Πώς οι ΗΠΑ (και το Ηνωμένο Βασίλειο) σαμποτάρουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Moon of Alabama

Παρουσίαση Freepen.gr

Η Washington Post παρέχει ένα άλλο από αυτά τα κολακευτικά πορτρέτα του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελίνσκι:

Ένας χρόνος στα χαρακώματα έχει σκληρύνει τον πρόεδρο της Ουκρανίας
Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ανέλαβε τα καθήκοντά του νομίζοντας ότι η ειρήνη με τον Πούτιν ήταν δυνατή. Τώρα πιστεύει πως η νίκη είναι η μόνη απάντηση.

Το κομμάτι έρχεται σε αντίθεση με ορισμένους τρόπους, αλλά παρέχει επίσης νέα στοιχεία ότι οι ΗΠΑ είχαν βάλει σκοπό να σαμποτάρουν τη συμφωνία του Μινσκ.

Ο τίτλος είναι φυσικά λάθος. Ο Ζελένσκι δεν έχει βρεθεί στα χαρακώματα, αλλά συνέχισε την περιποιημένη ζωή του κοντά σε ένα καταφύγιο στο Κίεβο. Δεν είναι η «σκλήρυνση» του Ζελένσκι που εμποδίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά το μπλοκάρισμα οποιωνδήποτε διαπραγματευτικών προσπαθειών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αλλά πρώτα μια ματιά στην αντίφαση:

Λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν από ένα χρόνο αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky βρέθηκε σε ένα ασφαλές δωμάτιο κάτω από το κυβερνητικό συγκρότημα του Κιέβου με τη φωνή του Λευκορώσου προέδρου να αντηχεί από το τηλέφωνο.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ένας από τους βασικούς συμμάχους του Κρεμλίνου, προσκαλούσε μια αντιπροσωπεία αξιωματούχων στο Μινσκ για να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου που είχε ξεκινήσει η Ρωσία μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με τον Andriy Sybiha, αναπληρωτή επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας. που ήταν στο δωμάτιο για την κλήση.

Ο Ζελένσκι εξοργίστηκε με την πρόσκληση για μια άλλη διαπραγμάτευση - υπενθυμίζοντας τις συνομιλίες για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, γνωστές ως «Μινσκ 1» και «Μινσκ 2», που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας το 2014 και το 2015 - στις οποίες το Κίεβο αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις στο Κρεμλίνο υπό την απειλή απωλειών στο πεδίο της μάχης.

«Δε θα υπάρξει Μινσκ», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Sybiha. «Δε θα υπάρξει Μινσκ 3».

Ο ισχυρισμός είναι ότι ο Ζελένσκι απέρριπτε τις διαπραγματεύσεις. Αλλά αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής και αντικρούεται από τα ακόλουθα γεγονότα. Πολλές παραγράφους αργότερα μαθαίνουμε:

Ο Ζελένσκι παρέμεινε ανένδοτος πως η Ουκρανία δεν θα εισέλθει σε άλλες διαπραγματεύσεις τύπου Μινσκ με τη Ρωσία, αλλά οι απεσταλμένοι της ουκρανικής κυβέρνησης εξακολουθούσαν να συνομιλούν με τους Ρώσους στη Λευκορωσία και την Τουρκία όλο το Μάρτιο, μέχρι την ανακάλυψη των ρωσικών θηριωδιών στο προάστιο Bucha του Κιέβου. Όταν ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την Μπούχα στις 4 Απριλίου, φαινόταν ολοφάνερα πληγωμένος, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ήταν «πολύ δύσκολο να μιλήσεις όταν βλέπεις τι έχουν κάνει εδώ». Ο Αραχαμία είπε πως τηλεφώνησε στον αρχηγό της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας και εξήγησε ότι η Ουκρανία δεν μπορούσε πλέον να συμμετέχει σε καμία διαπραγμάτευση. «Πώς μπορώ να πετάξω και να καθίσω σε ένα τραπέζι και να τους μιλήσω;» είπε ο Αραχαμία. «Απλώς δεν καταλαβαίνω».

Αυτή είναι ψεύτικη ιστορία. Ό,τι συνέβη στην Μπούχα δεν εμπόδισε τον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Όπως ανέφερε το BBC στις 4 Απριλίου 2022:

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία θα συνεχιστούν παρά το γεγονός πως κατηγορεί τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

Ο κ. Ζελένσκι μιλούσε στην Μπούχα, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, όπου βρέθηκαν σοροί αμάχων σκορπισμένοι  στους δρόμους μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Απαντώντας σε ερώτηση του BBC σχετικά με το εάν είναι ακόμα δυνατό να συζητήσουμε ειρήνη με τη Ρωσία, ο κ. Ζελένσκι είπε: "Ναι, γιατί η Ουκρανία πρέπει να έχει ειρήνη. Είμαστε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες διπλωματικά και στρατιωτικά».

Μόνο μέρες αργότερα, μετά από ένα τηλεφώνημα και στη συνέχεια μια επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, η Ουκρανία τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Η ουκρανική Pravda ανέφερε το Μάιο του 2022 :

Σύμφωνα με πηγές της Ukrainska Pravda κοντά στον Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον , ο οποίος εμφανίστηκε στην πρωτεύουσα σχεδόν χωρίς προειδοποίηση, έφερε δύο απλά μηνύματα.

Το πρώτο είναι ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου, πρέπει να πιέζεται, όχι να γίνεται διαπραγμάτευση μαζί του.

Και το δεύτερο είναι πως ακόμα κι αν η Ουκρανία είναι έτοιμη να υπογράψει κάποιες συμφωνίες για εγγυήσεις με τον Πούτιν, η Δύση δεν είναι.

Η θέση του Τζόνσον ήταν ότι η συλλογική Δύση, η οποία τον Φεβρουάριο είχε προτείνει στον Ζελένσκι να παραδοθεί και να φύγει, τώρα ένιωθε πως ο Πούτιν δεν ήταν πραγματικά τόσο ισχυρός όσο φανταζόταν προηγουμένως και ότι υπήρχε μια ευκαιρία να τον «πιέσει».

Τρεις ημέρες μετά την αναχώρηση του Τζόνσον για τη Βρετανία, ο Πούτιν δημοσιοποίησε και είπε πως οι συνομιλίες με την Ουκρανία «έχουν μετατραπεί σε αδιέξοδο».

Ο Μπόρις Τζόνσον πραγματοποίησε την απροειδοποίητη επίσκεψή του στο Κίεβο στις 9 Απριλίου 2022.

Το ρεπορτάζ της Ουκρανικής Pravda επιβεβαιώθηκε από τη Fiona Hill, ειδικό στη Ρωσία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Σε ένα άρθρο για το Foreign Affairs, η Fiona Hill και η Angela Stent έγραψαν τον Αύγουστο του 2022:

Σύμφωνα με πολλούς πρώην ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ με τους οποίους μιλήσαμε, τον Απρίλιο του 2022, Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές φάνηκε να συμφώνησαν προσωρινά στα περίγραμμα μιας ενδιάμεσης διευθέτησης κατόπιν διαπραγματεύσεων: η Ρωσία θα αποσυρόταν στη θέση της στις 23 Φεβρουαρίου, όταν έλεγχε μέρος του Ντονμπάς και όλη την Κριμαία, και σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία υπόσχεται να μην επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και αντ' αυτού θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες.

Σε συνέντευξή του σε ισραηλινό πρακτορείο (vid), ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος είχε προσωπικά εμπλακεί βαθιά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ισχυρίστηκε επίσης ότι η «Δύση» τους εμπόδισε:

Οι αναφορές εκείνη την εποχή αντικατοπτρίζουν τα σχόλια του Μπένετ και σημειώνουν πως η Ρωσία και η Ουκρανία αμβλύνουν τις θέσεις τους. Επικαλούμενος Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Axios ανέφερε στις 8 Μαρτίου ότι η «πρόταση του Πούτιν είναι δύσκολο να την αποδεχτεί ο Ζελένσκι, αλλά όχι τόσο ακραία όσο περίμεναν. Είπαν ότι η πρόταση δεν περιλαμβάνει αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο και επιτρέπει στην Ουκρανία να διατηρήσει την κυριαρχία της».

Συζητώντας πώς αισθάνθηκαν οι δυτικοί ηγέτες για τις μεσολαβητικές του προσπάθειες, ο Μπένετ είπε ότι ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υιοθέτησε «επιθετική γραμμή», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν πιο «πραγματιστές». Ο Μπένετ είπε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν υιοθέτησε «και τις δύο» θέσεις.

Αλλά τελικά, οι δυτικοί ηγέτες αντιτάχθηκαν στις προσπάθειες του Μπένετ. «Θα το πω αυτό με την ευρεία έννοια. Νομίζω ότι υπήρξε μια νόμιμη απόφαση της Δύσης να συνεχίσει να χτυπά τον Πούτιν και να μη [διαπραγματευτεί]», είπε ο Μπένετ.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι δυτικές δυνάμεις «μπλόκαραν» τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, ο Bennet είπε:

"Βασικά, ναι. Το μπλόκαραν και νομίζω ότι έκαναν λάθος".

Και πάλι, το τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στις αρχές Απριλίου 2022 δεν είχε καμία σχέση με την Bucha, αλλά προκλήθηκε από την απροθυμία της Δύσης, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξουν μια ειρηνευτική συμφωνία.

Η αντίσταση της Ουάσιγκτον ενάντια σε οποιαδήποτε συμφωνία της Ουκρανίας με τη Ρωσία μπορεί επίσης να φανεί σε ένα ανέκδοτο που παρέχει το άρθρο της Washington Post από τον πρώτο χρόνο του Ζελένσκι ως πρόεδρος:

Ο Γουίλιαμ Μπ. Τέιλορ Τζούνιορ, ο ανώτατος αξιωματούχος της Πρεσβείας των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, θυμήθηκε ότι βρήκε τον Ζελένσκι στο γραφείο του το καλοκαίρι του 2019 να εκφράζει περιέργεια για τη «Φόρμουλα του Στάινμαϊερ», μια ερμηνεία των συμφωνιών του Μινσκ που ονομάστηκε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, που ήλπιζε ο Ουκρανός πρόεδρος πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία με το Κρεμλίνο.

«Κανείς δεν ξέρει τι είναι», θυμάται ο Τέιλορ απαντώντας. «Ο Steinmeier δεν ξέρει τι είναι».

Ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Τέιλορ, άρπαξε το τηλέφωνό του και έδειξε ένα έγγραφο που εξηγούσε τη διατύπωση, νομίζοντας ότι κάπου στις λεπτομέρειες των νομικών μπορεί να βρεθεί ένας εφαρμόσιμος συμβιβασμός με τη Μόσχα.

«Είναι μια τρομερή ιδέα», απάντησε ο Τέιλορ, αν και ο Ζελένσκι συνέχισε να την επιδοκιμάζει τους επόμενους μήνες, προσπαθώντας να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πούτιν.

Ο τύπος Steinmeier καθόρισε την αλληλουχία των βημάτων που έπρεπε να λάβουν η ουκρανική κυβέρνηση και οι αρχές του Ντονμπάς στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ:

Συγκεκριμένα, η φόρμουλα του Σταϊνμάγερ ζητά τη διεξαγωγή εκλογών στα εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές υπό την ουκρανική νομοθεσία και την εποπτεία του ΟΑΣΕ. Εάν ο ΟΑΣΕ κρίνει ότι η ψηφοφορία είναι ελεύθερη και δίκαιη, τότε θα ξεκινήσει ένα ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης για τα εδάφη και στην Ουκρανία θα επιστραφεί ο έλεγχος στα ανατολικότερα σύνορά της.

Η φόρμουλα επιβεβαιώθηκε και δεν είχε γραφτεί μέχρι να υπογραφεί την 1η Οκτωβρίου από εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των αυτονομιστικών εδαφών του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ και του ΟΑΣΕ στο Μινσκ.

Ήταν μια απλή και ξεκάθαρη συμφωνία. Αλλά ο κορυφαίος απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία προσπάθησε να εμποδίσει τον Ζελένσκι να την εφαρμόσει.

Πολλές φορές κατά μήκος της γραμμής των γεγονότων η Ουκρανία είχε προσπαθήσει να έρθει σε ειρήνη με τη Ρωσία. Κάθε φορά γνωρίζουμε  πως η «Δύση», δηλαδή οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σαμποτάρουν με επιτυχία τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail