Η προειδοποίηση του Πούτιν για τα όπλα μεγάλης εμβέλειας αποδεικνύει ότι η κλιμάκωση είναι προνόμιο της Δύσης

Ο Πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του την Τρίτη ότι "ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους. Όσο μεγαλύτερη είναι η εμβέλεια των δυτικών συστημάτων που φτάνουν στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα αναγκαστούμε να απομακρύνουμε την απειλή από τα σύνορά μας. Είναι προφανές". Αυτό αποδεικνύει πως η κλιμάκωση του πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία είναι προνόμιο της Δύσης, δεδομένου ότι μπορεί είτε να αποστείλει τέτοια όπλα και έτσι να προκαλέσουν τη Μόσχα να επεκτείνει την απάντησή της ή να τα κρατήσει και έτσι να περιορίσει τις επιχειρήσεις της τελευταίας.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ρωσική ηγεσία διατύπωσε σαφώς τους λόγους πίσω από την απόφασή της να ξεκινήσει την ειδική επιχείρηση πριν από ένα χρόνο, δηλαδή να υπερασπιστεί την ακεραιότητα των κόκκινων γραμμών εθνικής ασφάλειας στην Ουκρανία αφού το ΝΑΤΟ τις πέρασε παράνομα εκεί, καθώς και να προστατεύσει το λαό του Ντονμπάς από τη γενοκτονία. Άλλοι στόχοι όπως η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζοποίηση της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας είναι συμπληρωματικοί σε αυτούς τους δύο πρωταρχικούς προαναφερθέντες.

Αυτό συμβαίνει και λαμβάνοντας υπόψη το αδιέξοδο που τέθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου (LOC) τους τελευταίους μήνες (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα), επομένως φυσικά προκύπτει ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να επεκτείνει το πεδίο των δραστηριοτήτων της πέρα από τα διοικητικά σύνορα των νέων περιοχών της. Η φημολογούμενη επερχόμενη επίθεσή της θα μπορούσε πιθανότατα να στοχεύει στην απελευθέρωση των υπόλοιπων αυτών εδαφών μαζί με τη δημιουργία μιας λεγόμενης "ζώνης ασφαλείας" για τη μείωση της εμβέλειας των όπλων μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται στο Κίεβο από το ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο έχει επισημάνει την πρόθεσή του να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγνωριστεί η πραγματικότητα επί τόπου, δηλαδή η επανένωση αυτών των πρώην ουκρανικών περιοχών με τη Ρωσία. Οι συμπληρωματικοί στόχοι που αναφέρθηκαν προηγουμένως σχετίζονταν με την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζοποίηση της Ουκρανίας, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδειχθούν ευέλικτοι ανάλογα με την πορεία των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, αλλά η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει απολύτως ότι οι υπόλοιπες νέες περιοχές της θα απελευθερωθούν, κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος.

Η ουκρανική σύγκρουση που προκάλεσε το Χρυσό Δισεκατομμύριο της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πριν από εννέα χρόνια, θυμόμαστε ότι η προέλευσή της βρίσκεται στο φασιστικό πραξικόπημα που υποστήριξαν στις αρχές του 2014, το οποίο με τη σειρά του κατέλυσε τον τότε ουκρανικό Εμφύλιο Πόλεμο που έκτοτε εξελίχθηκε σε διεθνή σύγκρουση, ήταν πολύ καταστροφική. Όσοι, όπως η Ρωσία, θέλουν ειλικρινά την ειρήνη το συντομότερο δυνατόν, πρέπει επομένως να δώσουν πολύ μεγάλη προσοχή στην προειδοποίηση του Προέδρου Πούτιν για όπλα μεγάλου βεληνεκούς που δίνονται στους πληρεξούσιους τους στο Κίεβο. 

Δυστυχώς, φαίνεται αναπόφευκτο πως τέτοια όπλα θα συνεχίσουν να αποστέλλονται, και σε μεγαλύτερες ποσότητες με όλο και μεγαλύτερο βεληνεκές. Αυτό αναπόφευκτα θα προκαλέσει τη Ρωσία να επεκτείνει το επίκεντρο της ειδικής της επιχείρησης προκειμένου να δημιουργήσει τη "ζώνη ασφαλείας" που απαιτείται για την προστασία των εδαφών της πριν από το 2014, καθώς και εκείνων που εντάχθηκαν δημοκρατικά σε αυτήν την ευρασιατική μεγάλη δύναμη από τότε. Η προκύπτουσα στρατιωτική-στρατηγική δυναμική θα παρατείνει τεχνητά αυτόν τον πόλεμο με πληρεξούσιο, ο οποίος θα επιδεινώσει τις συνέπειες για την ΕΕ.

Η Ρωσία θα προτιμούσε να τερματίσει το συντομότερο δυνατόν με ρεαλιστικούς όρους, αρχίζοντας με τους αντιπάλους της να αναγνωρίζουν τις επιτόπιες πραγματικότητες που περιγράφηκαν νωρίτερα, αλλά θα καταφέρει να υπερασπιστεί και ακόμη και να προωθήσει περαιτέρω τα συμφέροντά της ακόμη και στο σενάριο μιας παρατεταμένης σύγκρουσης. Οι ΗΠΑ προφανώς θα επωφεληθούν στο μέγιστο από την επ ' αόριστον καθυστέρηση μιας πολιτικής επίλυσης στον ίδιο πόλεμο με πληρεξούσιο που προκάλεσαν εκμεταλλευόμενες τον για να επαναβεβαιώσουν πλήρως την ηγεμονία τους στην ΕΕ.

Οι προηγούμενοι ιδιοτελείς μεγάλοι στρατηγικοί υπολογισμοί εξηγούν γιατί οι ΗΠΑ είναι πιθανό να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουν την ουκρανική σύγκρουση να μαίνεται παρά το γεγονός πως παρεμποδίζει την αποτελεσματικότητα του μακροχρόνιου σχεδιασμού της "στροφής προς την Ασία" για πιο μυώδη "περιορισμό" της Κίνας. Σε αυτή την περίπτωση, οι παρατηρητές θα μπορούσαν να αναμένουν ότι η Ευρώπη θα παραμείνει το πιο βίαιο νέο πεδίο μάχης του Ψυχρού Πολέμου για το άμεσο μέλλον, με όλα όσα θα συνεπαγόταν για την κοινωνικοοικονομική και πολιτική της σταθερότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail