Ορμπάν: «;Ένας τοπικός πόλεμος δύο σλαβικών χωρών εξελίχθηκε σε πανευρωπαϊκή σύγκρουση»

@PM_ViktorOrban
Freepen.gr - Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το έθνος περιέγραψε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως πόλεμο μεταξύ δύο σλαβικών χωρών που θα έπρεπε να είχε παραμείνει τοπική σύγκρουση, αλλά αντ' αυτού εξελίχθηκε σε πανευρωπαϊκή σύγκρουση με την ΕΕ, τη Δύση και το ΝΑΤΟ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ των στρατών του καλού και του κακού, αλλά μεταξύ δύο σλαβικών χωρών που πολεμούν η μία εναντίον της άλλης σε πόλεμο περιορισμένο από το χρόνο και, προς το παρόν, από το χώρο. Αυτός είναι ο δικός τους πόλεμος και όχι ο δικός μας», είπε.

Ο Όρμπαν ανέφερε πως ο ίδιος ο πόλεμος είναι ένα άλλο επιχείρημα κατά της παροχής περισσότερης εξουσίας στις Βρυξέλλες, καθώς αυτές ενεργώντας σε συνεννόηση με γεράκια πολέμου από την Ουάσιγκτον, έχουν σύρει τώρα όλη την Ευρώπη στον γκρεμό του πολέμου.

«Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της, η Δύση δεν απομόνωσε τη σύγκρουση, αλλά την ανέβασε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θα μπορούσε να την είχε ταξινομήσει ως τοπικό, περιφερειακό πόλεμο ή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ δύο σλαβικών εθνών όπως συνέστησε η Ουγγαρία. Αυτό που συνέβη είναι άλλο ένα επιχείρημα κατά του υπερκράτους των Βρυξελλών και υπέρ των ισχυρών εθνικών κρατών. Όταν τα κράτη μέλη αποφάσισαν, επικράτησε ειρήνη. Όταν το αυτοκρατορικό κέντρο (στις Βρυξέλλες) αποφάσισε, έγινε πόλεμος», είπε ο Όρμπαν.

Ο ηγέτης της Ουγγαρίας είπε πως παραμένει ζωτικής σημασίας για τη χώρα να μείνει έξω από τον πόλεμο, ανεξάρτητα από την πίεση που ασκείται σε αυτήν από το εξωτερικό.

«Αν θέλουμε να προστατεύσουμε την Ουγγαρία, αν θέλουμε μια ειρηνική ζωή για εμάς, έχουμε μόνο μία επιλογή: να μείνουμε έξω από το ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Αυτό δεν ήταν εύκολο μέχρι στιγμής, και δε θα είναι εύκολο τώρα, γιατί είμαστε μέρος του δυτικού κόσμου, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όλοι εκεί βρίσκονται στο πλευρό του πολέμου, ή τουλάχιστον αυτό προσποιούνται», είπε ο Όρμπαν.

Απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα εάν η Ουγγαρία μπορεί πραγματικά να το κάνει αυτό, ο Όρμπαν είπε: «Φυσικά και μπορούμε, γιατί η Ουγγαρία είναι ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος και δεν αναγνωρίζουμε κανέναν άλλον εκτός από τον Θεό από πάνω μας».

Πρόσθεσε πως το να μείνει εκτός πολέμου είναι επίσης η μόνη ηθικά σωστή επιλογή για τη χώρα του:

«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι το σωστό και το μόνο που πρέπει να κάνουμε. Η Ρωσία έχει επιτεθεί στην Ουκρανία, επομένως πρέπει να αφήσουμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες να μπουν και κάναμε καλά που τους υποστηρίξαμε με τη μεγαλύτερη επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην ιστορία της χώρας μας», είπε.

Ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι τόσο για το συμφέρον της χώρας όσο και για να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες στο μέλλον, η Ουγγαρία διατηρεί επαφή με τη Ρωσία.

«Θα διατηρήσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με τη Ρωσία και συμβουλεύουμε όλο το δυτικό κόσμο να το κάνει, γιατί χωρίς σχέσεις δε θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Γι' αυτό δε συμφωνούμε να μπαίνουν ιερείς και εκκλησιαστικοί ηγέτες σε καταλόγους κυρώσεων. Είναι αρκετά κακό, που αυτό μπορεί να συμβεί σε καλλιτέχνες και αθλητές», είπε ο Orbán.

Είπε επίσης πως η Ουγγαρία δεν συμμερίζεται την άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα απειλούσε άμεσα είτε την Ουγγαρία είτε την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με ό,τι θα υποθέσει κανείς, ο πόλεμος έδειξε πως οι ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ είναι εντυπωσιακά απομονωμένες από την απειλή ενός συμβατικού πολέμου με τη Ρωσία.

«Η ουγγρική κυβέρνηση δεν θεωρεί ρεαλιστικό να υποθέσει ότι η Ρωσία θα απειλούσε την ασφάλεια της Ουγγαρίας ή της Ευρώπης. Μια τέτοια υπόθεση ισχύει το πολύ σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα, αλλά ο κίνδυνος χρήσης τους αυξάνεται, όχι μειώνεται, από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τον συμβατικό πόλεμο, ο πόλεμος της Ουκρανίας έδειξε πως η Ρωσία δεν θα είχε καμία ευκαιρία ενάντια στο ΝΑΤΟ», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail