωγραφικής αρμοδιότητας του Ταμείου», σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο ταμείο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, πράγμα που σημαίνει πως η τελευταία ανακοίνωση που έκανε η ολλανδική κυβέρνηση είναι μια επίδειξη ενός σχεδιασμένου σχεδίου του ΝΑΤΟ για να λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές δομές σαν να επρόκειτο για οικονομική περίοδο πολέμου κλίματος. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζει την Ευρώπη για μια πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ωστόσο, αυτές οι προκλητικές ενέργειες της ολλανδικής κυβέρνησης έρχονται καθώς η χώρα έχει καταληφθεί από ένα κύμα απεργιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα από τις αρχές του 2023, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί με τέτοιο τρόπο εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε εβδομάδα από τον Ιανουάριο, οι Ολλανδοί εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για καλύτερους μισθούς και συνθήκες διαβίωσης.

Στις 16 Μαρτίου, περίπου 200.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε 64 ολλανδικά νοσοκομεία απεργούσαν για μια ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Antoni van Leeuwenhoek στο Άμστερνταμ, μια κορυφαία μονάδα για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε 48 τμήματα της εγκατάστασης προχώρησαν σε απεργία για πρώτη φορά.

Αν και η ολλανδική οικονομία δε θα συρρικνωθεί φέτος, η ανάπτυξή της θα επιβραδυνθεί, σύμφωνα με την ABN Amro. Η τράπεζα αναμένει πως η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,2% φέτος και 1,3% το 2024, ένα ελάχιστο ποσό σε σύγκριση με την ανάπτυξη 4% που είχε η ολλανδική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια. Ο επίμονος πληθωρισμός θα διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή φέτος, με την ABN Amro να αναμένει οι τιμές καταναλωτή να αυξηθούν κατά 4,4% φέτος και 4% το 2024.

Τα υψηλότερα επιτόκια, έχοντας κατά νου ότι οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό, επιβραδύνουν επίσης την ολλανδική οικονομία. Κοστίζει περισσότερο ο δανεισμός χρημάτων, κάτι που έχει επιπτώσεις στην αγορά κατοικίας και τις επενδύσεις, είπε η ABN Amro.

Ωστόσο, καθώς η Ολλανδία δεν έχει να αντιμετωπίσει ζητήματα ασφάλειας δεδομένης της γεωγραφίας της, εμβαθύνει οικειοθελώς τη συμμετοχή της στις δομές του ΝΑΤΟ που στοχεύουν κατά της Ρωσίας, και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι πολίτες διαμαρτύρονται κάθε εβδομάδα και υποφέρουν από τη δυτική οικονομική κρίση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail