Πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας έως το 2025: Μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία;

Ειδικός Μαζικής Επικοινωνίας 2ης Τάξης Marcus L. Stanley/US Navy via AP, Αρχείο
Όταν ένας στρατηγός προβλέπει αναπόφευκτη σύγκρουση, κινδυνεύει να προκαλέσει προληπτικές επιθέσεις

Ο Αμερικανός Στρατηγός Τεσσάρων Αστέρων Μάικ Μίνιχαν, επικεφαλής της Διοίκησης Αεροπορικής Κινητικότητας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AMC) πιστεύει ότι  οι ΗΠΑ και η Κίνα θα ξεκινήσουν πόλεμο μέχρι το 2025.

Του Τιμούρ Φομένκο, πολιτικού αναλυτή - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

«Ελπίζω να κάνω λάθος. Το ένστικτό μου μου λέει πως θα πολεμήσουμε το 2025», φέρεται να έγραψε ο Μίνιχαν σε ένα σημείωμα προς τους αξιωματικούς του, το οποίο έλαβαν τα μέσα ενημέρωσης. Το μήνυμα δίνει οδηγίες στο προσωπικό της AMC να εκπαιδεύσει και να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του, ώστε να είναι «νομικά έτοιμο και προετοιμασμένο».

Αυτή η πρόβλεψη είναι η πιο άμεση και ωμή ακόμη κι από Αμερικανό αξιωματούχο σχετικά με την προοπτική μιας πιθανής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, πέρα ​​από τις ενδείξεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν στο πλευρό της Ταϊβάν εάν η Κίνα εισβάλει. Φυσικά, ο Minihan δεν είναι υπεύθυνος χάραξης πολιτικής και το σημείωμα δεν αποτελεί επίσημη δήλωση της στρατιωτικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Αλλά η επιρροή του αμερικανικού στρατού και κατ' επέκταση, του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και στη διάθεση στην Ουάσιγκτον γενικότερα, δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Η πραγματικότητα είναι, ειδικά όπως φαίνεται στην Ουκρανία, πως ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης μεγάλων δυνάμεων είναι αναμφισβήτητα ο υψηλότερος που υπήρξε ποτέ από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ή την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ΗΠΑ βλέπουν τον εαυτό τους ως νόμιμο και μόνιμο παγκόσμιο ηγεμόνα. Ωστόσο, βλέπει επίσης τον ανταγωνισμό να πλησιάζει και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα και να αναλάβει τεράστιους κινδύνους για να αποτρέψει την άνοδο των αντίπαλων δυνάμεων. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ και η Κίνα κινδυνεύουν να πέσουν στη λεγόμενη «Παγίδα του Θουκυδίδη», η οποία περιγράφεται ως «φαινομενική τάση προς τον πόλεμο όταν μια αναδυόμενη δύναμη απειλεί να εκτοπίσει μια υπάρχουσα μεγάλη δύναμη ως περιφερειακή ή διεθνή ηγεμόνα».

Η τρέχουσα κατανομή ισχύος στον κόσμο περιγράφεται ως «αναδυόμενη πολυπολικότητα» . Μετά από τρεις δεκαετίες αμερικανικής μονοπολικότητας, όταν οι ΗΠΑ κυβέρνησαν χωρίς αμφισβήτηση, μια σειρά από αναδυόμενες δυνάμεις αλλάζουν τη διεθνή τάξη. Η πολυπολικότητα διαφέρει από τη «διπολικότητα», όπου δύο δυνάμεις ανταγωνίζονται για την ηγεμονία, το πιο γνωστό παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ενώ ο διπολισμός φέρνει μια μορφή σταθερότητας, καθώς οι στρατιωτικές δυνατότητες και των δύο δυνάμεων αντιστοιχίζονται ομοιόμορφα και το διακύβευμα μιας πιθανής σύγκρουσης είναι εξαιρετικά υψηλό, η ιστορία δείχνει ότι η πολυπολικότητα συνήθως φέρνει αστάθεια καθώς δημιουργεί ένα ανασφαλές, απρόβλεπτο και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Ο κόσμος του 1914, όπου ένα θέατρο ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών δυνάμεων αγωνιζόταν για διεθνή κυριαρχία, τελικά καταστράφηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθώς οι ανταγωνιστικές παγκόσμιες δυνάμεις διεύρυναν τις ιμπεριαλιστικές τους φιλοδοξίες, προσπάθησαν να συγκρατήσουν άλλες σχηματίζοντας συμμαχίες και ξεκινώντας κούρσες εξοπλισμών.

Ακούγεται γνωστό; Θα έπρεπε. Ο σημερινός κόσμος έχει κάποιους ανησυχητικούς παραλληλισμούς. Οι ΗΠΑ - ένας ανασφαλής ηγεμόνας του οποίου η σχετική ισχύς μειώνεται καθώς αναδύονται άλλες παγκόσμιες δυνάμεις - επιδιώκουν απεγνωσμένα να υποβαθμίσουν, να υπονομεύσουν και να περιορίσουν τους αντιπάλους τους πυροδοτώντας κούρσες εξοπλισμών και επεκτείνοντας τα συστήματα συμμαχίας. Ήδη, η εστίαση στην επέκταση του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει ενεργά να επεκτείνει αυτό το μοντέλο στην Ανατολική Ασία ενάντια στην Κίνα, με τη μορφή μπλοκ όπως το Quad και το AUKUS.

Ενώ αυτά τα συστήματα συμμαχίας θεωρητικά υποτίθεται πως καθιερώνουν την αποτροπή και προβάλλουν την αμερικανική ισχύ, στην πράξη η ιστορία δείχνει ότι αυτή η συμπεριφορά προκαλεί μόνο, αντί να αποτρέπει, σύγκρουση. Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι η μόνη εξαίρεση σε όλη την ιστορία, και η σύγκρουση στην Ουκρανία μόνο το επιβεβαίωσε. Διότι όταν ένα κράτος επιδιώκει να οπλιστεί με το επίκεντρο να στοχεύει εσκεμμένα ένα άλλο, το άλλο ανταποκρίνεται, δημιουργώντας έναν κλιμακωτό κύκλο. Κάθε κράτος λοιπόν αγωνίζεται να ενισχύσει τις δυνατότητές του με στόχο να ανταποκριθεί στο άλλο, και ο κύκλος γίνεται αυτοενισχυόμενος.

Πώς οι κούρσες εξοπλισμών ξεσπούν σε πολέμους; Η απάντηση είναι πως σε ένα κλίμα αυξανόμενης πολιτικής παράνοιας, καχυποψίας και δυσπιστίας που συνοδεύει αυτές τις στρατιωτικές εντάσεις, ορισμένα κράτη επιθυμούν να αναρωτηθούν «τι θα συμβεί αν μου επιτεθούν πρώτα;» ή «σχεδιάζουν επίθεση;». Ο κίνδυνος πηγάζει από το γεγονός ότι όταν ένα κράτος αντιλαμβάνεται πως αντιμετωπίζει στρατιωτικό περιορισμό ή μια πιθανή προληπτική επίθεση, η «μόνη επιλογή» του είναι να επιτεθεί πρώτα και να καταφέρει το πρώτο χτύπημα. Αυτό, πάλι, έχει τις ρίζες του στα μαθήματα της ιστορίας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μόλις η Αυστροουγγαρία (σύμμαχος της Γερμανίας) κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία, η Γερμανία πίστευε ότι ο πόλεμος με τη Γαλλία (σύμμαχος της Ρωσίας) ήταν αναπόφευκτος. Ως εκ τούτου, πάρθηκε η απόφαση για προληπτική επίθεση στη Γαλλία, μέσω Βελγίου. Γιατί αυτό είναι σχετικό σήμερα; Διότι τι γίνεται αν κάποια στιγμή, η Κίνα αποφασίσει πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιτεθεί πρώτη στις ΗΠΑ ή στην Ιαπωνία, προτού παρέμβουν με τη δύναμη των όπλων για να προστατεύσουν την Ταϊβάν; Να είστε βέβαιοι, δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, και το Πεκίνο συνήθως αποστρέφεται τον κίνδυνο όταν πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Τα σχόλια του Αμερικανού στρατηγού είναι, φυσικά, υπερβολικά δραματικά, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, είναι επικίνδυνα επειδή αντικατοπτρίζουν το αίσθημα ότι αργά ή γρήγορα, ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, και όταν πιστεύεται πως ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, αντιμετωπίζεται ως τέτοιος, και έτσι ο πόλεμος γίνεται πραγματικότητα. Αυτή την στιγμή, μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, αλλά το ίδιο ήταν και πολλοί άλλοι πόλεμοι στο παρελθόν. Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν τις εντάσεις με το Πεκίνο, ένα σημείο καμπής ή ένας λάθος υπολογισμός γίνεται όλο και πιο πιθανά και εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail