Πολλές διαδεδομένες δοξασίες φαίνεται να πέταξε στο ανακυκλωτήριο της ιστορίας ο πόλεμος στην Ουκρανία

pixabay / theSOARnet
Πολλές διαδεδομένες δοξασίες φαίνεται να πέταξε στο ανακυκλωτήριο της ιστορίας ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η πρώτη είναι ότι σήμερα σε τελική ανάλυση όλα κρίνονται εκτός του πραγματικού πεδίου της μάχης, στο πεδίο της οικονομίας. Στην πράξη και οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσσίας και οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Δύση αποδεικνύονται υπερτιμημένες. Αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο μιας καθολικής ύφεσης για το 2023 απομακρύνεται ακόμη και για την Ευρώπη, ενώ οι Ρώσσοι έχουν πάρει την ανιούσα της ανάπτυξης και πάλι.

Κώστας Κουτσουρέλης

Η δεύτερη είναι ότι οι πόλεμοι του μέλλοντος θα είναι υπερτεχνοκρατούμενοι, πόλεμοι υπερόπλων και υπερμηχανών. Στην πράξη, τον ουκρανικό πόλεμο τον κρίνουν οι παραδοσιακότατες οβίδες και το πυροβολικό. Και τα εδάφη τα καταλαμβάνουν όχι τα αεροπλάνα φυσικά, αλλά οι μπότες των πεζικάριων.
Η τρίτη δοξασία είναι ότι οι πόλεμοι του μέλλοντος θα γίνονται από επαγγελματίες στρατιωτικούς. Στην Ουκρανία όμως έχουμε αναβίωση των μαζικών λαϊκών πολέμων του παρελθόντος. Οχτώ επιστρατεύσεις έχει κάνει ο Ζελένσκι, και μία, αλλά θηριώδη, ο Πούτιν. Καλές οι ειδικές δυνάμεις αλλά η μάζα, τουτέστιν οι κληρωτοί, καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Και οι Ρώσσοι και οι Ουκρανοί άλλωστε επί οχτώ χρόνια, μετά το 2014, γι' αυτή την μαζική κινητοποίηση προετοίμαζαν μεθοδικά τους λαούς τους. 

Η τέταρτη δοξασία είναι ότι οι πόλεμοι τείνουν πλέον να γίνουν κεραυνοβόλοι, αλά Blitzkrieg ή Σοκ και Δέος κατά το αμερικανικό ανάλογο της εισβολής στο Ιράκ ή του βομβαρδισμού της Σερβίας. Η Ουκρανία δείχνει το αντίθετο, πόλεμο θέσεων και φθοράς, πόλεμο αυτοσχεδιασμού και αντοχής και όχι πόλεμο στρατηγικής και πρωτοβουλίας. 

(Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν φυσικά εφαρμογή και στα ελληνοτουρκικά. Η χρόνια πεποίθηση των ελληνικών αρχηγεσιών ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο θα κρατήσει λίγες ημέρες και θα κριθεί στην τεχνολογική υπεροχή, στις μαγικές ικανότητες λ.χ. των Ραφάλ, των Μπελαρά ή των F-35, πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Εκτός πια και μας σώσουν, ξανά μανά, οι αρχιδιπλωμάτες των σεισμών...)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail