Η Σλοβακία είναι έτοιμη για συνομιλίες για να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία

pixabay / Evgeniy_Smoky
Freepen.gr - Η Σλοβακία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες για την παράδοση των MiG-29 της στην Ουκρανία μόλις το Κίεβο ζητήσει επίσημα τα μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ στις 10 Φεβρουαρίου.

Η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στις δυνάμεις του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία πέρυσι. Τον περασμένο Απρίλιο, η χώρα έστειλε το μοναδικό της σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300PMU στο Κίεβο.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος μου ζήτησε να παραδώσω τα MIG. Τώρα, επειδή έχει έρθει επίσημα αυτό το αίτημα, μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων», είπε ο Χέγκερ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι διαπραγματεύσεις θα είναι τόσο εσωτερικές όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι η Σλοβακία θα μπορούσε να έχει αποζημίωση για την παράδοση.

Η Σλοβακική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει εννέα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29AS και ένα εκπαιδευτικό MiG-29UBS που κληρονόμησε από την Πολεμική Αεροπορία της Τσεχοσλοβακίας. Τα μαχητικά αεροσκάφη αναβαθμίστηκαν από τη ρωσική RAC MiG και δυτικές εταιρείες.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ είπε πως η χώρα δεν χρειάζεται πλέον τα αεροσκάφη και ότι θα μπορούσε είτε να τα πουλήσει κάπου αλλού είτε να τα δώσει στην Ουκρανία όπου τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Ο υπουργός σημείωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

Η χώρα παρήγγειλε 14 μαχητικά αεροσκάφη F-16V από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018 για να αντικαταστήσουν τα MiG-29 της. Τα πρώτα αεροπλάνα αναμένεται να φτάσουν κάποια στιγμή το 2024.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail