Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποδηλώνουν ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ευρώπης δείχνουν διαρθρωτικά υψηλότερες τιμές για το υπόλοιπο του έτους, καθώς η Ευρώπη θα πρέπει σύντομα να αρχίσει να γεμίζει αποθέματα για το χειμώνα 2023/2024.

Τσβετάνας Παράσκοβα - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η τιμή TTF, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, υποχώρησε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2021 και η Ευρώπη δείχνει σίγουρη πως δε θα υπάρξουν ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Ωστόσο, ο αγώνας για την εξασφάλιση της προσφοράς για τον επόμενο χειμώνα δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμη σοβαρά. Οι τιμές αναμένεται να διατηρηθούν υψηλότερες από ό,τι πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέχρι το καλοκαίρι, καθώς η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σκληρότερο ανταγωνισμό από την Ασία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF για το Δεκέμβριο διατιμώνται πάνω από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ιδιαίτερα υψηλότερα από τα 54 ευρώ ανά μεγαβατώρα το Μάρτιο.

Πέρυσι, η Ασία – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας – γνώρισε χλιαρή ζήτηση εν μέσω υψηλών τιμών spot και επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Με την επαναλειτουργία της Κίνας, ωστόσο, η ζήτηση για φυσικό αέριο και LNG πρόκειται να ανακάμψει, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ Ασίας και Ευρώπης για άμεση προμήθεια, λένε οι αναλυτές.

Επιπλέον, ο καιρός στην Ευρώπη ήταν πιο ήπιος από το συνηθισμένο για παρατεταμένες περιόδους μέχρι στιγμής αυτόν τον χειμώνα, επιτρέποντας λιγότερη κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η Ευρώπη, και το βόρειο ημισφαίριο συνολικά, θα δουν ήπιες θερμοκρασίες τον επόμενο χειμώνα.

Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές στην ΕΕ λένε ότι ενώ έχει αποφευχθεί μια μεγάλη κρίση έλλειψης αερίου για αυτόν τον χειμώνα, ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι πιο δύσκολος.

«Οι τιμές φαίνεται πιθανό να παραμείνουν διαρθρωτικά υψηλότερες από ό,τι πριν από τη ρωσική εισβολή», δήλωσε ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων του Eurasia Group, σε πρόσφατο σημείωμα που μεταδόθηκε από το Bloomberg.

Η Ευρώπη συνεχίζει να προσθέτει νέα ικανότητα εισαγωγής LNG, ειδικά στη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά εάν η παγκόσμια προσφορά είναι πιο περιορισμένη, οι τιμές θα εκτιναχθούν ξανά. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά περίπου 3% στα 58 δολάρια (54 ευρώ) ανά μεγαβατώρα (MWh) γύρω στο μεσημέρι στο Άμστερνταμ της Τετάρτης.

Οι τιμές διατηρούνται στα 53-64 $ (50-60 ευρώ) ανά MWh εδώ και εβδομάδες, εν μέσω υψηλότερων από την εποχή αποθεμάτων αερίου, ήπιου καιρού και σταθερών εισροών LNG.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail