Οι ευρασιατικές χώρες αυξάνουν το εμπόριο με τη Ρωσία, η οικονομία της προβλέπεται να αναπτυχθεί

Στις 3 Ιανουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη του ΑΕΠ της Ρωσίας, αναμένοντας ότι θα αυξηθεί κατά 0,3 τοις εκατό φέτος, κάτι που αποτελεί αξιοσημείωτη βελτίωση από την προηγούμενη εκτίμηση για συρρίκνωση 2,3 τοις εκατό, παρόλο που ορισμένοι τομείς της ρωσικής οικονομίας αντιμετωπίζουν προβλήματα από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Επιπλέον, το ΔΝΤ αναμένει τώρα τα στοιχεία των εξαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου να παραμείνουν αρκετά ισχυρά ακόμη και κάτω από το σημερινό ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι στην τιμή που μπορεί να χρεώσει για το πετρέλαιο, όπως επιβάλλει η ΕΕ.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό από μόνο του είναι αρκετά ενδιαφέρον, αλλά σύμφωνα με τον οικονομικό δημοσιογράφο Matthew Klein, συν-συγγραφέα του «Trade Wars are Class Wars», η αξία των παγκόσμιων εξαγωγών προς τη Ρωσική Ομοσπονδία το Νοέμβριο του 2022 ήταν μόλις 15 τοις εκατό κάτω από τον μέσο όρο πριν από τη σύγκρουση και, επιπλέον, εκτιμά ότι μπορεί να έχουν ήδη επιστρέψει σε αυτά τα στοιχεία το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αν και πολλά στοιχεία εμπορίου για τον τελευταίο μήνα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Ο Silverado Policy Accelerator, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον, έχει καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα, στην ανάλυσή του τον Ιανουάριο, υποδηλώνοντας μάλιστα πως οι ρωσικές εισαγωγές έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από τη σύγκρουση μέχρι το Σεπτέμβριο του 2022.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία αποτελούν μέρος του σημερινού οικονομικού πολέμου. Το πρόβλημα, από τη δυτική σκοπιά, είναι ότι η ευρασιατική δύναμη δεν είναι ούτε η Κούβα ούτε η Βόρεια Κορέα, και επομένως δεν είναι τόσο απλό να την «απομονώσεις» όπως φαίνεται να σκέφτηκαν οι δυτικές πολιτικές ελίτ.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο της Μόσχας στο εμπόριο με γείτονες και περιφερειακούς εταίρους και συμμάχους, σύμφωνα με την Ana Swanson, η οποία γράφει για το διεθνές εμπόριο για τους New York Times. Στον κόσμο μετά τις κυρώσεις, το εμπόριο της Ρωσίας κατόρθωσε να ανακατευθυνθεί βασικά σε άλλα έθνη. Στην Αρμενία, για παράδειγμα, παρατηρεί ο Swanson, οι εξαγωγές smartphone στην ανατολική σλαβική χώρα έχουν αυξηθεί - και η ίδια τάση παρατηρείται επίσης με τα τσιπ υπολογιστών και μια σειρά άλλων προϊόντων από κράτη όπως το Κιργιστάν, το Καζακστάν και η Τουρκία. Οι εξαγωγές της Κίνας στη Ρωσία έφτασαν επίσης σε υψηλό ρεκόρ το Δεκέμβριο, και προϊόντα από δυτικές εταιρείες φτάνουν επίσης στη χώρα, καθώς υποτίθεται ότι «ανακατευθύνονται» μέσω εθνών της Κεντρικής Δυτικής Ασίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Η ειρωνεία αυτών των νέων εξελίξεων είναι ότι μπορεί να ενισχύσουν την ευρασιατική ολοκλήρωση και ορισμένες προτάσεις για περαιτέρω επέκτασή της, με στόχο να συμπεριλάβουν την περιοχή που προηγουμένως διεκδικούσε το σοβιετικό κράτος, η οποία είναι η ίδια η περιοχή που ο Βρετανός γεωγράφος Halford Mackinder περιέγραψε περίφημα ως Heartland. Η εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον παραμένει σε μεγάλο βαθμό διαμορφωμένη από τις ιδέες του Mackinder για τον έλεγχο αυτού του πυρήνα της Ευρασίας για να κυριαρχήσει στον κόσμο.

Η Συνθήκη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) υπογράφηκε το Μάιο του 2014 από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, στις οποίες αργότερα προσχώρησαν η Αρμενία και το Κιργιστάν. Αυτό το μπλοκ είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια βιομηχανία όπλων, ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και στη γεωργική παραγωγή. Μερικοί από τους κύριους στόχους της είναι η ανάπτυξη μιας ενιαίας αγοράς, επιτυγχάνοντας έτσι την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών. Επιδιώκει επίσης να αυξήσει το εμπόριο της με την Ανατολική Ασία.

Οι προαναφερθείσες νέες εμπορικές τάσεις ενδέχεται να προσφέρουν νέες ευκαιρίες σε χώρες όπως η Αρμενία. Οι αρμενικές πολιτικές ελίτ στο Ερεβάν οραματίζονται εδώ και καιρό τη χώρα τους ως μια πιθανή γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και της Ευρασιατικής Ένωσης. Αν και το εμπόριο της Αρμενίας με την ΕΕ υπερτερεί επί του παρόντος από αυτό με την EAEU, η χώρα βασίζεται στη Μόσχα για την ασφάλειά της, ειδικά υπό το φως της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Επιπλέον, είναι μέλος του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Πολλά έχουν συζητηθεί για μια Αρμενική «υποχώρηση» πίσω στο στρατόπεδο του Δυτικού Ατλαντικού, όπως σχολιάζει ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης της Αρμενίας Artyom Geghamyan, αλλά θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη καθώς η πολιτική Δύση έχει ωφεληθεί από την κλιμάκωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και η Ευρώπη στρέφεται προς το Αζερμπαϊτζάν, τον κύριο αντίπαλο της Αρμενίας, για ενέργεια. Επιπλέον, το Ερεβάν στην πραγματικότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο βοηθώντας τη Μόσχα να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις με τέτοιο τρόπο που είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δύο κράτη, εφαρμόζοντας ολοένα και περισσότερο τη διμερή οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Στον σημερινό κόσμο, η απομόνωση των τοπικών βιομηχανιών από γεωπολιτικές διαμάχες γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει την Ευρασιατική Ένωση παράλληλα με τον CSTO και την ομάδα BRICS. Η EAEU εστιάζει στην ευρασιατική οικονομική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, ενώ ο CSTO έχει επιφορτιστεί με θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με την εδαφική κυριαρχία των κρατών μελών του. Από την προοπτική των ΗΠΑ, τέτοιες ομαδοποιήσεις και εξελίξεις αποτελούν απειλή για την αμερικανική παγκόσμια μονοπολική ηγεμονία και ως εκ τούτου αντιμετωπίζονται με καχυποψία και εχθρότητα. Έτσι, η πρόκληση για χώρες όπως η Αρμενία θα περιλαμβάνει την «εξισορρόπηση» των διμερών τους σχέσεων με μια ολοένα και πιο «ψυχροπολεμική νοοτροπία» της Δύσης και με τους ευρασιάτες εταίρους τους.

Συνοψίζοντας, πολλά έχουν συζητηθεί πως οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό, αλλά πέρα ​​από αυτό αναδιαρθρώνουν επίσης το διεθνές εμπόριο, κάτι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες ευκαιρίες στην Ευρασία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail