Η δυσπιστία για τη βοήθεια προς το Κίεβο αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες

Μια ελάχιστη πλειοψηφία των Αμερικανών εξακολουθεί να υποστηρίζει την βοήθεια που παρέχει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία. Οι αντιτιθέμενοι είναι τώρα 26% και μάλιστα 40% μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, αποκαλύπτει η τελευταία μελέτη του Pew Research Center.

Lefigaro.fr - Alexis Feertchak
Απόδοση Babis Georges Petrakis

Είναι γνωστό ότι το ηθικό της οπισθοφυλακής είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες ενός πολέμου. Στην Ουκρανία η οπισθοφυλακή εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας που εισέβαλε η Ρωσία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, αφού το Κίεβο δεν θα μπορούσε να αντέξει χωρίς την τεράστια οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τις δυτικές χώρες. Ξεκινώντας από τις πιο ισχυρές από αυτές, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δημοσκοπήσεις, από αυτή την άποψη, απέχουν πολύ από το να είναι αδιάφορες, στο βαθμό που το Κρεμλίνο θα μπορούσε να ποντάρει σε έναν μακρύ πόλεμο προκαλώντας την κόπωση της κοινής γνώμης των δυτικών χωρών.

Ενώ η στρατιωτική βοήθεια προχώρησε ακόμα ένα νέο βήμα τις τελευταίες εβδομάδες με την ανακοίνωση της αποστολής δυτικών βαρέων αρμάτων μάχης, είναι σαφές ότι η υποστήριξη της κοινής γνώμης πέρα από τον Ατλαντικό εξασθενεί, ακόμα κι αν παραμένει, σε αυτό το στάδιο, ακόμη πλειοψηφική. Οι Αμερικανοί πλέον σε ποσοστό 26% εκτιμούν ότι αυτή η βοήθεια είναι «υπερβολική», σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου PEW - ένα από τα κύρια ινστιτούτα δημοσκοπήσεων στον κόσμο - που δημοσιεύθηκε στις 31 Ιανουαρίου. Είναι 6 μονάδες υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο (20%), 14 από τον Μάιο (12%) και 19 από ό,τι τον Μάρτιο (7%).

Η καμπύλη στήριξης της αμερικανικής βοήθειας κάμπτεται. Μόνο το 51%, των Αμερικανών είναι πλέον θετικοί. Και η δυναμική τείνει να μειώσει αυτό το ποσοστό, με 4 μονάδες λιγότερες από τον Σεπτέμβριο (56%), 15 λιγότερες από τον Μάιο (66%) και 23 λιγότερες από τον περασμένο Μάρτιο (74%).

Το 40% των Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι υπερβολική (αύξηση 8 μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο), σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτούς που την κρίνουν θετικά (41%, μείον 15 μονάδες). Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, είναι μόνο κατά 15% αντίθετοι με την αμερικανική βοήθεια (ένα ποσοστό, ωστόσο, δύο μονάδες υψηλότερο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο) ενώ όσοι την υποστηρίζουν είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πλειοψηφία στο 63% (μείωση μόλις 2 μονάδες).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail