Μια αινιγματική εκκαθάριση στο Κίεβο

Public domain
Όταν εν μέσω του μαινόμενου πολέμου, π.χ. της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο έδαφος όπου η σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκινά μια ολοκληρωτική, αν και άκαιρη εκστρατεία σε ύφος όπλων, παρόμοια με αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή με το αδύναμο πρόσχημα. της υποτιθέμενης καταπολέμησης της διαφθοράς, όταν εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σίγουρα άλλα πιο πιεστικά ζητήματα να αντιμετωπίσουν, όπως ο αγώνας για να σώσουν τη ζωή τους και τις ζωές των μελών της οικογένειάς τους, πρέπει κανείς να υποθέσει ότι αυτή δεν είναι καθόλου μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς αλλά άλλου τύπου (τελικού) απολογισμού, για τον οποίο η διαφθορά χρησιμεύει ως βολικό προπέτασμα καπνού.

Natasha Wright - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Επιπλέον, αυτό το θέμα, αρκετά αστεία, έγινε πρωτοσέλιδο στα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια ξαφνικά η ιστορία φαίνεται να έπεσε σε μια παράξενη σιωπή σαν να είχαν εκδώσει ως δια μαγείας οι συγγραφείς εντολές από τα ίδια αρχηγεία, μόνο για να παραμείνουν σιωπηλοί μέχρι την στιγμή που θα τους εκδοθεί μια άλλη σειρά οδηγιών για το τι ακριβώς να γράψουν και ποια πολιτική αφήγηση να σπρώξουν στις δημοσιογραφικές τους στήλες ή στις τηλεοπτικές οθόνες. Κάποιος πρέπει να προσπαθήσει και να κατανοήσει ότι δεν είναι απλώς άλλο ένα μικρό σκάνδαλο τοπικής διαφθοράς χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει να υπάρχει ένα βουνό από πιο σοβαρά απαίσια ζητήματα που κρύβονται πίσω από αυτόν τον φαινομενικά μικροσκοπική πολιτική μοχθηρία, εκτός από μια αμελητέα εκστρατεία κατά της διαφθοράς.

Φυσικά υπάρχει υψηλό επίπεδο διαφθοράς στην Ουκρανία. Γνωρίζουμε ότι έχει ήδη τις συγκλονιστικές του διαστάσεις στο υψηλό όλων των εποχών. Συγκεκριμένα, ο Guardian, στο Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνήθιζε να γράφει «Καλώς ήρθατε στην Ουκρανία, το πιο διεφθαρμένο έθνος στην Ευρώπη» το 2015, αμέσως μετά από όλες εκείνες τις «υπέρ-ευρωπαϊκές δυνάμεις» που έφτασαν εκεί μετά το διαβόητο πραξικόπημα του Κιέβου καθήκον των οποίων ήταν να ευθυγραμμίσουν την Ουκρανία με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και τελικά να την βάλει στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας λίγο αργότερα. Με τον Μπάιντεν να έρχεται πιθανότατα δόλια στην εξουσία μετά την βίαια αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία το 2020, έγινε μάλλον άβολο να μιλάμε για αυτό το βασανιστικό ζήτημα στην Ουκρανία. Μπορεί να οφείλεται στο ότι ένα πλήρες επιχειρηματικό δίκτυο ανήκε στον εθισμένο στην κοκαΐνη άσωτο γιο του Μπάιντεν, τον Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος, για ό,τι αξίζει, απάτησε τη γυναίκα του με τη χήρα του νεκρού αδελφού του.

Επιπλέον, μια απροσδόκητη κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης FTX το φθινόπωρο του 2022, όταν ο ιδιοκτήτης του Sam Bankman-Fried, ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ μετά τον Τζορτζ Σόρος, έχοντας υπεξαιρέσει δισεκατομμύρια δολάρια, έγινε ξανά πρωτοσέλιδο με τα περίπλοκα συνυφασμένα κανάλια της διαφθοράς στην Ουκρανία. Για να συντομεύσουμε αυτόν το μακρύ πολιτικό μύθο της Αισωπίας, αυτός ο τριαντάχρονος, εξαιρετικά διεφθαρμένος δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ διαχειριζόταν την οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία σε στενή διεφθαρμένη συνεργασία με το καθεστώς εκεί. Το αμερικανικό Fox TV ανέφερε ότι τα κεφάλαια που φέρεται να δωρίστηκαν για την Ουκρανία απλώς «ανακυκλώθηκαν» εκεί (σημείωση για το αναγνωστικό κοινό του SCF: αυτό ακούγεται σαν νέος ευφημισμός για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και μέσω της στενής συνεργασίας με το Κίεβο και των βαρέων συμπληρωματικών προμηθειών (διαβάστε: προσωπική συνεισφορές σε μετρητά για τους πιο υπάκουους μικρούς βοηθούς του Άγιου Βασίλη) τελικά επιστράφηκαν με τη μορφή μιας τεράστιας δωρεάς στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ, το οποίο είναι σίγουρα παράνομο, και στη συνέχεια με κάποιο τρόπο αποσύρθηκε από το πολιτικό προσκήνιο κι έμεινε να αιωρείται.

Και μετά πάλι, ξαφνικά με την ηχηρή υποστήριξη από τα κύρια μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, τα οποία μέχρι εκείνη την στιγμή συντηρούσαν την απάτη προκαλώντας μια πολύ δυνατή ηχορύπανση, μια χιονοστιβάδα παραιτήσεων και πολιτικών αντικαταστάσεων, με συλλήψεις σχεδόν χολιγουντιανού τύπου υψηλού προφίλ αξιωματούχων της Ουκρανίας, λες και μόνο τότε το αντιλήφθηκαν. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε έναν συγχρονισμένο γύρο ενεργειών, συνελήφθη σημαντικός αριθμός αξιωματούχων σε υψηλές θέσεις από το εθνικό τελωνείο της Ουκρανίας και τις περιφερειακές διοικήσεις. Ο Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας μέχρι το 2021, δέχθηκε έφοδο και έρευνα στο σπίτι του. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, είχε υψηλό επίπεδο δύναμης και επιρροής και βρέθηκε ξανά στο βλέμμα του κοινού τον Ιανουάριο του 2023, επειδή ο διάδοχός του, ο Denis Monastyrsky πέθανε σε συντριβή ελικοπτέρου τον περασμένο Ιανουάριο σε ένα ελικόπτερο γεμάτο με συναδέλφους του αξιωματούχους, κάτι που έκτοτε δεν έχει δει καμία άλλη επίσημη διευκρίνιση. Συνελήφθησαν επίσης έξι στελέχη του υπουργείου Άμυνας, μεταξύ των οποίων δύο υφυπουργοί και ένας σύμβουλος, οι οποίοι κατηγορούνται για προφανώς υπεξαίρεση υπέρογκων ποσών 43 εκατ. ευρώ από τον εθνικό στρατιωτικό προϋπολογισμό.

Θα μπορούσε κανείς να δει το επόμενο πράγμα, όταν ο Ντέιβιντ Αραχαμία, το αφεντικό των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων του κόμματος του Προέδρου Ζελένσκι «Υπηρέτης του Λαού» είπε για την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ με την ανακοίνωση να ακολουθεί ότι ο Κίριλ Μπουντάνοφ, υποστράτηγος, ο προϊστάμενος της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας, θα αναλάβει τη θέση του. Αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς η λαμπερή εικόνα του για το ευκολόπιστο κοινό ήταν η σκληρή δουλειά εδώ και καιρό τόσο από την Washington Post όσο και από τους New York Times, επομένως είναι προφανές από ποιον τοποθετείται βολικά σε αυτήν την σχεδόν τέλεια πολιτική κενή θέση.

Το Bloomberg αναφέρει σε μια μέρα, πως ο σημερινός υπουργός Ρέσνικοφ δε θα αντικατασταθεί τελικά, με μια απολύτως ανούσια εξήγηση, ότι αυτή η κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας σαν να μην ήταν ήδη αρκετά τραγική η στρατιωτική της κατάσταση μέχρι στιγμής. Το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας για να αλλάξει αυτή η μεγάλη απόφαση παραμένει άγνωστο, ωστόσο είναι μάλλον βέβαιο ότι ο Ρέζνικοφ πρέπει να έχει πολύ ισχυρούς προστάτες εάν στην πραγματικότητα, ο Συλλογικός Μπάιντεν δεν κατάφερε να τον αντικαταστήσει και να τοποθετήσει τον Μπουντάνοφ στη θέση του.

Ορισμένες ρωσικές πηγές φαίνεται να προτείνουν τις πιθανές εξηγήσεις τους ότι οι συναρπαστικοί λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτό μπορεί να είναι πως οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί αντιμάχονται, ώστε να εξασφαλίσουν τα αντίστοιχα εδάφη τους στο Κίεβο, όταν κάποτε ο πόλεμος τελείωσε. Μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια πρέπει να ληφθεί υπόψη. Έγινε επιδρομή και έρευνα στο σπίτι του ολιγάρχη Ihor Kolomoysky, του ολιγάρχη εφευρέτη του Vladimir Zelensky, από τον οποίο ο Kolomoysky έπρεπε να αποστασιοποιηθεί προσωπικά, όταν η Ουάσιγκτον έθεσε το όνομά του υπό τις κυρώσεις πέρυσι. Αυτός είναι ένας ακόμη δείκτης των πιο άγριων παιχνιδιών εξουσίας που συμβαίνουν εκεί. Ο Zelensky αφαίρεσε την ουκρανική υπηκοότητα από τον Kolomoysky για τον ίδιο λόγο, αλλά αυτός ο ολιγάρχης χρηματοδότης των ταγμάτων νεοναζί, όπως το Azov, τυγχάνει να είναι και κάτοχος ισραηλινού διαβατηρίου.

Όλη αυτή η διαδοχή γεγονότων γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Μέσα σε όλα αυτά, ο Naftali Bennett, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ βγαίνει δημόσια με μια μακροσκελή συνέντευξη για να επιβεβαιώσει ότι ήταν ο μεσολαβητής μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στην αρχή της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και είχαν σχεδόν φτάσει σε ένα ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα είχε σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και θα έσωζε τη χώρα από την πλήρη κατάρρευση, αλλά η Ουάσιγκτον και η Συλλογική Δύση δυστυχώς σαμποτάρισαν την όλη συμφωνία. Ο Μπένετ συνεχίζει να απεικονίζει τον Ζελένσκι ως μια καυχησιάρικη μαριονέτα που κρυβόταν σε ένα καταφύγιο μέχρι που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τον ενημέρωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να τον «σκοτώσει». Μόνο τότε ο Ζελένσκι ήταν αρκετά γενναίος για να βγάλει τη δειλή του μύτη από το καταφύγιό του για να πει μόνο ότι «δε φοβάται κανέναν και τίποτα».

Δεν μπορούμε ακόμη να δούμε ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτήν την ξαφνική πολιτική εκκαθάριση στο Κίεβο και ποιοι μπορεί να είναι οι στόχοι της. Οι ρόλοι των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ σε όλη αυτή την καταστροφή πιθανότατα θα είναι πολύ κρίσιμοι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail