Το πρόσχημα της τρομοκρατίας: Η σχέση ΗΠΑ-ISIS-Κούρδων διατηρεί την κατοχή της Συρίας

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθεί. Η επίμονη παρουσία του ISIS στην έρημο της Συρίας εξυπηρετεί μόνο τους στόχους των ΗΠΑ να συνεχίσουν την στρατιωτική κατοχή και να υποστηρίξουν τον κουρδικό αυτονομισμό.

Το Μάρτιο του 2019, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξάφνιασε το πολεμικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον ανακοινώνοντας ότι η αποστολή της «εξάλειψης της τρομοκρατίας» είχε ολοκληρωθεί στη Συρία.

The Cradle's Syria Correspondent / Παρουσίαση Freepen.gr

Επτά μήνες αργότερα, ο Τραμπ ενίσχυσε τους ισχυρισμούς του γιορτάζοντας τη δολοφονία του ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι από επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο αγροτικό Ιντλίμπ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθούσε να φύγει από τη Συρία εδώ και αρκετό καιρό και η απουσία τρομοκρατίας παρείχε αυτή τη δικαιολογία. Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί στη βάση των ψηφοφόρων του να καταργήσει τον ακριβό ξένο στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό και θεώρησε το υψηλό κόστος της στρατιωτικής ανάπτυξης στη Συρία δυσανάλογο σε σχέση με τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν.

Ωστόσο, ενώ απέσυρε τις αμερικανικές δυνάμεις από διάφορες τοποθεσίες στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος πιέστηκε να διατηρήσει ένα μικρό αριθμό στρατευμάτων στην πλούσια σε πετρέλαιο ύπαιθρο της Χασάκα και του Ντέιρ Εζόρ, και στη βάση Al-Tanf, μια περιοχή ζωτικής σημασίας για τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ καθώς βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία και στον υποθετικό δρόμο που συνδέει την Τεχεράνη με τη Βηρυτό.

Ο Τραμπ, γνωστός για τις θρασύδειλες διακηρύξεις του, δήλωσε δημόσια ότι τα «συμφέροντα του πετρελαίου» ήταν η αιτία για τη διατήρηση αυτού του μικρού αριθμού αμερικανικών στρατευμάτων στο εμπόλεμο κράτος του Λεβάντε. Η χονδρική έξοδος των αμερικανικών δυνάμεων θα είχε ανοίξει το δρόμο για τα συριακά και ρωσικά στρατεύματα να πάρουν τον έλεγχο στα βορειοανατολικά και για τη Μόσχα να προχωρήσει με το ειρηνευτικό της σχέδιο μέσω της Διαδικασίας της Αστάνα με το Ιράν και την Τουρκία.

Η πρόσοψη της «καταπολέμησης του τρόμου»

Με την άφιξη του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, η Ουάσιγκτον άλλαξε τις προτεραιότητές της και προσπάθησε να διατηρήσει μια παρατεταμένη παρουσία στη Συρία με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Οι πυρήνες του ISIS επαναδραστηριοποιήθηκαν μαγικά στην έρημο της Συρίας, μια εξέλιξη που κυκλοφόρησε έντονα στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ μέσω «πηγών πληροφοριών». Αυτό προκάλεσε κατηγορίες από τη Μόσχα πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την τρομοκρατία από τη βάση της Al-Tanf, την οποία βομβάρδισαν ρωσικά αεροσκάφη τον περασμένο Ιούλιο.

Εν μέσω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την Ουκρανία, συριακές πηγές πεδίου ενημέρωσαν το The Cradle για την ύπαρξη καναλιών επικοινωνίας μεταξύ της βάσης Al-Tanf και των πυρήνων του ISIS που πραγματοποιούν διάσπαρτες επιθέσεις στη συριακή έρημο κατά του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) και τις συμμαχικές φατρίες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οι πηγές σημείωσαν επίσης μια αξιοσημείωτη αλλαγή τόσο στις τακτικές του ISIS όσο και στην πρόσβαση της τρομοκρατικής ομάδας σε προηγμένα όπλα και σύγχρονο εξοπλισμό επικοινωνίας που έχουν ανακαλυφθεί στα κρησφύγετά τους. Δεδομένων των αυστηρών μέτρων του Ιράκ σε όλα τα σύνορα με τη Συρία – σκάψιμο τάφρου κατά μήκος των συνόρων, κατασκευή διαχωριστικού φράχτη και εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης και σημείων ελέγχου – είναι απίθανο το ISIS να αποκτήσει αυτούς τους πόρους χωρίς υποστήριξη από ένα ισχυρό έθνος.

Οι κουρδικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την απειλή του ISIS

Κατά τη διάρκεια κάθε τουρκικής απειλής για επίθεση στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις στις βόρειες επαρχίες της χώρας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εγείρουν το φάσμα του ISIS και της επέκτασής του, το οποίο χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κουρδική κατοχή στη βόρεια Συρία για να αποκρούσει αυτές τις επιθέσεις.

Αυτό το μοτίβο επαναλήφθηκε κατά την επιχείρηση 2016-2017 της Τουρκικής Ασπίδας του Ευφράτη κατά του ISIS και κουρδικών στόχων, την επιχείρηση Κλάδος Ελιάς του 2018 όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Αφρίν στην ύπαιθρο του Χαλεπίου και την τουρκική επίθεση του 2019 που ονομάστηκε επιχείρηση Πηγή Ειρήνης.

Η τάση συνεχίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Άγκυρα απείλησε να επιτεθεί σε εδάφη που ελέγχονται από τους Κούρδους στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Οι SDF, που είχαν σταματήσει τις επιχειρήσεις κατά του ISIS, αντέστρεψαν γρήγορα την απόφασή τους δύο ημέρες αργότερα.

Εκτός από το να παίξει το χαρτί του ISIS για να δικαιολογήσει τη συνάφειά του, οι SDF – οι οποίες συνδέονται με το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) το οποίο η Άγκυρα θεωρεί επέκταση του χαρακτηρισμένου για τρομοκρατία Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) – έχει έναν άλλο μοχλό που χρησιμοποιεί συχνά.

Η κουρδική ομάδα ελέγχει δεκάδες φυλακές που στεγάζουν χιλιάδες ηγέτες του ISIS, μαχητές και τις οικογένειές τους, οι πιο διαβόητες από τις οποίες είναι ο καταυλισμός Al-Hol κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και η φυλακή Al-Sinaa στο Κυβερνείο Hasakah.

Και οι SDF, σε συντονισμό με τους στρατηγούς των ΗΠΑ, έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το μοχλό για να απελευθερώσουν τα μέλη του ISIS και τις οικογένειές τους από τα στρατόπεδα ή για να επιτρέψουν διακοπές από τη φυλακή σε σημαντικές συγκυρίες.

Γιατί λοιπόν οι επιθέσεις του ISIS αυξάνονται;

Μπορεί να παρατηρηθεί μια σαφής συσχέτιση μεταξύ της αύξησης των επιθέσεων του ISIS και των προσπαθειών των ΗΠΑ να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Συρία προκειμένου να «καταπολεμήσουν τον τρόμο». Μετά από μια περίοδο σχετικής παρακμής κατά την προεδρία του Τραμπ, η τρομοκρατική οργάνωση έχει ανακτήσει τη δύναμή της, κατά ειρωνικό τρόπο, μετά την απόφαση του Μπάιντεν να επεκτείνει τις επιχειρήσεις κατά του ISIS.

Στις αρχές του 2022, το ISIS εξαπέλυσε επίθεση στη φυλακή Al-Sinaa, η οποία κρατά εξέχοντες ηγέτες και μαχητές του ISIS. Η επιχείρηση ήρθε λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά από αρκετές αξιοσημείωτες εξελίξεις: Πρώτον, οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού έφεραν μεγάλες αποστολές όπλων, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων Bradley και αντιαρματικών όπλων. Δεύτερον, οι δυνάμεις του συνασπισμού επέστρεψαν στη βάση Lafarge στον στρατηγικό διεθνή αυτοκινητόδρομο Μ4 βόρεια του Χαλεπίου. Τρίτον, οι δυτικές δυνάμεις είχαν μόλις ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησης των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η επίθεση έλαβε χώρα επίσης μετά την άρση των κυρώσεων του Νόμου του Καίσαρα των ΗΠΑ από περιοχές που ελέγχονται από τις SDF και την Τουρκία.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις SDF μέσω της εξαίρεσης των κουρδικών περιοχών από το νόμο του Καίσαρα καταδεικνύει τον στόχο της Ουάσιγκτον να εδραιώσει την Κουρδική Αυτόνομη Διοίκηση σε περιοχές που ελέγχονται από τις SDF. Αυτό χρησιμεύει για τη διασφάλιση της συνεχούς παρουσίας και ερείσματος των ΗΠΑ στην πλούσια σε πόρους βορειοανατολική Συρία σε περίπτωση μελλοντικής απόσυρσης στρατευμάτων - και συνεχιζόμενης παρεμπόδισης των ρωσικών ειρηνευτικών προσπαθειών για την σταθεροποίηση της χώρας.

Τρομοκρατία: εργαλείο για τον επεκτατισμό των ΗΠΑ

Μόλις η Άγκυρα εξέφρασε την προθυμία της να συμφιλιωθεί με τη Δαμασκό, οι ΗΠΑ άρχισαν να προετοιμάζονται για μια νέα ανάπτυξη στρατευμάτων για να ενισχύσουν τη θέση τους στη Συρία, ιδίως από τη στιγμή που η προσέγγιση – με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν – εξαρτάται από πολλές βασικές συμφωνίες, η πιο σημαντική από τις οποίες απαιτεί την έξοδο των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα ως αναγκαιότητα για μια πολιτική λύση.

Η νέα στρατιωτική επέκταση των ΗΠΑ – η οποία ουσιαστικά είναι μια αναδιάταξη – επιστρέφει τα στρατεύματα σε προηγούμενες βάσεις στο πρώην προπύργιο του ISIS στην l-Raqqa μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία, αναδιαρθρώνει και αναζωογονεί την Ταξιαρχία Επαναστατών της Ράκα που ευθυγραμμίζεται με τους τζιχαντιστές (Liwa Thuwwar al- Raqqa) και τους παρέχει όπλα και εξοπλισμό για να σχηματίσουν μια δύναμη παρόμοια με τις SDF σε αυτή την κατά κύριο λόγο αραβική επαρχία.

Το Δεκέμβριο του 2022, το ISIS εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων στη Ράκα, οι οποίες χρησίμευσαν ως το απαραίτητο πρόσχημα για τις ΗΠΑ και τις SDF να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ασφαλείας μεγάλης κλίμακας μέσα και γύρω από την επαρχία. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε τις επιθέσεις ως ευκαιρία για να επανατοποθετήσει τις δυνάμεις του, να φέρει βαριά μηχανήματα και να αποκαταστήσει αεροδιαδρόμους ελικοπτέρων.

Ομοίως, οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι SDF ξεκίνησαν την εκστρατεία ασφαλείας Al-Jazeera Thunderbolt μέσα και γύρω από την Al-Hasakah στις αρχές του τρέχοντος έτους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 154 μελών του ISIS – σύμφωνα με δήλωση των SDF στις 7 Ιανουαρίου. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί αμφισβητήθηκαν από ντόπιους, οι οποίοι κατηγόρησαν τις SDF και τις δυνάμεις του συνασπισμού για τη σύλληψη αμέτρητων αθώων πολιτών στην περιοχή Τελ Χάμις.

Τοπικές πηγές κατηγορούν τις SDF πως καταρτίζουν αδιάκριτες λίστες που περιλαμβάνουν προσωπικούς στόχους, οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε κατηγορίες κατά αθώων ανθρώπων, συλλήψεις αντιπάλων της κατοχής των ΗΠΑ που δεν έχουν καμία σχέση με το ISIS και επιθυμία να αυξηθεί ο αριθμός των κρατουμένων ως μέρος του «show» που συνοδεύει όλες τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Υπό το πρίσμα αυτών των γεγονότων, συριακές στρατιωτικές πηγές στην ανατολική έρημο αναμένουν αύξηση των επιθέσεων του ISIS – ιδιαίτερα καθώς προχωρούν οι συνομιλίες συμφιλίωσης Συρίας - Τουρκίας και ασκούν αρνητική πίεση στις φιλοδοξίες των ΗΠΑ στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Οι πηγές αναφέρουν ότι η σύνδεση μεταξύ των ΗΠΑ και του ISIS, η οποία χρησιμοποιείται ευκαιριακά και στρατηγικά για την επίτευξη πολιτικών στόχων, δεν είναι πλέον μυστική και θα συγκεντρώσει μόνο περαιτέρω ατμό τους επόμενους μήνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail