Ο Ουκρανικός Στρατός κατηγορείται για χρήση χημικών όπλων εναντίον Ρώσων

Σύμφωνα με τις αρχές του Ντονμπάς, οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση με χημικές ενώσεις από Ουκρανούς εχθρούς. Η καταγγελία έρχεται ως περαιτέρω απόδειξη των τρομοκρατικών, παράνομων και αντιανθρωπιστικών πρακτικών του ουκρανικού καθεστώτος. Επιπλέον, η εμπλοκή της Δύσης πρέπει να διερευνηθεί, δεδομένου πως είναι πιθανό τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις να προμηθεύτηκαν από τους συμμάχους του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αναφορά έγινε στις 6 Φεβρουαρίου από τον Ντένις Πουσίλιν, εν ενεργεία κυβερνήτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι. Είπε ότι το γραφείο του λαμβάνει συνεχείς αναφορές για χημικές επιθέσεις "εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες". Τα όπλα λέγεται πως χρησιμοποιούνται από νεοναζιστικά στρατεύματα ειδικά στην περιοχή του Ντόνετσκ και θα αρρωστήσουν σοβαρά τους πληγέντες Ρώσους στρατιώτες.

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δυνάμεών μας και των διοικητών που διαβίβασαν τέτοιες πληροφορίες, υπάρχουν γεγονότα της χρήσης χημικών ενώσεων που προκαλούν ασθένεια στους στρατιώτες μας όχι μόνο προς την κατεύθυνση του Artyomovsk [Bakhmut] αλλά και προς την κατεύθυνση του Ugledar (...). Ρίχνουν [χημικά όπλα] από drones στις τοποθεσίες των δυνάμεών μας (...) Αυτήν την στιγμή επιδιώκουμε να εξοπλίσουμε τις μονάδες μας [με στολές χημικής προστασίας]. Και πάλι, έχουμε μερικά από τα πράγματα που χρειαζόμαστε, αλλά είναι δεν είναι πάντα άνετο να φοράς συνεχώς στολή χημικής προστασίας ενώ βρισκόμαστε σε θέση μάχης. Σίγουρα, δυσκολεύει τις δυνάμεις μας να εκτελέσουν τις αποστολές τους, επομένως αναζητούμε πρόσθετους τρόπους για να προστατεύσουμε τα στρατεύματά μας (...) Αυτά προκαλούν βήχα, ακολουθούμενο από υγρά μάτια και γενική δυσφορία», είπε ο επικεφαλής της DPR.

Άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση, λέγοντας απλώς ότι οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ωστόσο, κατέστησε σαφές πως οι αναφορές για πιθανά επεισόδια θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Άμυνας. Υπό αυτή την έννοια, είναι πιθανό ότι οι έρευνες θα ολοκληρωθούν σύντομα και θα γίνει επίσημη δήλωση τις επόμενες εβδομάδες.

Στην πραγματικότητα, οι φήμες για χημικό πόλεμο έχουν αυξηθεί τουλάχιστον από τα μέσα Ιανουαρίου. Πολλοί στρατιώτες και πολίτες στο Ντονμπάς ανέφεραν στοιχεία ότι τοξικές ενώσεις χρησιμοποιούνται στην περιοχή μέσω ειδικών πυρομαχικών που εκτοξεύονται από τον αέρα. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη ακριβείς πληροφορίες και συνεχίζονται οι έρευνες, είναι γεγονός πως σε αυτήν την περίοδο που διαδίδονται οι φήμες, πολλοί Ρώσοι στρατιώτες παρουσίασαν συμπτώματα υγείας που υποδηλώνουν μόλυνση από τοξικές ενώσεις, γεγονός που καθιστά την υποψία πολύ εύλογη.

Επιπλέον, ένα βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο που δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να συναρμολογούν drones για να μεταφέρουν κάποια άγνωστα πυρομαχικά. Οι ρουκέτες φαίνονται στο βίντεο να αφαιρούνται από ένα ψυγείο. Ορισμένοι ειδικοί υπέθεσαν πως αυτά θα μπορούσαν να είναι χημικά όπλα. Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες πληροφορίες για την υπόθεση, το βίντεο έχει αυξήσει τις υποψίες για τη χρήση αυτού του τύπου όπλου, εκτός από το ότι δείχνει μια σκηνή που συνάδει με αναφορές κατοίκων του Ντονμπάς για πυρομαχικά που πέφτουν από αέρος, λαμβάνοντας υπόψη τα drones.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο χημικός πόλεμος απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα (CWC) - μια συνθήκη που θεσπίστηκε το 1997 και την οποία έχουν υπογράψει τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο. Το έγγραφο απαγορεύει τη χρήση όλων των τύπων όπλων εξοπλισμένων με τοξικές χημικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μη θανατηφόρων. Ωστόσο, οι συνεχείς παραβιάσεις των διεθνών κανόνων έχουν ήδη γίνει κοινός τόπος μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων, γι' αυτό και η χρήση αυτών των όπλων δε θα ήταν έκπληξη.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να διερευνηθεί η πιθανή συμμετοχή της Δύσης σε αυτό το ουκρανικό έγκλημα. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διατηρεί δημόσια αποθέματα χημικών όπλων. Την ίδια μέρα με τη συνέντευξη του Pushilin, υπήρξε κοινή δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, και της Συρίας, Dr. Faisal Al-Miqdad, όπου καταδίκασαν τις αβάσιμες κατηγορίες της Δύσης ότι η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα στην πόλη Douma. το 2018. Υπενθύμισαν το γεγονός πως μόνο οι ΗΠΑ διαθέτουν επί του παρόντος αυτά τα όπλα, γι' αυτό και το πιθανό περιστατικό στη Ντούμα φαίνεται να ήταν ξένη πρόκληση.

Με την ίδια έννοια, εάν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα από το Κίεβο, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί εάν παρέχονται από διεθνείς συμμάχους του καθεστώτος. Ακόμη και αν οι χημικές ενώσεις δεν εισάγονται από χώρες του ΝΑΤΟ, ολόκληρη η στρατιωτική τεχνολογική αλυσίδα που εμπλέκεται στις υποτιθέμενες επιθέσεις πρέπει να διερευνηθεί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ενώσεις φέρεται να πέφτουν από αέρος, τότε είναι απαραίτητο να διαπιστωθεί εάν τα drones που χρησιμοποιούνται σε αυτούς τους παράνομους ελιγμούς προμηθεύονται από το ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μπροστά σε τόσα στοιχεία εγκλημάτων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, η Δύση συνεχίζει την ανεύθυνη πολιτική της υποστήριξης του Κιέβου. Με τη χρήση χημικών όπλων, το ουκρανικό καθεστώς φτάνει σε νέα επίπεδα αντιανθρωπιστικών πρακτικών. Απαιτούνται επειγόντως μέτρα για να σταματήσει το Κίεβο να συνεχίσει να προωθεί τέτοιες πρακτικές - και να σταματήσει την αποστολή όπλων από τη Δύση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail