Τέλος παιχνιδιού για την Ουκρανία: Αμερική εναντίον Αμερικής

REUΤΕRS/Jonathan Ernst
Οι υστερικοί με το κινεζικό αερόστατο που πετούσε πάνω από τις Η.Π.Α. – άλλαξαν επίπεδο – παρά το ότι ενέπλεξαν ένα Hush-hush Raptor jet (F-22) για να το «σκάσει» και, στη συνέχεια, χτυπώντας το «pop» ως το πρώτο «kill» του Raptor, μπορεί να είναι μια πηγή για ήρεμους χλευασμούς σε όλο τον κόσμο, αλλά παραδόξως αυτό το φαινομενικά ασήμαντο γεγονός μπορεί να ρίξει μια μεγάλη σκιά στο χρονοδιάγραμμα του πολέμου των ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Alastair Crooke  - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Γιατί είναι το πολιτικό ημερολόγιο των ΗΠΑ που μπορεί ακόμη να καθορίσει τι θα συμβεί στη συνέχεια στην Ουκρανία – από τη δυτική πλευρά.

Φαινομενικά δε συνέβη τίποτα σημαντικό – ήταν μια στιγμή κατασκοπευτικής φρενίτιδας, αφήνοντας αμετάβλητο το «σκληρό έργο» του Μπάιντεν: Πρέπει να πείσει τον Αμερικανό ψηφοφόρο, που αντιμετωπίζει το καταρρέον βιοτικό επίπεδο, ότι διάβασε λάθος τους «ρούνους» [αρχαίο αλφαβητικό σύστημα γραφής των βόρειων λαών της Ευρώπης] πως αντί για κατήφεια, η οικονομία –σε αντίθεση με τη βιωμένη εμπειρία τους– «λειτουργεί καλά».

Ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει αυτό το μαγικό κόντρα στις δημοσκοπήσεις που λένε ότι μόνο το 16% των Αμερικανών αισθάνεται καλύτερα από την αρχή της θητείας του και το 75% των Δημοκρατικών και των ψηφοφόρων που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς εύχονται να μην κατέβει το 2024. Είναι σημαντικό καθώς αυτό το μήνυμα έρχεται σήμερα από τα δημοκρατικά ΜΜΕ, που υποδηλώνουν ότι ήδη κυκλοφορούν σκέψεις αντικατάστασής του.

Προς το παρόν, οι σύμμαχοι του Μπάιντεν στο κομματικό κατεστημένο (το DNC) συνεχίζουν να ανοίγουν το δρόμο για την υποψηφιότητά του – αναβάλλοντας τις αρχικές προκριματικές εκλογές (στις οποίες αναμένεται να συντριβεί ο Μπάιντεν) για μεταγενέστερες προκριματικές εκλογές στη Νότια Καρολίνα, όπου οι μαύροι και οι Λατίνοι ψηφοφόροι θα αντικατοπτρίζουν δημογραφικά στοιχεία στα οποία ο Μπάιντεν θα μπορούσε (ενδεχομένως) να λάμψει. Μπορεί να λειτουργήσει. μπορεί και όχι.

Με απλά λόγια, σε αυτό το άκρως σκεπτικιστικό σκηνικό του κόμματος, ο Μπάιντεν θα πρέπει να αλλάξει τις αμερικανικές αντιλήψεις για την οικονομία σε μια στιγμή που πολλοί δείκτες σηματοδοτούν περαιτέρω επιδείνωση. Θα είναι μια «βαριά άρση». Η οικονομική ομάδα, σίγουρα, θα επιμείνει: «Διατηρήστε την εστίαση στα οικονομικά επιτεύγματα! Δε θέλουμε περισπασμούς από τυχόν καταστροφές στην εξωτερική πολιτική. Δεν θέλουμε οι τηλεοπτικές συζητήσεις να επικεντρώνονται στα Balloons, ή γύρω από τα τανκς Abrams: «Είναι η οικονομία, ηλίθιε!».

Το «κινεζικό μπαλόνι» έσκασε, ναι, αλλά με παρόμοιο τρόπο έσκασε η ελπίδα της Ομάδας Μπάιντεν να διαπραγματευτεί μια περιορισμένη συνεννόηση με έναν ασυνήθιστο Πρόεδρο Xi που θα μπορούσε να σταματήσει τις εντάσεις στην Κίνα να γίνουν ένα θέμα που θα μπορούσε να καταστραφεί στις πρωταρχικές συζητήσεις. Το περιστατικό με το αερόστατο υποχρέωσε τις ΗΠΑ να ακυρώσουν το ραντεβού του Blinken με τον Xi (παρόλο που μια τέτοια συνάντηση με τον αρχηγό του κράτους θα ήταν ένα σπάνιο γεγονός).

Η ισχυρή φατρία του «China Hak» στις ΗΠΑ ήταν εκστασιασμένη. Το kill του αερόστατου της Κίνας κατά λάθος και σε μια στιγμή αναβάθμισε την Κίνα σε «Κύρια απειλή». Ήταν η ευκαιρία για αυτά τα γεράκια να «στρέψουν» την εξωτερική πολιτική πίσω από την Ουκρανία και τη Ρωσία – να επικεντρωθούν πλήρως στην Κίνα.

Υποστηρίζουν πως η Ουκρανία «έφαγε» πάρα πολλά από τα όπλα της Αμερικής. Άφησε την Αμερική ευάλωτη. Ήδη, θα χρειαστούν χρόνια για να αναπληρώσουν οι ΗΠΑ αυτήν την απώλεια εξοπλισμού με την αποκατάσταση των γραμμών εφοδιασμού όπλων. Και δεν υπάρχει «χρόνος για ελεύθερο». Ο στρατιωτικός «φράχτης αποτροπής» γύρω από την Κίνα πρέπει να είναι εγκατεστημένος – το συντομότερο δυνατό.

Όπως είναι φυσικό, ο στενός κύκλος των νεοαπατεώνων γύρω από τον Μπάιντεν – μερικοί από τους οποίους έχουν επενδύσει στο έργο «Καταστρέψτε τη Ρωσία» για δεκαετίες – δεν είναι έτοιμος να «αφήσει να περάσει» το σχέδιο της Ουκρανίας, για την Κίνα.

Ωστόσο, η αφηγηματική «φούσκα» της Ουκρανίας έχει τρυπηθεί και διαρρέει ήλιο εδώ και αρκετό καιρό. Το Beltway – και ακόμη και η αφήγηση των MSM – έχει περάσει από το «η ήττα της Ρωσίας» στο «η ήττα της Ουκρανίας είναι αναπόφευκτη». Πράγματι, το Κίεβο ηττήθηκε και κρέμεται από τις πιο λεπτές κλωστές.

Ο Olexii Arestovich, ανώτερος σύμβουλος του Zelensky και πρώην «spin doctor» στο προεδρικό γραφείο, μιλώντας στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ήταν ειλικρινής στην αξιολόγησή του:

«Αν όλοι πιστεύουν πως είμαστε εγγυημένοι ότι θα κερδίσουμε τον πόλεμο, τότε είναι πολύ απίθανο. Από τις 14 Ιανουαρίου έπαψε να είναι έτσι. Τι πιστεύετε, ότι η εκτίμηση από τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Ντούντα, πως το είπε μόνο για τους καθοριστικούς μήνες; Ότι είναι γενικά άγνωστο αν η Ουκρανία θα επιβιώσει…

«Ο πόλεμος μπορεί να μην τελειώσει όπως περιμένουν οι Ουκρανοί, και ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία μπορεί να μην πάρει πίσω όλα τα εδάφη της, και η Δύση είναι έτοιμη να ακολουθήσει ένα τέτοιο σενάριο… Τι θα συμβεί με την κοινωνία που ανέβασε τις προσδοκίες της πολύ υψηλές, αλλά θα λάβετε ένα Minsk-3 υπό όρους; Αυτή η ανάκρουση των ανεκπλήρωτων προσδοκιών θα μας χτυπήσει τόσο σκληρά – ηθικά και οτιδήποτε άλλο – που απλώς θα μείνουμε άναυδοι.

«Η διέξοδος από αυτόν τον πόλεμο μπορεί να μην είναι καθόλου αυτή που μας φαινόταν πριν από τρεις μήνες, μετά την επιτυχία της επιχείρησης στο Kherson. Και όχι γιατί οι ύπουλοι Αμερικανοί δε δίνουν όπλα ούτε καθυστερούν, αλλά γιατί η επιτυχία απαιτεί 400 χιλιάδες άψογα εκπαιδευμένους στρατιώτες με όπλα του ΝΑΤΟ για να τα αλέσει όλα και να απελευθερώσει τα εδάφη. Το έχουμε; Όχι. Θα τα έχουμε του χρόνου; Δε θα τα έχουμε. Δε θα υπάρχουν αρκετές προπονητικές εγκαταστάσεις…

«Εμείς ως κοινωνία δεν είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αποφάσισα να το πω ως προσδοκία της ρωσικής πλευράς. Αλλά το πιο δυσάρεστο είναι ότι στη Δύση σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και εξαρτόμαστε απόλυτα από αυτούς. Τι πρέπει να κάνει η Δύση; Το σενάριο των δύο Κορέων. Δημιουργήστε τη Νότια Κορέα με εγγυήσεις», είπε ο Arestovich, προσθέτοντας πως με αυτήν την επιλογή, η Ουκρανία μπορεί να πάρει πολλά μπόνους.

Για να το πούμε ωμά, εάν ο Μπάιντεν θέλει να αποφύγει την επανάληψη της ταπεινωτικής καταστροφής στο Αφγανιστάν, η Αμερική πρέπει επειγόντως να προχωρήσει πριν ξεκινήσει το προεδρικό ημερολόγιο του 2024 αυτό το καλοκαίρι – με την Ουκρανία/Ρωσία απορροφήσουν όλο το οξυγόνο από τις επερχόμενες οικονομικές συζητήσεις.

Όμως δε συμβαίνει αυτό. Η Victoria Nuland –η οποία είναι «καπό» στο Κίεβο για μια δεκαετία– επιβλέπει μια εκκαθάριση: Οι αναξιόπιστοι είναι «έξω» και οι φιλοαμερικανοί ριζοσπάστες Ουκρανοί γεράκια είναι «μέσα». Είναι μια αναπαράσταση της μαφίας του Κιέβου, η οποία αφήνει τον Ζελένσκι χωρίς φίλους – και εξ ολοκλήρου εξαρτημένο από την Ουάσιγκτον. Φαίνεται πως είναι προετοιμασία για τις ΗΠΑ να επιχειρήσουν διπλή πτώση στην Ουκρανία.

Το λεπτομερές άρθρο του Seymour Hersh σχετικά με το φόντο της δολιοφθοράς του αγωγού Nordstream από τις ΗΠΑ, πάνω στο οποίο ο Hersh εργάστηκε για πολλούς μήνες (αν και οι ισχυρισμοί του έχουν διαψευστεί από το Λευκό Οίκο), μας λέει κάτι πολύ σημαντικό.

Όλοι οι οικείοι νεοσυντηρητικοί κατά της Ρωσίας (Nuland, Sullivan και Blinken) ήταν μέρος της πλοκής δολιοφθοράς του Nordstream – αλλά η ώθηση γι' αυτό προήλθε από τον Μπάιντεν . Το οδήγησε. Και για να είμαστε ξεκάθαροι, ο Μπάιντεν έχει εξίσου συναισθηματικά επενδύσει στην Ουκρανία με τους συμπαίκτες του. Είναι πιθανό ότι και αυτός δεν μπορεί να «αφήσει» την Ουκρανία .

ΑΛΛΑ, η αύξηση της επιμονής τώρα, στην Ουκρανία, δε θα λειτουργήσει για τον Μπάιντεν. Θα ήταν πολύ απερίσκεπτο (αν και η πλοκή του Nordstream δεν ήταν τίποτα άλλο παρά απερίσκεπτη).

Η ένταση δε θα φέρει την προσδοκώμενη «νίκη» του, γιατί η λογική του βασίζεται σε μια κατάφωρη λανθασμένη ανάλυση.

Ο Olexii Arestovich, ο πρώην «spin doctor» και σύμβουλος του Zelensky, έχει περιγράψει την κατάσταση της πρώτης εισόδου του ρωσικού SMO στην Ουκρανία: Σχεδιάστηκε ως μια αναίμακτη αποστολή και θα έπρεπε να είχε περάσει χωρίς θύματα, λέει. « Προσπάθησαν να κάνουν έναν έξυπνο πόλεμο… Μια τόσο κομψή, όμορφη, αστραπιαία ειδική επιχείρηση, όπου ευγενικοί άνθρωποι, χωρίς να προκαλέσουν ζημιά ούτε σε γατάκι ούτε σε παιδί, εξόντωσαν τους λίγους που αντιστάθηκαν. Δεν ήθελαν να σκοτώσουν κανέναν: Απλώς υπογράψτε την αποποίηση».

Το θέμα εδώ είναι ότι αυτό που συνέβη ήταν πολιτικός λάθος υπολογισμός από τη Μόσχα – και όχι στρατιωτική αποτυχία. Ο αρχικός στόχος του SMO δε λειτούργησε. Δεν προέκυψαν διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, από αυτό προέκυψαν δύο σημαντικές συνέπειες: οι ελεγκτές του ΝΑΤΟ επιτέθηκαν σε αυτήν την ερμηνεία για να τρομοκρατήσουν την προσχεδιασμένη μεροληψία τους ότι η Ρωσία ήταν στρατιωτικά αδύναμη, οπισθοδρομική και σκοντάφτει. Αυτή η λανθασμένη ανάγνωση υπογραμμίζει το πώς το ΝΑΤΟ αντιλαμβανόταν πως η Ρωσία θα διώξει τον πόλεμο.

Ήταν εντελώς λανθασμένο. Η Ρωσία είναι ισχυρή και έχει στρατιωτική κυριαρχία.

Με το τεκμήριο αδυναμίας, ωστόσο, το ΝΑΤΟ άλλαξε τα σχέδια από μια προγραμματισμένη αντάρτικη εξέγερση σε συμβατικό πόλεμο κατά μήκος των «γραμμών άμυνας Zelensky» – ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κυριαρχία του πυροβολικού της Ρωσίας για να φέρει τις δυνάμεις της Ουκρανίας στο σημείο της εντροπίας. Είναι ένα σφάλμα που δεν μπορεί να διορθωθεί. Και το να το δοκιμάσεις μπορεί απλώς να οδηγήσει στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το τανκ Abrams M1 δεν θα σώσει τον Μπάιντεν από το χαμό ενόψει των εκλογικών συζητήσεων στις ΗΠΑ:

«Σχεδιάστηκε για το είδος της μάχης τανκ-με-τανκ που δεν έχει συμβεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι τεράστιο, ακριβό, γεμάτο ηλεκτρονικά είδη. Και τροφοδοτείται από έναν επανασχεδιασμένο κινητήρα τζετ. Χαλάει γρήγορα και χρειάζεται το δικό του στρατό μηχανικών, τελειώνει γρήγορα το αέριο και με σχεδόν 70 τόνους, είναι πολύ βαρύ για να διασχίσει τις περισσότερες γέφυρες και χρειάζεται εξειδικευμένο εξοπλισμό διέλευσης γεφυρών. Και βυθίζεται στη λάσπη. Οι Σαουδάραβες χρησιμοποίησαν άρματα μάχης Abrams στην Υεμένη – και έχασαν 20 από τους Χούτι, όχι ακριβώς την πιο εξελιγμένη στρατιωτική δύναμη».

Λοιπόν, πώς γίνεται όλο αυτό; Η μάχη είναι σε εξέλιξη - στην Ουάσιγκτον. Τα γεράκια της Κίνας θα προσπαθήσουν να στρέψουν την πλήρη προσοχή των ΗΠΑ στην Κίνα. Οι νεοσυντηρητικοί του Μπάιντεν μπορεί να προσπαθήσουν για κάποια κλιμακωτή τακτική στην Ουκρανία που κάνει τον πόλεμο με τη Ρωσία ασταμάτητο.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το «Μπαλόνι» της Ουκρανίας σκάει. Στρατιωτικοί και πολιτικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον το γνωρίζουν. Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» της αναπόφευκτης ρωσικής επιτυχίας αναγνωρίζεται (αν και με τον εξαναγκασμό να αποφευχθεί το να φαίνεται ηττημένη – που επιμένει σε ορισμένες περιοχές). Γνωρίζουν επίσης ότι το «μπαλονάκι» του ΝΑΤΟ (ως «υπέροχη δύναμη») έχει σκάσει. Γνωρίζουν ότι το μπαλόνι της δυτικής βιομηχανικής ικανότητας για την κατασκευή όπλων –σε επαρκή ποσότητα και σε μεγάλη διάρκεια– έχει σκάσει επίσης.

Οι συνέπειες είναι ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης της φήμης των ΗΠΑ, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος. Αυτοί οι κύκλοι δεν το θέλουν. Ίσως καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο Μπάιντεν δεν είναι ο άνθρωπος που θα οδηγήσει τις ΗΠΑ από αυτό το τυφλό σοκάκι – πως είναι το μέρος του προβλήματος και όχι η λύση. Αν ναι, πρέπει να φύγει εγκαίρως για να βρουν οι Δημοκρατικοί ποιοι θέλουν να τους οδηγήσουν στις προεδρικές εκλογές του 2024 (καμία εύκολη προοπτική).

Μπορεί επίσης να αισθανθούν ότι οι γραμμές της προεκλογικής εκστρατείας του 2024 ήδη συνενώνονται για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο έχει τη δική του ανάγνωση για την καταστροφή της Ουκρανίας – «Ας φύγουμε από την Ουκρανία για να αντιμετωπίσουμε την Κίνα» (με πλήρη δικομματική υποστήριξη). Αυτό σημαίνει πρώτον, πως το νήμα της οικονομικής στήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία –όπως φέρεται να είπε ο Μπιλ Μπερνς (αρχηγός της CIA) στον Ζελένσκι στην τελευταία του επίσκεψη– πιθανότατα θα μειωθεί αυτό το καλοκαίρι. Και δεύτερον, υπαινίσσεται ότι οποιαδήποτε δικομματική υποστήριξη για περαιτέρω οπλισμό του Κιέβου μπορεί να έχει τελειώσει μέχρι την στιγμή που η πρωταρχική σεζόν θα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Μπιλ Μπερνς ταξίδεψε (μυστικά) στα μέσα Ιανουαρίου για να συναντήσει τον Ζελένσκι. Ήταν για να προετοιμάσει τον Ζελένσκι για μια αλλαγή στην αμερικανική στάση; Ο Μπερνς, ο μακροχρόνιος σιωπηλός διαπραγματευτής των ΗΠΑ, δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα Νούλαντ. Ο πρώτος είπε στο Πανεπιστήμιο Georgetown στις αρχές Φεβρουαρίου ότι « η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες και η μεγαλύτερη προτεραιότητα για τη CIA». Το καδράρισμα του, «δεν ήταν ένα σφάλμα, αλλά η ουσία» στο μήνυμά του.

Η Νούλαντ μπορεί να φυτεύει γεράκια ευθυγραμμισμένα με τις ΗΠΑ γύρω από τον Ζελένσκι για να συνεχίσει τον πόλεμο, αλλά υπάρχουν άλλα, ευρύτερα συμφέροντα εντός της Ουάσιγκτον. Οι οικονομικοί κύκλοι ανησυχούν για μια κατάρρευση της αγοράς που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιμορραγική αξία του δολαρίου. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας συμβάλλει σε μια σοβαρή αποδυνάμωση της θέσης της Αμερικής στον κόσμο. Και υπάρχουν ανησυχίες πως μια απερίσκεπτη Ομάδα Μπάιντεν θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο και να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος είναι λίγος. Το ημερολόγιο των εκλογών πλησιάζει. Ο Μπάιντεν θα είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών; Το αν θα είναι υποψήφιος ή όχι το 2024 πρέπει να λυθεί πριν από τις πρόωρες προκριματικές εκλογές για να επιτραπεί σε οποιονδήποτε διάδοχο να δείξει τους ρυθμούς του εγκαίρως.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail