Η νίκη στο Soledar δείχνει πώς η Ρωσία ελέγχει στρατιωτικά τη σύγκρουση

Παρά τον αβάσιμο λόγο των δυτικών μέσων ενημέρωσης για μια πιθανή «ουκρανική νίκη», οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στο πεδίο της μάχης, αποκτώντας σημαντικά εδαφικά κέρδη και ελέγχοντας στρατηγικά σημεία που θα είναι θεμελιώδη για την ήττα του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου στο εγγύς μέλλον. Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, η πόλη Soledar ήταν το κύριο επίκεντρο της σύγκρουσης, με τα ρωσικά στρατεύματα να επιτυγχάνουν τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής, επιβάλλοντας μεγάλη απώλεια στον εχθρό.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro,  γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 10 Ιανουαρίου, η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner Group ειδοποίησε ότι είχε καταλάβει πλήρως την πόλη Soledar, εξουδετερώνοντας τις εχθρικές δυνάμεις που ήταν συγκεντρωμένες εκεί. Εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες πέθαναν ή αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια των έντονων μαχών. Ο επικεφαλής του Ομίλου Wagner, Ρώσος επιχειρηματίας Yevgeny Prigozhin, σχολίασε σε δημόσια δήλωση την κατάληψη του Soledar. Ο Πριγκόζιν τόνισε πως μόνο η Ομάδα Βάγκνερ εργάστηκε στην περιοχή, χωρίς υποστήριξη από καμία άλλη μονάδα μάχης των ρωσικών δυνάμεων:

«Οι μονάδες Wagner έχουν αναλάβει τον έλεγχο όλης της επικράτειας του Soledar. Θέλω να τονίσω ότι καμία άλλη μονάδα εκτός από τους μαχητές της Wagner δε συμμετείχαν στην επίθεση στο Soledar», είπε στις 10 Ιανουαρίου. Την επόμενη μέρα έκανε άλλη μια δήλωση, ενημερώνοντας για τον αριθμό των θυμάτων και τονίζοντας πως ολόκληρη η πόλη βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Υπολογίζει ότι περίπου 500 Ουκρανοί σκοτώθηκαν. Δήλωσε επίσης πως, καθώς τα εχθρικά στρατεύματα εξουδετερώθηκαν και ότι αφού όλοι οι άμαχοι εκκενώθηκαν προηγουμένως, δεν υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στο Soledar.

«Θέλω να επαναλάβω ότι το Soledar έχει απελευθερωθεί πλήρως και εκκαθαριστεί από μονάδες ουκρανικού στρατού (...) Τα ουκρανικά στρατεύματα που αρνήθηκαν να παραδοθούν έχουν καταστραφεί (...) Ολόκληρη η πόλη είναι γεμάτη με πτώματα Ουκρανών στρατιωτικών (. ..) Δεν μπορεί να γίνει λόγος για κανέναν ανθρωπιστικό διάδρομο», πρόσθεσε.

Η νίκη στο Soledar είναι αναμφίβολα σημαντική από στρατιωτική άποψη, καθώς εγγυάται στις δυνάμεις της Μόσχας μια προνομιακή γεωγραφική θέση, η οποία θα είναι πολύ χρήσιμη για τα επόμενα στάδια της σύγκρουσης. Ελέγχοντας το Soledar, οι Ρώσοι μπορούν να κόψουν μερικές από τις πιο σημαντικές διαδρομές ανεφοδιασμού για τις ουκρανικές δυνάμεις που εξακολουθούν να κατέχουν ορισμένες περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, όπως το Μπαχμούτ, το οποίο αναμένεται επίσης να απελευθερωθεί πλήρως σύντομα. Με αυτόν τον τρόπο, εκδιώκοντας τον ουκρανικό στρατό από την πόλη, οι Ρώσοι προχωρούν σημαντικά στον στόχο της εδραίωσης της επανένταξης του Ντόνετσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ωστόσο, υπάρχει ένας άλλος σημαντικός παράγοντας σε αυτό το γεγονός, που είναι η αποδυνάμωση της δυτικής προπαγάνδας για μια πιθανή «ουκρανική νίκη» ή «αντεπίθεση». Όπως τόνισε ο Prigozhin, μόνο η ομάδα Wagner συμμετείχε στις μάχες στο Soledar, ενώ άλλες ρωσικές μονάδες επικεντρώθηκαν σε άλλες περιοχές. Ως εκ τούτου, οι Ρώσοι κατάφεραν να ελέγξουν μια βασική στρατηγική ζώνη χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας, χωρίς να χρειαστεί να αναπτύξουν κανέναν από τους πρόσφατα επιστρατευμένους στρατιώτες στο πεδίο.

Αυτό δείχνει πώς η Μόσχα, παρά την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων που εμπλέκονται στη μάχη, συνεχίζει να χρησιμοποιεί μόνο ένα μικρό μέρος της στρατιωτικής της ικανότητας στην ειδική επιχείρηση. Υπάρχουν βασικά δύο λόγοι για την υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής: ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι να αποφευχθούν απώλειες αμάχων, οι οποίες αναπόφευκτα αυξάνονται όταν η ένταση της μάχης είναι υψηλή. Ο δεύτερος είναι να αποφευχθούν μεγάλες απώλειες στρατευμάτων και πόρων σε εξαντλητικές μάχες. Με αυτή την στρατηγική, οι Ρώσοι πέτυχαν μια αργή αλλά ασφαλή πρόοδο, χωρίς μεγάλες απώλειες στρατιωτών και πόρων, επιπλέον της διατήρησης του χαμηλότερου ποσοστού απωλειών αμάχων σε έναν πόλεμο από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πράγματι, εάν η πρόθεση της Ρωσίας ήταν να προχωρήσει καταστροφικά και να ελέγξει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Μόσχα θα μπορούσε να διαθέσει μεγάλο αριθμό επιστρατευμένων στρατιωτών στις περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία, καθώς και να εντείνει περαιτέρω τη χρήση πυροβολικού και εναέριας ισχύος. Όμως, αντίθετα, η ρωσική στρατηγική επικεντρώνεται στον βομβαρδισμό των υποδομών και στην πρόοδο επί του εδάφους με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό στρατιωτών. Έτσι, αποφεύγονται οι θάνατοι τόσο Ρώσων όσο και αμάχων.

Υπό αυτή την έννοια, η νίκη στο Soledar χρησιμοποιώντας μόνο τις δυνατότητες του Ομίλου Wagner δείχνει πώς η Μόσχα διατηρεί πραγματικά τον στρατιωτικό έλεγχο της σύγκρουσης. Χρησιμοποιώντας λίγους πόρους και αποφεύγοντας περιττές απώλειες, έχουν επιτευχθεί σημαντικά επιτεύγματα. Ενώ, από την άλλη, οι Ουκρανοί σπαταλούν όλο και περισσότερο τους πόρους τους, χάνουν τους στρατιώτες τους και αδυνατούν να διατηρήσουν αποτελεσματικό στρατηγικό σχεδιασμό, παρά την υποστήριξη που λαμβάνουν από το ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail