Η Ουκρανία είναι έτοιμη να χτυπήσει την Κριμαία με βρετανικούς πυραύλους

Freepen.gr - Η Ουκρανία βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την παραλαβή πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς και είναι έτοιμη να τους χρησιμοποιήσει κατά της Κριμαίας, κάτι που θα σηματοδοτήσει άλλη μια μεγάλη κλιμάκωση της εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο, ανέφεραν οι Times του Λονδίνου την Πέμπτη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια για το Κίεβο όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε το Λονδίνο την Τετάρτη. Το άρθρο των Times ανέφερε πως βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη συζητήσεις για το εάν η μελλοντική βοήθεια θα πρέπει να περιλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon ή πυραύλους Storm Shadow που εκτοξεύονται στον αέρα.

Ουκρανικές πηγές ανέφεραν στους Times ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πυραύλους για να χτυπήσουν την Κριμαία, χτυπήματα που θα κινδύνευαν σοβαρά να προκαλέσουν τη Μόσχα. Αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία ανησυχούν λιγότερο για την κλιμάκωση του πολέμου.

Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει ορισμένους πυραύλους Harpoon από τη Δανία και εκτοξευτές από τις ΗΠΑ. Οι πύραυλοι κατά πλοίων έχουν βεληνεκές περίπου 70 μιλίων, αν και άλλες παραλλαγές μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μιλίων. Τα Harpoons έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από τους πυραύλους πυροβολικού που έχουν στείλει οι ΗΠΑ, αλλά έχουν σχεδιαστεί για παράκτια άμυνα.

Οι πύραυλοι Storm Shadow θα μπορούσαν να χτυπήσουν στόχους σε εμβέλεια μεταξύ περίπου 150 μιλίων και 350 μιλίων, ανάλογα με την παραλλαγή. Συνήθως εκτοξεύονται από αεροσκάφη και το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να παράσχει στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη και σχέδια εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων από αυτή την άνοιξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail