Μετρώντας τους νεκρούς στην Ουκρανία

Κανείς δεν ξέρει πόσοι έχουν πεθάνει τον πρώτο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά το πόσο καταστροφική ήταν η σύγκρουση σε ανθρώπινους όρους, όσοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, παραμένει άγνωστο.

Bradley Devlin - theamericanconservative.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών υπολογίζει τώρα ότι 180.000 Ρώσοι στρατιώτες και περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην εισβολή στην Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει ένα σημαντικό περιθώριο λάθους που συνδέεται με τα εντυπωσιακά στοιχεία, αν και δε διευκρίνισαν πόσο μεγάλο είναι αυτό το περιθώριο. Ο προσδιορισμός ενός ακριβούς αριθμού είναι δύσκολος, δεδομένου πως η εκτίμηση του αμερικανικού στρατού υπολογίζεται από δορυφορικές εικόνες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιτόπιες αναφορές.

Αλλά αν η Ουκρανία είναι ουσιαστικά ο ευεργετημένος των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτόν τον πόλεμο, γιατί οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη έχουν στραφεί σε δορυφορικές εικόνες και χτενίζουν το Διαδίκτυο για να καθορίσουν πώς τα πάει κάθε πλευρά στη σύγκρουση; Γιατί τα αποσπασματικά δεδομένα που προέρχονται από τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν είναι αξιόπιστα.

Η Δύση περιμένει τόσα πολλά από τη Ρωσία. Ένας Ψυχρός Πόλεμος μισού αιώνα το φρόντισε. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των Ρώσων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από τη ρωσική κυβέρνηση ανακοινώθηκε από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον Σόιγκου, μόνο 5.937 Ρώσοι στρατιωτικοί είχαν σκοτωθεί στην εισβολή. Εσωτερικά, η Ρωσία έχει πιθανώς πιο ακριβή στοιχεία που ανεβάζουν τις απώλειές της πολύ υψηλότερα.

Αλλά αυτή είναι μια άσχημη αλλά αναμενόμενη πρακτική. Οι χώρες λένε ψέματα για τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών σε μια προσπάθεια να κάνουν τη θέση τους να φαίνεται ισχυρότερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Όταν μια χώρα λίγο-πολύ μάχεται μόνη της μια σύγκρουση, όπως η Ρωσία στην Ουκρανία, η υποτίμηση των αριθμών δεν είναι τόσο προβληματική όσο όταν μια χώρα βασίζεται στην υποστήριξη άλλων χωρών για να συνεχίσει να μάχεται.

Οι ΗΠΑ δεν είναι το μόνο δυτικό έθνος που διατύπωσε αυτές τις εκτιμήσεις. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο στρατηγός Eirik Kristoffersen, επικεφαλής των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων, βγήκε στην τηλεόραση και είπε πως οι απώλειες της Ρωσίας είναι περίπου 180.000, ενώ οι απώλειες της Ουκρανίας περίπου 100.000. Άλλοι 30.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση, ισχυρίστηκε ο Kristoffersen. Μετά την τηλεοπτική του εμφάνιση, ωστόσο, ο Kristoffersen είπε στους New York Times ότι «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με αυτούς τους αριθμούς, καθώς κανείς αυτή τη στιγμή δεν είναι [sic] σε θέση να δώσει μια καλή επισκόπηση. Θα μπορούσαν να είναι και οι δύο χαμηλότερες ή ακόμα και υψηλότερες».

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις από τα δυτικά έθνη για θύματα και στις δύο πλευρές ήταν σε έξι αριθμούς που χρονολογούνται από το περασμένο φθινόπωρο. Τον Νοέμβριο του 2022, ο στρατηγός Mark Milley, πρόεδρος του Κοινού Επιτελείου Επιτελείου, είπε ότι κάθε πλευρά είχε περίπου 100.000 απώλειες, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ιδιωτικά πως ήταν πιο κοντά στις 120.000 εκείνη την εποχή. Τον Ιανουάριο, ο Milley είπε και πάλι στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη Γερμανία πως «πολύ πάνω από 100.000 τώρα» έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί για κάθε πλευρά.

Επιπλέον, το Νοέμβριο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δημοσίευσε βίντεο στο Twitter, στο οποίο η επικεφαλής της ΕΕ ισχυρίστηκε ότι «υπολογίζεται πως 20.000 άμαχοι και περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί» από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο.

Η ουκρανική κυβέρνηση εξοργίστηκε. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των νεκρών Ουκρανών στρατιωτών ήταν «διαβαθμισμένες πληροφορίες» και πως ο αριθμός του φον ντερ Λάιεν ήταν λάθος.

Ήσυχα, η διεύθυνση βίντεο επεξεργάστηκε για να αφαιρεθεί η δήλωση της von der Leyen για τις απώλειες της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια, ο Bohdan Senyk, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε σε ουκρανικό μέσο ενημέρωσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό και «τονίζουν πως οι απώλειες του ουκρανικού στρατού είναι διαβαθμισμένες πληροφορίες και υπόκεινται σε περιορισμούς στη δημοσίευση».

Ο Σεργκέι Νικιφόροφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στο Suspilne ότι «οι πληροφορίες για τις απώλειες είναι «ευαίσθητες», επομένως μπορούν να αποκαλυφθούν μόνο από τον γενικό διοικητή, τον υπουργό Άμυνας ή τον ίδιο τον πρόεδρο».

Σε απάντηση, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dana Spinant ευχαρίστησε «όσους επεσήμαναν την ανακρίβεια σχετικά με τα στοιχεία σε προηγούμενη έκδοση αυτού του βίντεο» μέσω Twitter, και πρόσθεσε «η εκτίμηση που χρησιμοποιήθηκε, από εξωτερικές πηγές, θα έπρεπε να αναφέρεται σε θύματα δηλ. όσους σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, και είχε σκοπό να δείξει τη βαρβαρότητα της Ρωσίας».

Παρά τη σιωπηλή τροποποίηση της ανάρτησης της φον ντερ Λάιεν, η είδηση ​​για 100.000 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες απλά δεν μπορεί να περάσει έτσι. Σε μια προσπάθεια φαινομενικά να υποβαθμίσει την ιστορία, ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak ισχυρίστηκε, «οι επίσημες εκτιμήσεις του Γενικού Επιτελείου… βρίσκονται μεταξύ 10.000 και 12.500-13.000 νεκρών».

Ο Αμερικανός Συντηρητικός επικοινώνησε με το Υπουργείο Άμυνας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας για διευκρινίσεις σχετικά με τους διαθέσιμους αριθμούς των ουκρανικών απωλειών μέσα σε λίγα λεπτά το ένα από το άλλο. Λίγο καιρό αφότου η TAC έστειλε τα ερωτήματά της, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε και ανέβαλε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το DOD είπε στην TAC να το αντιμετωπίσει με τους Ουκρανούς. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε εγκαίρως για να σχολιάσει.

Ίσως η φον ντερ Λάιεν να έκανε απλώς λάθος — ότι ήθελε να πει θύματα και όχι θάνατοι. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ του αριθμού των Ουκρανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν που επιβεβαίωσε η κυβέρνηση (μεταξύ 10.000 και 13.000) - αριθμός που σίγουρα έχει αυξηθεί από τότε που κυκλοφόρησαν αυτά τα δεδομένα το Νοέμβριο - και των εκτιμώμενων 100.000 Ουκρανών απωλειών, μια μέτρηση που περιλαμβάνει νεκρούς και τραυματίες. Θα μπορούσε να υπάρχει μια αρκετά απλή εξήγηση για αυτή τη φαινομενικά μεγάλη ασυμφωνία. Ίσως η αναλογία τραυματιών προς νεκρούς να είναι δέκα προς ένα ή και μεγαλύτερη. Όμως, τα δεδομένα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ τον Ιούνιο του 2022 -και πάλι, δεδομένα που αξίζουν έναν υγιή βαθμό σκεπτικισμού- έδειξαν ότι η αναλογία τραυματιών προς νεκρούς ήταν περίπου τέσσερις προς έναν. Η αναλογία τραυματιών προς νεκρούς της DPR αντικατοπτρίζει περισσότερο το μέσο όρο της σύγχρονης ιστορίας. Στα πολεμικά κολέγια, οι φοιτητές διδάσκονται ότι η αναμενόμενη αναλογία τραυματιών προς νεκρούς είναι μεταξύ τριών και τεσσάρων προς ένα.

Ασφαλώς, θα πρέπει να ευχηθούμε ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων και για τις δύο πλευρές να είναι μικρότερος από τις τρέχουσες εκτιμήσεις των ΗΠΑ και ότι οι τραυματίες είναι πολύ περισσότεροι από τους νεκρούς. Ωστόσο, τραγικά, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι.

Εάν οι τρέχουσες εκτιμήσεις των ΗΠΑ υπερεκτιμούν δραστικά τις ρωσικές απώλειες, τότε περισσότεροι άνδρες ζουν σήμερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αυτό είναι καλό. Αλλά σημαίνει επίσης πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπερεκτιμά την επιτυχία του αγώνα των Ουκρανών εναντίον των Ρώσων. Περισσότερα χρήματα και όπλα συνεχίζουν να ρέουν στην Ουκρανία με βάση μια λανθασμένη αντίληψη για το πόσο καλά τα πάει η Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο.

Και υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση των ΗΠΑ για 180.000 απώλειες των Ρώσων είναι περίπου 50.000 περισσότερες από τις εκτιμήσεις του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας για Ρώσους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Από τις 4 Φεβρουαρίου, η ουκρανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε υποστεί περίπου 130.590 απώλειες.

Από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά η σύγκρουση, η Ουκρανία έχει φαινομενικά υπερεκτιμήσει πολύ τον αριθμό των ρωσικών απωλειών. Στις πρώτες δέκα ημέρες της σύγκρουσης, για παράδειγμα, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι 11.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Εάν αυτό το ποσοστό των θανάτων από Ρώσους - εξαιρουμένων των τραυματισμένων στρατιωτών - συμβαδίζει, τότε ο αριθμός των Ρώσων θανάτων θα πρέπει να ξεπερνά τις 380.000. Σίγουρα, οι μάχες τις πρώτες μέρες της εισβολής ήταν ιδιαίτερα έντονες, και είναι αλήθεια ότι η παράταση, στις περισσότερες περιπτώσεις, σημαίνει λιγότερους αγώνες στο ύπαιθρο και χαμηλότερο ρυθμό απωλειών.

Ωστόσο, οι μάχες παραμένουν δυναμικές. Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις έχουν ανακτήσει εδάφη στις περιφέρειες Χάρκοβο και Χερσώνα μετά από ρωσικές μάχες. Η Ρωσία έχει περάσει από την περιφέρεια Zaporizhzhia με έντονες μάχες στη Μελιτόπολη. Όπως αναφέρθηκε, η Ουκρανία έχει πάρει στα χέρια της πιο εξελιγμένα όπλα από τη Δύση και οι Ρώσοι έχουν απασχολήσει περισσότερους άπειρους στρατιώτες και εφέδρους για να διατηρήσουν την επίθεση.

Είναι αυτά τα σενάρια που κάνουν κάποιον να πιστεύει ότι το ποσοστό των Ρώσων θανάτων έχει πέσει στο σημείο όπου ο συνολικός αριθμός των Ρώσων θανάτων είναι περίπου το ένα τρίτο έως το ένα τέταρτο αυτού που θα προέβλεπε το ποσοστό των Ρώσων θανάτων στις πρώτες ημέρες του πολέμου;

Αυτό που φαίνεται πιο πιθανό είναι πως η ουκρανική κυβέρνηση έχει υπερεκτιμήσει το ύψος των ρωσικών απωλειών από την αρχή. Αυτό δε θα ήταν έκπληξη. Ακριβώς όπως οι χώρες έχουν κίνητρα να λένε ψέματα για τον αριθμό των θυμάτων που έχουν υποστεί, έχουν επίσης κίνητρα να λένε ψέματα για τον αριθμό των θυμάτων που έχουν προκαλέσει.

Στην πραγματικότητα, η ιστορία της Ουκρανίας να λέει ψέματα για τον αριθμό των θυμάτων είναι καλά τεκμηριωμένη πριν από τη ρωσική εισβολή.

Το 2014 έως το 2015, η ουκρανική κυβέρνηση υποτίμησε τακτικά τον αριθμό των ουκρανικών απωλειών στον πόλεμο του Ντονμπάς, προς την οργή των γιατρών, των στρατιωτών και των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με την Kyiv Post. Σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων τον Αύγουστο έως το Σεπτέμβριο του 2014, η Kyiv Post υπολόγισε πως περισσότεροι από 200 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ντονμπάς.

Η ουκρανική κυβέρνηση συνέχισε να αρνείται τις αναφορές, καθώς και στοιχεία που καταγράφονται από το Εθνικό Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας της Ουκρανίας, μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, όταν το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι 1.750 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί μέχρι εκείνο το σημείο.

Από το 2014 έως τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022, τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν πως τουλάχιστον 4.400 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους.

Από τους αριθμούς των θυμάτων, στο Φάντασμα του Κιέβου, στο μύθο του Snake Island, στον ισχυρισμό ότι ήταν ένας ρωσικός πύραυλος και όχι ένας ουκρανικός που σκότωσε δύο Πολωνούς τον Νοέμβριο, τα ψέματα της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Αμερικής γνωρίζουν ότι η Ουκρανία είπε ψέματα και συνεχίζει να λέει ψέματα. Γιατί, λοιπόν, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ή κάποιος ισχυρός δυτικός ηγέτης δεν φώναξε τον Ζελένσκι και την Ουκρανία και δε ζήτησε απαντήσεις;

Θεωρούν οι ηγέτες μας αυτά τα ουκρανικά παραμύθια ως ευγενή ψέματα για χάρη της δημοκρατίας; Ίσως. Είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν τα ψέματα της Ουκρανίας όσο ο πόλεμος της Ουκρανίας γεμίζει τις τσέπες του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος; Νοητά ναι. Μήπως δικαιολογούν την Ουκρανία επειδή δίνει στις ΗΠΑ μια δικαιολογία να αποστρατιωτικοποιήσουν τη Ρωσία και να στείλουν χιλιάδες Ιβάν στα σπίτια τους σε κουτιά από πεύκο; Αυτός είναι σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τη δεξιά στην Ουάσιγκτον, DC, αντιλήφθηκαν τη σύγκρουση. Ή ίσως η αλήθεια, και η πραγματικότητα στο έδαφος, απλά δεν έχουν σημασία. Ίσως η ίδια αποστασιοποιημένη πολιτική ελίτ που έχει επιβλέψει τη σφαγή και την παρακμή εδώ στο σπίτι απλά δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να την προκαλέσει αλλού.

Ανεξάρτητα από τον ακριβή αριθμό των νεκρών ή τραυματισμένων ουκρανικών στρατευμάτων, ένα πράγμα παραμένει βέβαιο. Η Αμερική έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια—σε όπλα, πυρομαχικά, οχήματα μάχης, τανκς και πυραυλικά συστήματα— στην άμυνα της Ουκρανίας. Και αυτές οι δαπάνες αναμένεται να συνεχιστούν, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να είναι σίγουρες για την πορεία της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail