Πώς η Κίνα μπορεί να εξοπλίσει τη Ρωσία χωρίς να πραγματοποιεί αποστολές όπλων

Freepen.gr - Στις 19 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και η πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ εξέδωσαν ξεχωριστές προειδοποιήσεις ότι οποιεσδήποτε κινήσεις της Κίνας για παροχή εξοπλισμών στη γειτονική Ρωσία θα θεωρούνταν «κόκκινη γραμμή» από την Ουάσιγκτον. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι εάν υπάρχουν σκέψεις και προσπάθειες από τους Κινέζους και άλλους να παράσχουν θανατηφόρα υποστήριξη στους Ρώσους στη βάναυση επίθεσή τους κατά της Ουκρανίας, αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Thomas-Greenfield στο CNN, ενώ ο υπουργός Blinken τόνισε πως η Ουάσιγκτον παραμένει «πολύ ανήσυχη που η Κίνα σκέφτεται να παράσχει θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία».

Πλησιάζοντας στο τέλος του πρώτου έτους του, ο Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος έχει δει την Ουκρανία να λαμβάνει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από όλο τον δυτικό κόσμο, καθώς και τεράστιες συνεισφορές προσωπικού, πληροφοριών και άλλες.

Σε αντίθεση με την τεράστια δυτική υποστήριξη που έχει κερδίσει η Ουκρανία, αναφέρει το militarywatchmagazine.com, η ρωσική πολεμική προσπάθεια έχει λάβει περιορισμένη μόνο υποστήριξη από το εξωτερικό, συγκεκριμένα από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν - η πρώτη φέρεται να προμήθευε βλήματα πυροβολικού ενώ το δεύτερο παρείχε μια σειρά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης και φέρεται να θεωρείται προμηθευτής βαλλιστικών πυραύλων. Αν και ο αμυντικός τομέας της Κίνας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, και στις περισσότερες περιοχές θεωρείται πολύ πιο προηγμένος από αυτόν της Ρωσίας, η άμεση παροχή κινεζικών όπλων παραμένει απίθανη για πολιτικούς λόγους. 

Πέρα από την οικονομική υποστήριξη και την παροχή βασικών τεχνολογιών στην πολιτική οικονομία της Ρωσίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δυτικών οικονομικών κυρώσεων, η Κίνα έχει μια σειρά επιλογών για να διασφαλίσει πως ο ρωσικός στρατός είναι καλά οπλισμένος χωρίς να παρέχει απευθείας όπλα.

Τα ρωσικά εργοστάσια όπλων λειτούργησαν σε ένα μικρό κλάσμα των δυνατοτήτων τους στη σοβιετική εποχή τα τελευταία 30 χρόνια σε όλους σχεδόν τους τομείς του αμυντικού τομέα, και βοηθώντας τη Ρωσία να αποκαταστήσει αυτές τις εγκαταστάσεις και ενδεχομένως να τις εκσυγχρονίσει με νέο κινεζικό εξοπλισμό θα μπορούσε να της επιτρέψει να παράγει για τις ανάγκες της ανεξάρτητα. 

Λαμβάνοντας για παράδειγμα τα τεθωρακισμένα, ο ρωσικός στρατός έλαβε μόλις 10 νέα άρματα μάχης από γραμμές παραγωγής τη δεκαετία του 2010, και ενώ παρήγαγε πάνω από 100 ετησίως για εξαγωγή, αυτό ήταν μόνο ένα μικρό κλάσμα από τα περισσότερα από 3000 σοβιετικά άρματα που μπορούσαν να  ολοκληρώνονται κάθε χρόνο στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η υποβοήθηση των εργασιών αποκατάστασης και η διασφάλιση της καλής εφοδιαστικής της Ρωσίας με ημιαγωγούς [chips] και άλλα βασικά εισαγόμενα εξαρτήματα, θα μπορούσε να της επιτρέψει να αναπληρώσει γρήγορα τα αρκετές εκατοντάδες άρματα μάχης που φέρεται να χάθηκαν στην Ουκρανία.  

Ένα επιπλέον μέσο με το οποίο η Κίνα θα μπορούσε να υποστηρίξει έμμεσα τον επανεξοπλισμό της Ρωσίας θα ήταν να υποστηρίξει τρίτα μέρη να το κάνουν. Το Ιράν, για παράδειγμα, θα μπορούσε να λάβει εγγυήσεις υποστήριξης έναντι των αντίποινων κυρώσεων της Δύσης, εάν συμφωνήσει να παράσχει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία. Οι μεγάλες ποσότητες υλικού ρωσικής προέλευσης, για παράδειγμα άρματα μάχης T-72B και συστήματα αεράμυνας S-300, θα μπορούσαν να μεταπωληθούν στη Ρωσία πολύ πιο εύκολα εάν η Κίνα είναι πρόθυμη να τα αντικαταστήσει στη συνέχεια στο ιρανικό οπλοστάσιο με πιο σύγχρονα άρματα μάχης VT-4 και Συστήματα αεράμυνας HQ-9. Ένα εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα θα έκανε την παροχή παρόμοιας υποστήριξης πιο δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Άλλες τρίτες χώρες, όπως η Μιανμάρ, ενδέχεται επίσης να είναι πρόθυμες να στείλουν οπλισμό στη Ρωσία εάν αναπληρωθούν από την Κίνα.

Ενώ η Κίνα παρείχε νέα συστήματα αεράμυνας HQ-22 στη Σερβία τον Απρίλιο, επιδεικνύοντας τις πολύ σημαντικές δυνατότητες αερομεταφοράς των νέων μεταφορών του Y-20 σε όλες τις ηπείρους, το Πεκίνο θα μπορούσε να υποστηρίξει περαιτέρω τόσο τη Σερβία όσο και πιθανώς ακόμη και τη Λευκορωσία που παραμένουν οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι ευθυγραμμισμένες με το ΝΑΤΟ. Ο εξοπλισμός της Λευκορωσίας, ωστόσο, μπορεί να φέρει την Κίνα πολύ κοντά στις κόκκινες γραμμές του ΝΑΤΟ ώστε να μην μπορεί να τις περάσει λόγω του σχηματισμού από τη χώρα ενός κράτους της Ένωσης με τη Ρωσία και της παροχής δικαιωμάτων βάσης στις ρωσικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία. Άλλα μέσα υποστήριξης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παροχή ανταλλακτικών για ρωσικό εξοπλισμό, για παράδειγμα μαχητικά Su-27 που χειρίζονται και οι δύο χώρες - αλλά τα οποία η Κίνα έχει αποσύρει σε μεγάλο βαθμό από την υπηρεσία. Μεταφορείς όπως το Y-20 θα μπορούσαν να δανειστούν σε ρωσικές εταιρείες για να αποτρέψουν την πίεση στους ρωσικούς στόλους μεταφορών Il-76 και An-124, και Κινέζοι ειδικοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανακαίνιση και την επισκευή των ρωσικών όπλων ή να βοηθήσουν στην παροχή της εκπαίδευσης και των σύγχρονων εργαλείων που απαιτούνται για να βοηθήσουν τους Ρώσους να το κάνουν άμεσα.

Το Πεκίνο έχει έτσι ένα ευρύ φάσμα επιλογών, άλλες πιο επικίνδυνες όσον αφορά τις σχέσεις του με τη Δύση και άλλες λιγότερο, για να υποστηρίξει υλικά τη ρωσική πολεμική προσπάθεια αποφεύγοντας την άμεση παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στον ρωσικό στρατό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail