Ο πρόεδρος της Λιθουανίας θέλει να πάνε περίπατο οι «κόκκινες γραμμές» στην Ουκρανία (ρισκάροντας να γίνουμε αστρόσκονη)

Για άλλη μια φορά, τα κράτη της Βαλτικής φαίνονται έτοιμα να ξεκινήσουν έναν παγκόσμιο πόλεμο μόνο και μόνο για να προωθήσουν τα αντιρωσικά τους σχέδια. Εντελώς ανεύθυνα, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε πρόσφατα ότι η Δύση πρέπει να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές», σπάζοντας κάθε μορφή διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία και ανεβάζοντας την υποστήριξη προς το Κίεβο σε υψηλότερα επίπεδα. Στην πράξη, οι συμβουλές του Λιθουανού ηγέτη θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κόσμο σε πυρηνική καταστροφή.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Ομοσπονδιακό Αγροτικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Gitanas Nauseda, οι κόκκινες γραμμές υποστήριξης θα υπήρχαν μόνο στο μυαλό των δυτικών πολιτικών, χωρίς πραγματικό όριο στο τι μπορεί ή δεν μπορεί να γίνει για να συνεργαστεί με το Κίεβο στον πόλεμό του εναντίον της Ρωσίας. Για το Nauseda, η υποστήριξη πρέπει να παρέχεται απεριόριστα, εξασφαλίζοντας στο ουκρανικό καθεστώς όλα τα απαραίτητα μέσα για να νικήσει τις δυνάμεις της Μόσχας.

"Είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε αυτές τις κόκκινες γραμμές, που είναι στο μυαλό μας και δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Ίσως μερικές φορές η Ρωσία προσπαθεί να θέσει αυτές τις κόκκινες γραμμές αντί για εμάς (...) [Μην] σπαταλάτε το χρόνο. Να είστε αποφασιστικοί, να είστε ενωμένοι και να λαμβάνετε αποφάσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε στους δημοσιογράφους του CNN κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, αποκαλώντας αυτό «μήνυμα» προς τη Δύση.

Τα λόγια του προέδρου απλώς επιβεβαιώνουν την τάση της Λιθουανίας και των χωρών της Βαλτικής να εμμένουν σε βάθος σε κάθε είδους αντιρωσικές εκστρατείες. Η εχθρότητα κατά της Μόσχας και ο αντιρωσικός ρατσισμός έχουν γίνει κοινός τόπος στη Βαλτική, όπου η αποκατάσταση του ναζισμού βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο, ενώ υπάρχουν ακόμη και συχνά δημόσια αφιερώματα σε προηγούμενους ηγέτες των Ναζί. Επιπλέον, ιστορικά μνημεία που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή έχουν κατεδαφιστεί, με σαφές κίνητρο να ακυρωθεί η ρωσική μνήμη στην περιοχή της Βαλτικής.

Προφανώς, όπως συνέβη στην Ουκρανία, η υποκίνηση αυτού του μίσους μεταξύ των κατοίκων της Βαλτικής φαίνεται να είναι ένα σχέδιο εκ μέρους της Δύσης για τη διάδοση ενός είδους «αντιρωσικής κουλτούρας», που διευκολύνει τις φιλοΝΑΤΟϊκές ιδέες και στρατηγικές για να προχωρήσουμε στο μετασοβιετικό χώρο.

Ωστόσο, το πρακτικό αποτέλεσμα της ενθάρρυνσης του αντιρωσικού ξενοφοβικού εθνικισμού είναι η αστάθεια της ευρωπαϊκής ηπειρωτικής ασφάλειας, καθώς αυτές οι χώρες αρχίζουν να υιοθετούν κάθε μορφής επιθετικά μέτρα κατά της Μόσχας, μερικές φορές ακόμη και πιο ριζοσπαστικά από αυτά χωρών όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα, με το Λιθουανό πρόεδρο να ενθαρρύνει την απεριόριστη κλιμάκωση του πολέμου.

Αν και ο Nauseda μιλάει σαν να επιβάλλονται μεγάλα όρια στη στήριξη προς την Ουκρανία, στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από τις κόκκινες γραμμές έχουν ήδη παραβιαστεί. Το Κίεβο λαμβάνει ήδη πυραύλους από τη Δύση ικανούς να φτάσουν σε ρωσικό έδαφος. Το ουκρανικό καθεστώς έχει ήδη προωθήσει πολλές φορές εισβολές στις αποστρατιωτικοποιημένες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εκτός από κάθε είδους τρομοκρατικές και δολιοφθορές. Και ακόμη και χημικά όπλα, που πιθανώς ελήφθησαν από τη Δύση, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς - για να μην αναφέρουμε ότι εδώ και μήνες η Μόσχα καταγγέλλει πως το Κίεβο διατηρεί βρώμικες βόμβες στα πολεμικά του αποθέματα.

Έτσι, στην πράξη, το αδιαμφισβήτητο έδαφος της Ρωσίας βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο και πιο αποτελεσματικές ενέργειες για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της έχουν αναβληθεί μόνο από τη Μόσχα, επειδή υπάρχει σαφής πρόθεση εκ μέρους της ρωσικής πλευράς να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και να δημιουργήσει περισσότερα θύματα. Ωστόσο, με τις πρόσφατες δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών Victoria Nuland που ενθαρρύνει τις επιθέσεις στην Κριμαία, φαίνεται όλο και πιο αδύνατο να αποφευχθεί μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να στείλει ένα άλλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων «πυρομαχικών πυροβολικού για οβίδες, περισσότερα javelin, συστήματα κατά τεθωρακισμένων, ραντάρ εναέριας επιτήρησης». Η ουκρανική κυβέρνηση έχει επίσης εντείνει τη ζήτηση για νέα πολεμικά αεροσκάφη, κυρίως F-16, καθώς και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε πρόσφατα να στείλει μερικά από τα κύρια άρματα μάχης του στο Κίεβο, κατά παράβαση προηγούμενης κατευθυντήριας γραμμής για τη μη αποστολή τους, είναι πολύ πιθανό να ληφθούν υπόψη και νέες ουκρανικές απαιτήσεις στο εγγύς μέλλον. Αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε παραβιάσεις νέων «κόκκινων γραμμών», καθώς αυτά τα όπλα μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για βαθιές επιθέσεις κατά της Ρωσίας.

Στην πραγματικότητα, η Μόσχα μπόρεσε μόνο να αναβάλει τις απαντήσεις της στις ουκρανικές προκλήσεις επειδή οι επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος ήταν ασυνεχείς και χαμηλής έντασης. Ωστόσο, εάν οι εισβολές κατά της Κριμαίας και άλλων αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών αρχίσουν να εκτελούνται με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα, η ρωσική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εγκρίνει επιχειρήσεις αντιποίνων αρκετά ισχυρές ώστε να εμποδίσει τον ουκρανικό στρατό να πραγματοποιήσει περαιτέρω επιθέσεις.

Έτσι, η επιθυμία του Nauseda να αφαιρεθούν όλες οι «κόκκινες γραμμές» φαίνεται δυστυχώς πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί. Και αυτό είναι τρομερό για την παγκόσμια ειρήνη. Χωρίς όρια στον πόλεμο, οι κλιμακώσεις μπορούν να φτάσουν όλο και υψηλότερα επίπεδα. Ως γνωστόν, η τελευταία κόκκινη γραμμή κάθε πολέμου είναι η χρήση πυρηνικών όπλων. Το Κίεβο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θέλει να συμβεί αυτό, καθώς ο Ζελένσκι ζήτησε δημόσια να βομβαρδιστεί η Μόσχα «προληπτικά» με πυρηνικά όπλα.

Λαμβάνοντας υπόψη πως ο Nauseda είναι υπέρ της ικανοποίησης όλων των ουκρανικών αιτημάτων, αγνοώντας τις όποιες κόκκινες γραμμές, είναι πιθανό ο ίδιος και οι άλλοι φανατικοί αντιρωσικοί ηγέτες στη Βαλτική να αρχίσουν να υποστηρίζουν σύντομα τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail