Σφοδρά πυρά ειδικών κατά της τουρκικής κυβέρνησης: Σας προειδοποιούσαμε για πιθανό σεισμό και αδρανήσατε!

Freepen.gr - Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας δέχθηκε πυρά για τον τεράστιο σεισμό με τους μεγάλους μετασεισμούς που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα λόγω της αποτυχίας του να αναλάβει δράση παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις των ειδικών.

Ο Naci Görür, σεισμολόγος στην Ακαδημία Επιστημών της Τουρκίας, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα ότι προειδοποιούσαν τις αρχές για έναν πιθανό σεισμό στην περιοχή, αλλά δεν είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη, αναφέρει το turkishminute.com.

«Αυτός ο σεισμός είναι τεράστιος. Ελπίζω να μην έχουμε πολλά θύματα. Εμείς ως γεωεπιστήμονες λέγαμε και γράφαμε επανειλημμένα ότι ερχόταν αυτός ο σεισμός. Κανείς δε μας ρώτησε καν για τι μιλούσαμε», ανέφερε ο Görür σε ένα tweet λίγη ώρα μετά το σεισμό.

Μετά από ένα σεισμό 4,2 Ρίχτερ στη νότια επαρχία Osmaniye, ο Görür εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ανησυχία για πιθανό σεισμό σε μια περιοχή που περιλαμβάνει την πόλη Kahramanmaraş, όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός.

«[Ο σεισμός έγινε στην περιοχή για την οποία προειδοποιούσαμε εδώ και χρόνια. Ούτε ένας τοπικός διαχειριστής δε μας είχε καλέσει να μας ρωτήσει τι να κάνουμε [για αυτό]. Γιατί εκδώσαμε όλες αυτές τις προειδοποιήσεις;».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Demirören (DHA), ο γεωλόγος μηχανικός Osman Bektaş, πρώην μέλος ΔΕΠ στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Karadeniz (KTÜ), είπε επίσης πως ο σεισμός της Δευτέρας δεν ήταν «τυχαίος», αλλά αναμενόμενος στον επιστημονικό κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2022, το κυβερνών AKP και ο σύμμαχός του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), απέρριψαν κοινοβουλευτική πρόταση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διερεύνηση τρόπων λήψης μέτρων κατά των σεισμών, όπως ο εντοπισμός κτιρίων που δεν είναι αντισεισμικά και ο καθορισμός των επικίνδυνων περιοχών για σεισμό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail