Το κόστος των ζημιών από το σεισμό στην Τουρκία

Freepen.gr - Το άμεσο κόστος από τους σεισμούς που κατέστρεψαν την Τουρκία νωρίτερα αυτό το μήνα θα μπορούσε να ανέλθει σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η JPMorgan την Πέμπτη.

Οι αναλυτές της Τράπεζας προειδοποίησαν πως η ζημιά "έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις" και ισοδυναμεί περίπου με το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Η JPMorgan δήλωσε ότι αναμένει από την τουρκική Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά ακόμη 100 μονάδες βάσης στο 8% σε συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι οι αρχές σηματοδότησαν περαιτέρω περικοπές ακόμη και πριν από τους σεισμούς.

"Δεν αποκλείουμε περισσότερες περικοπές επιτοκίων πριν από τις εκλογές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η πολιτική επιτοκίων είναι λιγότερο σημαντική τώρα, καθώς ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής έχει διαρραγεί στην Τουρκία", ανέφεραν οι αναλυτές.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, η τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων εκτιμά πως η ζημιά ξεπερνά τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το 10% του ΑΕΠ, με το μεγαλύτερο κόστος (περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια) να προκύπτει από την απώλεια κατοικιών.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) υπολόγισε ότι οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις είναι λιγότερο σοβαρές – περίπου το 1% του ΑΕΠ – λόγω της αναμενόμενης ώθησης από τις προσπάθειες ανασυγκρότησης. Η ΕΤΑΑ σημείωσε πως ο σεισμός επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις γεωργικές περιοχές και τις περιοχές με ελαφριά μεταποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι "οι ζημιές σε άλλους τομείς είναι περιορισμένες”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail