Τούρκος ακτιβιστής ισοπεδώνει τον Ερντογάν: Η ζημιά που προκαλούν οι σεισμοί είναι πολιτικό θέμα, κύριε Πρόεδρε!

Μετά από δύο καταστροφικούς σεισμούς στη νότια Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Τα λόγια δεν αρκούν για να εκφράσουμε τη θλίψη μας». Σε αυτό, είχε απόλυτο δίκιο. Οι σεισμοί έχουν στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι αδύνατο να είσαι προετοιμασμένος για έναν τόσο μεγάλο σεισμό».

Γιασεμίν Αϊντίν* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εδώ, κύριε Πρόεδρε, κάνετε απόλυτο λάθος και το γνωρίζετε πολύ καλά. Λέτε ψέματα στους δικούς σας για άλλη μια φορά.

Οι σεισμοί είναι φυσικές καταστροφές και δεν έχουμε τη δυνατότητα να τις αποτρέψουμε. Αλλά η καταστροφή που προκαλούν έχει να κάνει πολύ με το επίπεδο ετοιμότητας, και αυτό είναι αφόρητα πολιτικό. Και έχετε αποτύχει, κύριε Πρόεδρε.

Είναι πολιτικό, κύριε Πρόεδρε, γιατί όπως είπατε με περηφάνια κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2018, χορηγήσατε οικοδομική αμνηστία σε σχεδόν 300.000 κτίρια στη σεισμογενή ζώνη. Επιτρέψατε στους ανθρώπους να ζουν σε αυτά τα μη εξουσιοδοτημένα κτίρια και χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν. Το κάνατε αυτό σε μια χώρα που είναι επιρρεπής σε σεισμούς, γεγονός που δείχνει την αξία που δίνετε στην ανθρώπινη ζωή.

Ναι, είναι πολιτικό, κύριε Πρόεδρε, γιατί η περιοχή του σεισμού πλημμύρισε από βοήθεια από μη κυβερνητικές οργανώσεις και μεμονωμένες δωρεές και το μόνο που έπρεπε να κάνετε ήταν να συντονιστείτε. Αλλά δεν μπορούσατε. Ήρθατε πολύ αργά με τις οδηγίες σας, ήσασταν πολύ μπερδεμένοι στην εκτέλεσή τους και απουσιάζατε σε κρίσιμες στιγμές.

Είναι πολιτικό, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν καταφέρατε να αναπτύξετε τις ένοπλες δυνάμεις, το πιο οργανωμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Ίσως φοβηθήκατε πολύ μήπως κάνουν κάτι όταν ήταν έξω στους δρόμους, ή ίσως απλώς δε θέλατε ο στρατός να αναλάβει τα εύσημα για τη διάσωση. Μετά από όλη την κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αισθανθήκατε υποχρεωμένος να αναπτύξετε λιγότερους από έναν επαρκή αριθμό στρατευμάτων. Και πάλι, πολύ λίγο, πολύ αργά. Βάζετε τον εαυτό σας ανάμεσα στο λαό και τον στρατό.

Πριν από μερικά χρόνια ενώσατε όλες τις σημαντικές αρχές κάτω από το πρόσωπό σας, ισχυριζόμενοι πως θα αφαιρούσατε την νωθρή γραφειοκρατία από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αλλά όταν σας χρειάζονταν, δεν ήσασταν πουθενά:

Η AFAD, η κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση καταστροφών, περίμενε πολύ καιρό τις οδηγίες σας και χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από υποθερμία κάτω από τα ερείπια. Δεν μπορούσατε καν να αντιδράσετε σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, πόσο μάλλον να οδηγήσετε τα πράγματα. Δεν ήσασταν εκεί. Δεν αντιδράσατε, δεν ηγηθήκατε, δεν ήσασταν εκεί.

Και όταν τελικά έφτασες στη ζώνη του σεισμού, τι έκανες; Όπως πάντα φοβηθήκατε τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και πιέσατε το Twitter. Το Twitter ήταν η κύρια γραμμή επικοινωνίας για τους ανθρώπους κάτω από τα ερείπια και όσους έσπευσαν να τους βοηθήσουν. Η δημόσια εικόνα σας ήταν πιο σημαντική από αυτούς που πέθαναν άσκοπα επειδή έχασαν τη σωτηρία τους. Αυτό ήταν εξωφρενικά και ανεξήγητα πολιτικό, κύριε Πρόεδρε.

Λόγω μιας ανυποχώρητης συνήθειας, κάνατε διακρίσεις ακόμα και σε έναν αγώνα ζωής και θανάτου. Τηλεφωνήσατε και συμβουλευτήκατε τους δημάρχους επαρχιών από το δικό σας κόμμα, αλλά δεν τηλεφωνήσατε στον δήμαρχο της μεγαλύτερης επαρχίας της σεισμικής ζώνης, των Αδάνων, επειδή ήταν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μετά, το βράδυ, κάνατε ένα μάλλον απρόθυμο τηλεφώνημα, αλλά και πάλι, αργήσατε πολύ. Τέλος πάντων, όσον αφορά την ευθύνη, δεν ήσασταν ποτέ πρόεδρος όλου του έθνους. Έχετε μια μοιραία έλλειψη ικανότητας να φέρετε τους ανθρώπους κοντά, ακόμη και ενόψει μεγάλων καταστροφών.

Έχετε απειλήσει ακόμη και θύματα που ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια. Αναφέρθηκαν πως συνελήφθησαν ενώ μιλούσαν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα κάτω από τα ερείπια. Ίσως αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν μόνο και μόνο για να σας κάνουν να φαίνεστε άσχημα και ήταν μια διεθνής συνωμοσία, σωστά;

Αναμφίβολα, το μόνο πράγμα που έχει σημασία για εσάς είναι να παραμείνετε στην εξουσία, και είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε τις ζωές των πολιτών σας για να το κάνετε.

Ο στρατός των τρολ που διοικείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στόχευσε δύο από τις πιο σημαίνουσες πρωτοβουλίες, τη μία με επικεφαλής έναν επηρεαστή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την άλλη από έναν ροκ σταρ. Είχατε καταστρέψει την εμπιστοσύνη του κοινού στους κρατικούς θεσμούς με το διεφθαρμένο καθεστώς σας και οι άνθρωποι έκαναν δωρεές μέσω μη κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Ακόμα κι αυτό ήταν κακό στα μάτια σας.

Αυτή η καταστροφή είναι πολύ πολιτική, κύριε Πρόεδρε. Τόσο πολύ που ενώ ο κόσμος περίμενε ακόμα βοήθεια κάτω από τα ερείπια, ο Bülent Arınç - το άλλοτε δεξί σας χέρι που απογύμνωσε τον εαυτό του από οτιδήποτε εξ αποστάσεως ανθρώπινο - πρότεινε την αναβολή των εκλογών που επρόκειτο να διεξαχθούν σε τρεις μήνες. Όλοι γνωρίζουμε πως το μόνο που έχει σημασία για εσάς είναι να παραμείνετε στην εξουσία.

Έχετε απόλυτη εξουσία στο μονοπρόσωπό σας καθεστώς και οι καταστροφικές συνέπειες αυτών των σεισμών είναι στο κεφάλι σας. Μην τολμήσετε λοιπόν να προσποιηθείτε ότι νοιάζεστε. Όλοι γνωρίζουμε την αλήθεια – πως είστε ένας διεφθαρμένος ηγέτης που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του.

Οι συνέπειες των σεισμών είναι καθαρά πολιτικές και είστε απόλυτα υπεύθυνοι.

Ναι, είστε, κύριε Πρόεδρε, ναι, είστε!

*Ο Yasemin Aydın είναι ο συντονιστής του Peaceful Actions Platform, μιας ευρωπαϊκής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελείται από 24 ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail