Η Γερμανία στέλνει 88 Leopard 1 στην Ουκρανία: Μπορούν τα απαρχαιωμένα τανκς της δεκαετίας του 1960 να κάνουν τη διαφορά;

Freepen.gr - Στις 3 Φεβρουαρίου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία που περιλαμβάνει 88 άρματα μάχης Leopard 1, η αξία των οποίων ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ και θα δει τα οχήματα να αντλούνται από αποθέματα. Αφού το Βερολίνο ανακοίνωσε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου πως θα παραδώσει πιο σύγχρονα Leopard 2 στην Ουκρανία, με άρματα μάχης της ίδιας κατηγορίας να στέλνονται από πολλά ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η ικανότητα του πολύ παλαιότερου Leopard 1 να ενισχύσει ουσιαστικά τον ουκρανικό πόλεμο η προσπάθεια παραμένει υπό αμφισβήτηση, σημειώνει το militarywatchmagazine.com.

Τα τανκς, μαζί με τα Τ-54/55 που παραδόθηκαν από τη Σλοβενία, θα είναι το παλαιότερο και μακράν το λιγότερο ικανό στην υπηρεσία της Ουκρανίας και θα αυξήσει περαιτέρω την πίεση συντήρησης καθώς η χώρα πλησιάζει σε δώδεκα διαφορετικές κατηγορίες αρμάτων μάχης είτε σε υπηρεσία είτε προγραμματισμένες για παράδοση - όπου όλες έχουν πολύ διαφορετικές επιχειρησιακές ανάγκες. Αυτά περιλαμβάνουν τα T-54/55, T-62, T-64, T-72/PT-91, T-80, T-80UD/84, T-90, Challenger 2, Leopard 1, Leopard 2 και M1 Abrams. Το κύριο όπλο του Leopard 1, ένα παλιό σχέδιο με όπλα, όχι μόνο έχει πολύ περιορισμένη απόδοση σε σύγκριση με τα σύγχρονα όπλα λείας οπής, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο φυσίγγια 105 mm. Αυτός ο τύπος διατάγματος απουσίαζε εντελώς από τα προπολεμικά αποθέματα της Ουκρανίας και είναι πολύ σπάνια διαθέσιμος στη Δύση λόγω της μετατροπής σε πυροβόλα όπλα των 120 χιλιοστών πριν από περισσότερα από 40 χρόνια.  Τα σοβιετικά άρματα μάχης μετατράπηκαν σε όπλα λείας οπής των 125 mm από τη δεκαετία του 1960.

Το Leopard 1 τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1965, αλλά δεν έχει δει ποτέ μάχη με όμοια άρματα μάχης. Ακόμη και στην εποχή του, ωστόσο, θεωρούνταν μακριά από το κορυφαίο όχημα, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το σοβιετικό T-64 - το οποίο σήμερα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των ουκρανικών τεθωρακισμένων μονάδων. Ο διάδοχός του εκεί, το Leopard 2 έχει αποδειχθεί πολύ ευάλωτο στη μάχη, μετρώντας σοβαρές απώλειες στα χέρια των Τούρκων από ελαφρά οπλισμένους Κούρδους και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, αφήνοντας τη βιωσιμότητα των πολύ παλαιότερων και πιο ευάλωτων Leopard 1 σε ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση . Η ανακοινωθείσα παράδοσή τους έρχεται καθώς η Ρωσία έχει επίσης αποσύρει τα άρματα μάχης T-62 της δεκαετίας του 1960 από την αποθήκευση για υπηρεσία πρώτης γραμμής, αν και σε μονάδες πολιτοφυλακής του Ντονμπάς και όχι στον ίδιο τον Ρωσικό Στρατό.

Οι παραδόσεις του Leopard 1 αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ρωσία στέλνουν όλο και περισσότερο όλα τα είδη τεθωρακισμένων που διαθέτουν στο ουκρανικό μέτωπο, με τα T-62 και Leopard 1 να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο, και τα T-90M και βρετανικά Challenger 2 στο πάνω άκρο για τις αντίστοιχες αντίπαλες πλευρές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail