Ο Γερμανός εισαγγελέας δε διαπίστωσε καμία ρωσική ανάμειξη σε δολιοφθορά στον αγωγό φυσικού αερίου

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί η αβάσιμη αφήγηση της Δύσης ότι η Ρωσία σαμποτάρει τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Τώρα, ακόμη και ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι αρχίζουν να παραδέχονται πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να κατηγορούν τη Μόσχα για το έγκλημα. Πράγματι, καθώς το ερώτημα για τον πραγματικό ένοχο παραμένει, κάποια στιγμή το Βερολίνο θα πρέπει να διερευνήσει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς από χώρες που θεωρεί «συμμάχους».

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Γερμανός Γενικός Εισαγγελέας Πίτερ Φρανκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα Die Welt στις 4 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να κατηγορούν τη Ρωσία για την καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τίποτα που να ενοχοποιεί τη Ρωσία.

«Αυτή την στιγμή δεν έχει αποδειχθεί (...) Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη (...) Αυτή την στιγμή αξιολογούμε όλα αυτά. [Η υποψία] πως υπήρξε ξένη πράξη δολιοφθοράς [στην προκειμένη περίπτωση] δεν έχει μέχρι στιγμής τεκμηριωθεί», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Όπως βλέπουμε, ο εισαγγελέας φαίνεται να είναι δύσπιστος ως προς την ίδια την πιθανότητα ξένης δολιοφθοράς, η οποία φαίνεται παράλογη, αφού αρκετοί ειδικοί αναφέρουν ότι οι εκρήξεις στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου δεν έγιναν αυθόρμητες ή λόγω απλής δυσλειτουργίας, αλλά από εσκεμμένη παρέμβαση. . Αυτό επιβεβαιώθηκε ακόμη και από δυτικές αρχές, όπως η σουηδική κυβέρνηση, η οποία διεξήγαγε μονομερείς έρευνες το Νοέμβριο και κατέληξε στο συμπέρασμα πως είχε γίνει δολιοφθορά, αν και δεν είπε τίποτα για το ποια χώρα ήταν ο σαμποτέρ.

Λίγες μέρες πριν από τη συνέντευξη του Φρανκ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε αρνηθεί να σχολιάσει την έρευνα, ισχυριζόμενος ότι θα περίμενε να ληφθούν συγκεκριμένα στοιχεία πριν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις. Τότε, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε την παράλειψη του Σολτς, δηλώνοντας πως η έλλειψη διαφάνειας για το θέμα έκανε να φαίνεται ότι «το Βερολίνο έχει κάτι να κρύψει».

Τα λόγια της Ζαχάροβα δείχνουν μια υποψία εκ μέρους των Ρώσων ότι οι Γερμανοί θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να θέλουν να πλαστογραφήσουν στοιχεία εναντίον της Ρωσίας για να ευχαριστήσουν τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ. Μια άλλη πιθανότητα είναι να ετοιμάζουν αφήγημα για να ισχυριστούν πως δεν υπήρξε καμία δολιοφθορά, όπως φαίνεται να υποστήριξε ο εισαγγελέας όταν είπε ότι μέχρι στιγμής δε βρέθηκαν στοιχεία για ξένη επιχείρηση.

Αυτοί οι ελιγμοί από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης θα γίνονταν λόγω της απόλυτης αδυναμίας να κατηγορηθούν οι Ρώσοι για την επίθεση. Την 1η Φεβρουαρίου, οι Times δημοσίευσαν μια έκθεση που δηλώνει ότι οι Γερμανοί ερευνητές είναι "ανοιχτοί σε θεωρίες πως ένα δυτικό κράτος πραγματοποίησε τον βομβαρδισμό με σκοπό να κατηγορηθεί η Ρωσία". Προφανώς, κανένας αξιωματούχος του Βερολίνου δεν το έχει επιβεβαιώσει, αλλά είναι πιθανό να έχουν διαρρεύσει αυτές οι πληροφορίες και τώρα οι Γερμανοί προσπαθούν να δικαιολογηθούν στη Δύση μέσω αυτής της δήλωσης του Peter Frank, που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για ξένη επίθεση (δυτική ή ρωσική).

Στην πραγματικότητα, αυτή η συνεχής επανάληψη λαθών υπονομεύει μόνο την αξιοπιστία της γερμανικής κυβέρνησης. Αντί να αρνούμαστε πως έγινε δολιοφθορά, το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν απλώς να παραδεχθούμε ότι συνέβη και η ευθύνη δεν ήταν της Ρωσίας, αλλά κάποιας άλλης χώρας. Εάν βρεθούν συγκεκριμένα στοιχεία ότι ένα δυτικό κράτος κατέστρεψε τους αγωγούς, το Βερολίνο θα πρέπει να το παραδεχθεί και να καταδικάσει δημόσια την επιτιθέμενη χώρα, αντιδρώντας επιβάλλοντας μέτρα καταναγκασμού, κυρώσεις και σπάζοντας διπλωματικές σχέσεις - όπως σίγουρα θα έκανε αν η Ρωσία ήταν υπεύθυνη.

Πρέπει να θυμόμαστε πως έμπειροι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, όπως ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, συνταγματάρχης Ντάγκλας Μακγκρέγκορ, υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ευθύνονται για την επίθεση. Σύμφωνα με τον Macgregor, μόνο αυτές οι δύο χώρες έχουν ναυτικές δυνάμεις ικανές να πραγματοποιήσουν αυτού του είδους τις δολιοφθορές. Δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι Ρώσοι δεν ενεπλάκησαν στην υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο που έγινε η επιχείρηση.

"Πρέπει να εξετάσετε ποιοι είναι οι κρατικοί παράγοντες που έχουν την ικανότητα να το κάνουν αυτό. Και αυτό σημαίνει το Βασιλικό Ναυτικό [του Ηνωμένου Βασιλείου] και το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών (...) Νομίζω πως είναι αρκετά σαφές (...) Οι Ρώσοι δεν το έκαναν αυτό», είπε ο Ντάγκλας Μακγκρέγκορ στις αρχές Οκτωβρίου.

Η παραδοχή ότι η Ρωσία δεν εμπλέκεται είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά εξακολουθεί να είναι ανεπαρκές. Η γερμανική κυβέρνηση, εάν θέλει πραγματικά να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, πρέπει να συνεχίσει τις έρευνες και να παραδεχτεί αυτό που φαίνεται ήδη ξεκάθαρο σε όλους τους ειδικούς: το Βερολίνο ήταν ο στόχος δολιοφθοράς που σχεδίαζαν οι ίδιοι οι «σύμμαχοί» του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail