Κατασκοπευτικό μπαλόνι: Γιατί το Πεκίνο βγάζει γλώσσα στην Ουάσινγκτον

Το αντικείμενο που αναπτύχθηκε από την Κίνα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή ηλεκτρομαγνητικών δεδομένων, όπως οι τηλεπικοινωνίες. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου ότι παρακολουθούσε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, το οποίο εντοπίστηκε πριν αρκετές μέρες πάνω από το αμερικανικό έδαφος. Το αντικείμενο, συγκρίσιμο σε μέγεθος με αυτό ενός αερόστατου, κινείται σε μεγάλο ύψος και δεν παρουσιάζει κίνδυνο για εμπορικές πτήσεις. Ακόμα κι αν το μπαλόνι μπει σε τροχιά πάνω από στρατιωτικές πυρηνικές τοποθεσίες, ο Λευκός Οίκος επιμένει στο «περιορισμένο» όφελος που αποφέρει αυτή η υπερπτήση όσον αφορά την κατασκοπεία, αφού η Κίνα έχει ήδη κατασκοπευτικούς δορυφόρους που παρατηρούν μόνιμα το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Λόγω του κινδύνου πτώσης συντριμμιών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μην το ρίξει.

Le Point - Guerric Poncet
Απόδοση: Babis Georges Petrakis

Γιατί να στείλει η Κίνα ένα τέτοιο μπαλόνι πάνω από το αμερικανικό έδαφος; Σε αντίθεση με ό,τι ανακοινώνει η αμερικανική κυβέρνηση, το ενδιαφέρον για την κινεζική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είναι πολύ πραγματικό, ειδικά εφόσον το μπαλόνι είναι εξοπλισμένο για τη συλλογή ηλεκτρομαγνητικών δεδομένων (επικοινωνίες) και όχι οπτικών (εικόνες). Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που οι αμερικανικές υπηρεσίες αποφάσισαν, αυτή τη φορά, να το επισημάνουν αν και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο περιστατικό. Ο Καναδάς, ο οποίος είναι μέλος μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (Norad), έχει επίσης διαβεβαιώσει ότι θα διερευνήσει ένα άλλο περιστατικό ίδιου τύπου που αφορά παραβίαση του εναέριου χώρου του.

Το μπαλόνι καλύτερο από έναν δορυφόρο

Η χαρτογράφηση των επικοινωνιών γύρω από ευαίσθητες τοποθεσίες όπως τα σιλό πυρηνικών πυραύλων και οι βάσεις πυρηνικών βομβαρδιστικών στη Μοντάνα, τη Βόρεια και Νότια Ντακότα και το Ουαϊόμινγκ είναι ένα περαιτέρω βήμα στη διεξαγωγή υβριδικού πολέμου, ταυτοποιώντας για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτών που εργάζονται σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Αυτή είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας ή των χωρών της Βαλτικής, και οι στρατιώτες του εχθρού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ΝΑΤΟ, λαμβάνουν απειλητικά μηνύματα κατά των οικογενειών τους απευθείας μέσω του προσωπικού τους τηλεφώνου. Με έναν πιο παραδοσιακό τρόπο, το μπαλόνι μπορεί επίσης να χαρτογραφήσει τις στρατιωτικές ραδιοεκπομπές και να εντοπίσει με ακρίβεια τους πομπούς. Όλα αυτά δύσκολα μπορούν να επιτευχθούν από έναν δορυφόρο σε τροχιά.

Δεύτερο ενδιαφέρον για την Κίνα : το σύμβολο. Το να γαργαλήσει κανείς τον παντοδύναμο αμερικανικό στρατό στο δικό του έδαφος είναι ένας τρόπος για να προετοιμαστεί διαφορετικά η συζήτηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken στο Πεκίνο. Ενώ οι Αμερικανοί διπλωμάτες επικεντρώνονται στις εντάσεις στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού, ιδιαίτερα γύρω από την Ταϊβάν, αυτή η πτήση με αερόστατο μεταφέρει ένα μήνυμα : η Κίνα υπενθυμίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες ποιος από τους δύο έχει την πρωτοβουλία στη νέα παγκόσμια ισορροπία που διαμορφώνεται. Συνεπώς, η προσέγγιση καλύπτει διάφορες πτυχές του υβριδικού πολέμου: συλλογή δεδομένων και προκλητική υπερπτήση, ελλείψει επίσημης κήρυξης πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail