Ανάμεσα στα ερείπια της Τουρκίας βρίσκεται η πολιτική μοίρα του Ερντογάν

Ο πλήρης αντίκτυπος του πρόσφατου σεισμού που έπληξε τόσο την Τουρκία όσο και τη Συρία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί πλήρως, αλλά η Τουρκική Δημοκρατία έχει ήδη υποστεί σημαντικές ζημιές που θα μπορούσαν να έχουν μακροχρόνιες πολιτικές επιπτώσεις.

«Δοκιμαζόμαστε μέρα και νύχτα από την απουσία κάποιου που προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε στη δύναμη του, τη δύναμη και το μεγαλείο του. (Όχι, δεν είναι ο Θεός)».

Ceyda Karan - /thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτά τα λόγια που εξέφρασε ο Δρ. Fatih Yaşli, ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο Bolu Abant Izzet Baysal, περιγράφουν το συναίσθημα πολλών Τούρκων που συγκλονίστηκαν από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις νότιες περιοχές της χώρας και τη γειτονική Συρία στις 6 Φεβρουαρίου 2023.

Οι δύο σεισμοί μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών που έπληξαν τις περιοχές Pazarcik και Elbistan του Kahramanmaras όχι μόνο κατέστρεψαν ολόκληρες γειτονιές, αλλά, μέσα σε 24 ώρες, κατέστρεψαν και τις τουρκικές αντιλήψεις για το λεγόμενο «παντοδύναμο κράτος» που δημιούργησε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αποτυχία του κράτους

Οι άνθρωποι έμειναν να αναρωτιούνται «Πού είναι η βοήθεια, πού είναι το κράτος;» καθώς περίμεναν απεγνωσμένα κάτω από τα ερείπια, ενώ η υποδομή του έθνους –κάποτε το καμάρι της κυβέρνησης Ερντογάν– ήταν ερειπωμένη. Η έλλειψη κατάλληλων εκστρατειών ανακούφισης και οι δυσπρόσιτες πόλεις λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών πρόσθεσαν στα δεινά του πληγέντος πληθυσμού.

Ο αυτοκινητόδρομος Gaziantep-Adana ήταν ερειπωμένος. Η νέα γέφυρα στη Μαλάτια κατέρρευσε και το αεροδρόμιο, του οποίου η οροφή του τερματικού σταθμού υπέστη ζημιές, έκλεισε για πολιτικές πτήσεις. Δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο Χατάι (Αντιόχεια) αεροπορικώς, επειδή ο διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου, που χτίστηκε στην πεδιάδα Amik παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, υπέστη σοβαρές ζημιές. Τα περισσότερα νοσοκομεία στο Χατάι όπου κατευθύνονταν οι τραυματίες είχαν καταρρεύσει. Τα δημαρχεία δεν υπήρχαν πια.

Το τραύμα που προκλήθηκε από το σεισμό, ο οποίος έπληξε 10 επαρχίες στην Τουρκία, ήταν τεράστιο. Αυτό επιδεινώθηκε από τη συνειδητοποίηση πως η βοήθεια από το κράτος απέτυχε να εμφανιστεί την ώρα που είχαν ανάγκη.

Το βίντεο που τράβηξε ο δήμαρχος του Bolu Tanju Ozcan, ο οποίος έφτασε στο Ελμπιστάν 24 ώρες μετά τον σεισμό, δείχνει την ξέφρενη κατάσταση των επιζώντων που ακόμα περιμένουν βοήθεια. Ενώ η ισοπεδωμένη πόλη ήταν καλυμμένη με μια λευκή κουβέρτα χιονιού, ο Özcan εξήγησε ότι οι λίγοι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας που υπήρχαν δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. «Υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι εδώ», είπε, δείχνοντας τα συντρίμμια.

Ο σεισμός των 7,4 βαθμών στο Golcuk που έπληξε την Κωνσταντινούπολη το 1999 είχε επίσης ταράξει το έθνος με τις απελπισμένες κραυγές όσων ήταν παγιδευμένοι στα ερείπια – και άλλαξε για πάντα την εθνική πολιτική στη συνέχεια.

Πολλοί που θυμήθηκαν την αντίδραση κατά των αρχών κατά τη διάρκεια της καταστροφής του 1999 σοκαρίστηκαν όταν συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε στην πραγματικότητα ένα λειτουργικό κράτος εκείνη την εποχή. Η αποτυχία να ανταποκριθεί σε αυτήν την τελευταία καταστροφή έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα και την ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει βοήθεια σε περιόδους κρίσης.

Ανεπαρκής αντιμετώπιση καταστροφών

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD), που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, είναι υπεύθυνη για τον χειρισμό εθνικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες όπου τα στελέχη αντιμετώπισης καταστροφών είναι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, τα στελέχη της AFAD στην Τουρκία είναι ως επί το πλείστον απόφοιτοι Imam-Hatip (θρησκευτικό σχολείο) με αμφισβητήσιμα προσόντα. Ο οργανισμός επικρίθηκε επίσης για υποστελέχωση και με μεγάλα προβλήματα συντονισμού.

Τις πρώτες κρίσιμες ώρες μετά το σεισμό, οι αξιωματικοί της AFAD είτε δεν έφτασαν ποτέ στα συντρίμμια είτε έφτασαν μόνο για να κρατήσουν σημειώσεις. Η έλλειψη διαθέσιμου εξοπλισμού, όπως γερανοί και εξοπλισμός κατασκευής, κατέστησε δύσκολη την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

Έμπειροι ανθρακωρύχοι στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας απεστάλησαν μόλις 48 ώρες μετά το σεισμό. Αντίθετα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TAF) αναπτύχθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του σεισμού Golcuk του 1999, αλλά μόνο 3.500 στρατιώτες αναπτύχθηκαν τις πρώτες 24 ώρες αυτή τη φορά.

Πολιτική κινητοποίηση και απαγορεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στις 7 Φεβρουαρίου, η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (OHAL) στη ζώνη της καταστροφής και μια εβδομάδα πένθους. Παρά την έκρηξη υποστήριξης από τους δήμους της αντιπολίτευσης και την κοινωνία των πολιτών, η κυβέρνηση αντιμετώπισε κριτική για την αργή ανταπόκρισή της και την έλλειψη προετοιμασίας. Επιπλέον, η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ήταν ουσιαστικά απούσα στο έδαφος.

Ο Ερντογάν απάντησε στην κριτική επικρίνοντας και ισχυριζόμενος ότι θα αντιμετωπίσει τα «ψέματα» και τις «διαστρεβλώσεις» που επισημάνθηκαν στην κυβέρνησή του σε εύθετο χρόνο. Ωστόσο, την επόμενη κιόλας μέρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιούνταν από την κοινωνία των πολιτών για να σώσουν ζωές μέσω αναρτήσεων έρευνας και διάσωσης, έκλεισαν, προκαλώντας τεράστια οργή.

Η πρόσβαση αποκαταστάθηκε μόνο αφού ο διάσημος Τούρκος τραγουδιστής Χαλούκ Λεβέντ, γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, κάλεσε τις αρχές και αναφέρθηκε στην απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως «ισοδύναμη με δολοφονία».

Ο ρόλος του τουρκικού στρατού

Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα ήταν η απάντηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TAF) στην καταστροφή. Παρά την παρουσία 50 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στη Συρία, μόνο 3500 στρατιώτες αναπτύχθηκαν τις πρώτες 24 ώρες μετά το σεισμό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε δίκιο όταν εξήγησε πως τα τουρκικά στρατεύματα καθυστέρησαν λόγω καιρικών συνθηκών και κατεστραμμένων χερσαίων διαδρομών. Όμως η αποτυχία του Προέδρου Ερντογάν να κινητοποιήσει αποτελεσματικά τις TAF δεν πέρασε απαρατήρητη.

Οι απόστρατοι αξιωματικοί που συμμετείχαν στις προσπάθειες παροχής βοήθειας για το σεισμό του Golcuk του 1999 είχαν προειδοποιήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της καταστροφής αυτού του μήνα. Ο απόστρατος υποναύαρχος Cem Gurdeniz ζήτησε να σταλούν αμφίβια πλοία στον κόλπο Iskenderun για να βοηθήσουν το Hatay. Εν τω μεταξύ, ομάδες από χώρες όπως η Ρωσία, η Ισπανία και το Ισραήλ είχαν ήδη ιδρύσει νοσοκομεία υπαίθρου.

Οι ειδικοί επεσήμαναν το γεγονός ότι η ικανότητα και η δυνατότητα των TAF να ανταποκρίνονται σε τέτοιες καταστροφές είχε μειωθεί σημαντικά μετά και ακόμη και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε το κλείσιμο της διάσημης Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας Gülhane (GATA).

Ο απόστρατος ναύαρχος Turker Erturk, πρώην διοικητής της Μαύρης Θάλασσας, τόνισε τη σημασία του ρόλου του στρατού τόσο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όσο και σε εξωτερικές απειλές, δηλώνοντας:

«Η κυβέρνηση κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις υγείας και τις δυνατότητες του τουρκικού στρατού και τα νοσοκομεία πεδίου. Επίσης ψήφισαν νόμο για να μην παρεμβαίνουν οι TAF σε τέτοια θέματα. Οι TAF είχαν σχέδια ασφάλειας, δημόσιας τάξης και βοήθειας που ονομάζονταν EMASYA, και το σχέδιο ανακούφισης από φυσικές καταστροφές που ονομαζόταν DAFYAR. Ο Ερντογάν έφτιαξε νόμους και τα κατέστρεψε. Εμπόδισε τον στρατό να σπεύσει προς βοήθεια του λαού».

Εκλογές και η τύχη του ΑΚΡ του Ερντογάν

Η 20ετής θητεία του Ερντογάν στο τιμόνι της Τουρκίας χτίστηκε πάνω στις πληγές που προκλήθηκαν από τον σεισμό στο Golcuk το 1999. Κατά ειρωνικό τρόπο, η πολιτική του πτώση θα μπορούσε πλέον να επέλθει μέσα στο 2023.

Στις 9 Φεβρουαρίου, ένας Τούρκος αξιωματούχος ενημέρωσε το Reuters πως «υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών στις 14 Μαΐου». Η εντολή του Προέδρου Ερντογάν του επιτρέπει μόνο να αναβάλει τις εκλογές σε περίπτωση πολέμου, κάτι που απαιτεί την έγκριση της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη εισηγήσεις ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τακτική καθυστέρησης.

Ο Ερντογάν μπορεί να το έχει ήδη υπαινιχθεί, χωρίς να αναφέρει ευθέως τις εκλογές: «Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, που σημαίνει την κατασκευή εκατοντάδων χιλιάδων σπιτιών με τις υποδομές και την ανωδομή τους, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θέλω ένα χρόνο από εσάς».

Ο Ορχάν Μπουρσαλί, αρθρογράφος της Cumhuriyet Daily , είναι αυτής της άποψης, καθώς πιστεύει πως ο Ερντογάν φοβάται σημαντικές απώλειες εάν προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ο Bursali αναφέρει τις κακές οικονομικές συνθήκες της Τουρκίας και τη διαφθορά ως λόγους για αυτόν τον υπολογισμό.

«Τώρα, αυτός ο μεγάλος σεισμός δημιούργησε τις φυσικές συνθήκες για την αναβολή των εκλογών. Αυτή η ευκαιρία είναι στην τσέπη του Παλατιού», είπε.

Ο Δρ Fatih Yaşli, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι η εξουσία του Ερντογάν να αναβάλει τις εκλογές αμφισβητείται μόνο «σε περίπτωση πολέμου», την οποία θεωρεί απομακρυσμένη πιθανότητα, ακόμη κι αν ο πρόεδρος καταφέρει να κάνει συμβιβασμό με την αντιπολίτευση.

Ο Yaşli θεωρεί πως η οικονομία και η πολιτική με προσανατολισμό στις κατασκευές που βασίζονται στη διανομή ενοικίων που τηρεί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν για 20 χρόνια έχουν καταρρεύσει με αυτόν τον σεισμό. Επισημαίνει ότι η τουρκική οργή δεν περιορίζεται στις σεισμόπληκτες περιοχές και μπορεί να παρατηρηθεί σε όλη τη χώρα, διαταράσσοντας τα προσεκτικά σχεδιασμένα σχέδια του προέδρου:

«Ο σεισμός δυσκόλεψε τον Ερντογάν, ο οποίος περνούσε ήδη δύσκολες στιγμές και του οποίου η καρέκλα έτρεμε. Βλέπει επίσης πως η πιθανότητα νίκης σε εκλογές που γίνονται με κανονικά μέσα είναι μικρή. Για το λόγο αυτό –αν δεν μπει στην τρέλα της επ’ αόριστον αναβολής των εκλογών– δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει σκληρότερη πολιτική τις επόμενες μέρες, να αυξήσει την πίεση στην αντιπολίτευση και να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές σε μια ατμόσφαιρα έκτακτης ανάγκης όπου το κράτος θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα».

Επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική

Ο αναλυτής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικός επιστήμονας Aydin Sezer προειδοποιεί ότι το AKP του Ερντογάν αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση και δεν μπορεί να αποφύγει τα ζητήματα κρύβοντάς τα πίσω από το μέγεθος του σεισμού - ή συνδέοντας την καταστροφή με «μοίρα και θρησκεία» και μοιράζοντας μετρητά για να εξευμενίσει το κοινό όπως στο παρελθόν.

Ο Σεζέρ υποστηρίζει πως «οι εκλογές δεν αφορούν μόνο τη μεταφορά της εξουσίας, είναι θέμα επιβίωσης για το AKP». Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τον Ερντογάν να δημιουργήσει μια επείγουσα, δεινή κατάσταση στη Συρία που μπορεί να ερμηνευθεί ως «πόλεμος».

Υπό το φως αυτών των συνθηκών, είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε τη λεπτή κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα όσον αφορά τη Συρία.

Ενώ ο σεισμός συγκέντρωσε τα πεπρωμένα της Τουρκίας και της Συρίας μέσα σε λίγα λεπτά, είναι σημαντικό ότι η Άγκυρα δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις να ανοίξει τα σύνορά της και να δημιουργήσει έναν αεροπορικό διάδρομο για βοήθεια έξω από τα εδάφη που ελέγχονται από τον Τούρκο σύμμαχο και θυγατρική της Αλ Κάιντα, την Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Πριν από τον σεισμό, η Τουρκία είχε δημιουργήσει επαφή με τη Δαμασκό μέσω ρωσικής μεσολάβησης, η οποία είχε ήδη προκαλέσει την οργή της Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν έχει αντιταχθεί ανοιχτά σε οποιαδήποτε πιθανή συμφιλίωση μεταξύ της Άγκυρας και του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία και η συνεχιζόμενη εκλογική ατζέντα έχουν πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία οδεύει η χώρα. Με την κυβέρνηση Μπάιντεν να αντιτίθεται στην πολιτική της Άγκυρας για τη Συρία και το οικονομικό βάρος του σεισμού, υπάρχει τώρα τεράστια πολιτική και οικονομική πίεση στους Τούρκους να συμμετάσχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η οικονομία της Τουρκίας, η οποία ήδη αντιμετώπιζε υψηλό πληθωρισμό, υψηλές συναλλαγματικές ισοτιμίες και πτώση του βιοτικού επιπέδου, εκτιμάται ότι υπέστη οικονομικές ζημίες άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του σεισμού. Η πληγείσα ζώνη αντιπροσωπεύει το 8,7% των εξαγωγών της χώρας, αξίας 19,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ υπάρχει κίνδυνος μείωσης της παραγωγής και των εξαγωγών, καθώς και ενός νέου κύματος μετανάστευσης από την περιοχή.

Μετασεισμική Τουρκία;

Στο πλαίσιο αυτό, συζητούνται μακροπρόθεσμα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Παγκόσμια Τράπεζα και την ΕΕ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξακολουθούν να χρειάζονται την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δε θεωρούν τον Πρόεδρο Ερντογάν αξιόπιστο εταίρο στη συμμαχία.

Αυτή η καταστροφή είναι πιθανό να επηρεάσει τις πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες στην Τουρκία και η έκβαση στο εσωτερικό είναι ασαφής. Η πρώτη κίνηση του Ερντογάν μετά τον σεισμό ήταν να τηλεφωνήσει στους ηγέτες των δεξιών κομμάτων στο μπλοκ της τουρκικής αντιπολίτευσης – εξαιρουμένου του αρχηγού της κύριας αντιπολίτευσης του, του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) – αυξάνοντας την πιθανότητα μιας δεξιάς «κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Αυτό το σενάριο θα σήμαινε μια νέα τουρκική επανευθυγράμμιση με τη Δύση και τις ΗΠΑ. Η αναβολή των εκλογών μέχρι το φθινόπωρο μέσω της συμφιλίωσης με την αντιπολίτευση θα διατηρούσε την πολιτική ισορροπίας μεταξύ δύσης και ανατολής, ενώ η επ' αόριστον αναβολή τους θα ενίσχυε την ιδέα της στροφής προς την Ανατολή.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια περίπλοκη πολιτική και οικονομική κατάσταση και δεν είναι σαφές ποια κατεύθυνση θα πάρει η χώρα βραχυπρόθεσμα. Στο μεταξύ, ο τουρκικός λαός βιώνει το τραύμα αυτής της αβεβαιότητας και την απουσία του «ιερού κράτους».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail