Ο Ζελένσκι έφυγε από την Ευρώπη χωρίς μαχητικά αεροσκάφη ή άλλες εγγυήσεις

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky αντιμετωπίστηκε σαν ήρωας όταν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες στις 9 Φεβρουαρίου. Αν και δέχθηκε ατελείωτο θαυμασμό, το λόμπι του προς τους ηγέτες της ΕΕ για περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη έπεσε κυρίως στο κενό παρά το γεγονός ότι έκανε μια παθιασμένη, αλλά ανειλικρινή επίκληση πως η Ουκρανία υπερασπίζεται τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε το Λονδίνο και το Παρίσι στο δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου πριν από σχεδόν ένα χρόνο και ήλπιζε να εξασφαλίσει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Στη συνέχεια έφερε το σόου του στο τσίρκο των Βρυξελλών για να απευθυνθεί απευθείας στους ηγέτες της ΕΕ και στους ευρωβουλευτές. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ζελένσκι άκουσε επευφημίες και χειροκροτήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο, δεν σημείωσε καμία πρόοδο στο να πείσει τις Βρυξέλλες να επιτρέψουν στην Ουκρανία μια ρητή ένταξη στην ΕΕ.

«Αμυνόμαστε ενάντια στην πιο αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου – αμυνόμαστε, εμείς οι Ουκρανοί στο πεδίο της μάχης, μαζί με εσάς», είπε ο Ζελένσκι στους ευρωβουλευτές.

Ωστόσο, παρά την αντιφατική ρητορική που προέρχεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες, γνωρίζουν επίσης πλήρως ότι η Ρωσία δε θα επιτεθεί ποτέ χωρίς πρόκληση. Γι' αυτόν το λόγο μπορούν να κάνουν παράσταση για τον Ζελένσκι στις Βρυξέλλες, αλλά ποτέ δε θα δεσμευτούν στον βαθμό που απαιτεί το Κίεβο.

Αν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βράβευσε τον Ζελένσκι με το παράσημο του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, κατέστησε επίσης σαφές πως δε θα προμήθευε μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο στο εγγύς μέλλον. Παρόλο που ο Ζελένσκι έχει εξαναγκάσει σε διάλογο για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Μακρόν, είναι λιγότερο από ενθουσιώδεις καθώς γνωρίζουν πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς πιλότους ώστε να είναι αρκετά ικανοί με ένα άγνωστο μαχητικό αεροσκάφος ώστε να έχουν οποιαδήποτε ευκαιρία εναντίον της ρωσικής αεροπορίας. Επιπλέον, κατανοούν ότι και η Ρωσία θα ανταποκριθεί κατάλληλα.

Αγνοώντας αυτή την πραγματικότητα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola δήλωσε: «Η Ουκρανία είναι η Ευρώπη και το μέλλον του έθνους σας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη πρέπει να εξετάσουν, γρήγορα, ως επόμενο βήμα, την παροχή συστημάτων μεγάλης εμβέλειας και των μαχητικών αεροσκαφών που χρειάζεστε για να προστατεύσετε την ελευθερία που πάρα πολλοί θεωρούν δεδομένη».

Δυστυχώς για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ασκούν πολύ μικρή επιρροή στις κρατικές πολιτικές και στην ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Αντίθετα, με τον Ζελένσκι να εμφανίζεται στις δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες να εκλιπαρεί για περισσότερα όπλα, η όλη άσκηση είναι ένα άγευστο θέατρο για να συζητηθούν υποτιθέμενα συστήματα αξιών – αξίες που ανέχονται τον αχαλίνωτο νεοναζισμό στην Ουκρανία.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Ζελένσκι δεν είναι παρά ένας ηθοποιός σε μια παράσταση που παρουσιάζει την υποτιθέμενη ευρωπαϊκή ενότητα για την Ουκρανία. Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι η ενότητα στον δυτικό κόσμο είναι αναγκαστική και κυρίως υπάρχει απλώς σε πολιτικό επίπεδο. Με την υποστήριξη προς την Ουκρανία να διατηρείται κυρίως από την πολιτική τάξη, η δημόσια δυσαρέσκεια που προκαλείται από τις οικονομικές δυσκολίες από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αυξάνεται.

Καθώς η δυσαρέσκεια αυξάνεται, ο Μακρόν επιθυμεί απεγνωσμένα να τελειώσει ο πόλεμος και να διεξαχθεί μια ειρηνευτική διάσκεψη – αλλά με όρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης και με στόχο να καταστήσει τη Ρωσία τον τελικό χαμένο.

Στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ζελένσκι, ο Μακρόν παρουσίασε πρόταση για τη διοργάνωση ειρηνευτικής διάσκεψης αλλά, όπως είπε, με όρους όπου η Ρωσία είναι ο τελικός χαμένος. Ο Μακρόν βλέπει το σχέδιο δέκα σημείων του Κιέβου ως «γερή βάση στο δρόμο για μια ειρηνευτική διάσκεψη» παρά την επιβεβαίωση πως το Κίεβο αρνείται κατηγορηματικά να διαπραγματευτεί την ενοποίηση της Ρωσίας με την Κριμαία, το Λουχάνσκ, το Ντόνετσκ, το Ζαπορόζιε και τη Χερσώνα.

Επιπλέον, μια ειρηνευτική διάσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο συμφωνήσουν σε μια, καθώς είναι οι πραγματικοί κύριοι πίσω από τον πόλεμο. Αν και ο Μακρόν έχει μεγαλειώδεις ψευδαισθήσεις να γίνει ο δεύτερος Σαρλ ντε Γκωλ που θα ηγηθεί μιας «αυτόνομης Ευρώπης», οι ατελείωτες αποτυχημένες προσπάθειές του να σχηματίσει έναν Ευρωπαϊκό Στρατό και η ακύρωση των στρατιωτικών συμβάσεων με την Αυστραλία δείχνουν ότι απέχει πολύ από την παγκόσμια και ιστορική φιγούρα που θέλει να τον θυμούνται. Αποδεικνύει επίσης πως η δυτική δύναμη εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά στα χέρια των Άγγλων.

Μάλλον, η πρωτοβουλία του Μακρόν είναι προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης επειδή τα δύο πιο ισχυρά κράτη στην ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία, θέλουν να νομιμοποιηθούν στα μέσα ενημέρωσης ως συντελεστές της ειρηνευτικής διαδικασίας. Δεν μπορεί να λησμονηθεί ότι η Γαλλία και η Γερμανία μεσολάβησαν ήδη στην υπογραφή των Συμφωνιών του Μινσκ και ότι η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε πως οι προαναφερθείσες συμφωνίες επέτρεψαν στον ουκρανικό στρατό να γίνει ισχυρότερος καθώς αγόραζε χρόνο.

Ως εκ τούτου, η γαλλική και η γερμανική μεσολάβηση στην τρέχουσα κρίση δεν είναι αξιόπιστη, και για τον λόγο αυτό είναι απίθανο η Μόσχα να διοργανώσει ποτέ μια ειρηνευτική διάσκεψη με τόσο γελοίους όρους. Ήταν η αδράνεια της Γαλλίας και της Γερμανίας στην επιβολή των Συμφωνιών του Μινσκ που οδήγησε στην τρέχουσα σύγκρουση, και τώρα που η Ρωσία ενήργησε με τη μόνη επιλογή που είχε απομείνει, ο Μακρόν έχει το θράσος να ζητήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη με όρους που απαιτούν η Ρωσία να υποχωρήσει από όλη την πρόοδο που έκανε.

Καθώς αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, το τραγούδι και ο χορός πρέπει να συνεχιστούν και ο Ζελένσκι θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του. Αλλά τελικά, το επίπεδο υποστήριξης που θέλει ο Ζελένσκι προφανώς δεν αποδίδει καρπούς και πιθανότατα θα παραμείνει έτσι, καθιστώντας την περιοδεία του στην Ευρώπη ως επί το πλείστον άχρηστη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail