Η κρίση στην αγορά πετρελαίου που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας πλησιάζει στο τέλος της

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο προκάλεσε μεγάλη κρίση στην αγορά. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα υψηλά πολλών δεκαετιών. Οι τιμές του άνθρακα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 70%, οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού αυξήθηκαν πάνω από 60%, ενώ οι τιμές των μετάλλων που εξάγει η Ρωσία, όπως το νικέλιο, το παλλάδιο και το αλουμίνιο, αυξήθηκαν σημαντικά. 

Του Alex Kimani για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν τω μεταξύ, το ευρώ έπεσε κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά σε πάνω από δύο δεκαετίες υπό τους φόβους πως ο πόλεμος θα πυροδοτούσε παγκόσμια οικονομική κρίση.          

Τώρα, ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αναταραχή μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, με τις τιμές του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των τροφίμων να έχουν υποχωρήσει στα προπολεμικά επίπεδα, ενώ το ευρώ έχει κάνει ράλι 7% έναντι του δολαρίου κατά το παρελθόν τρεις μήνες σε 1,06 $.

Οι τιμές της ενέργειας επιστρέφουν στα προπολεμικά επίπεδα

Οι τιμές αναφοράς του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε κάτι λιγότερο από 130 δολάρια το βαρέλι το Μάρτιο, λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού και οι κυρώσεις κατά της χώρας συμπίεσαν την προσφορά και ανέβασαν τις τιμές. Ωστόσο , οι τιμές του πετρελαίου  βρίσκονται σε σταθερή πτώση από τον Ιούλιο και επί του παρόντος διαπραγματεύονται γύρω από το προπολεμικό επίπεδο των 80 δολαρίων το βαρέλι.

"Σε μεγάλο βαθμό, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω των φόβων για ύφεση και της αύξησης των επιτοκίων σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες. Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να δώσει πτωτικά σήματα στην αγορά ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης" δήλωσε στο Yahoo News ο Jorge Leon, ανώτερος στρατηγικός ερευνητής αγορών πετρελαίου στην Rystad Energy.

Υπάρχουν φόβοι πως οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν περαιτέρω λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid στην Κίνα. Η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας την πιθανότητα να αποδυναμωθεί η ζήτηση πετρελαίου τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

«Η Κίνα έχει επιβραδυνθεί δραματικά το 2022 εξαιτίας αυτής της αυστηρής πολιτικής μηδενισμού του COVID. Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 είναι πιθανό να είναι κοντά ή κάτω από την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και κοιτάζοντας το επόμενο έτος για τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι μήνες, η χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID θα σημαίνει κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την Κίνα», δήλωσε στο πρόγραμμα CBS η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η Credit Suisse λέει ότι η  πώληση δεν έχει ακόμη τελειώσει.

«Η αγορά παραμένει πολύ κάτω από τον κινητό μέσο όρο 55 ημερών και το 200 DMA στις 89,01 και 100,67, και με τη μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση και τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη να διαφαίνονται, πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει περαιτέρω αδυναμία. Το Brent είναι πιθανό σε εύθετο χρόνο να δει περαιτέρω καθοδική πορεία προς την ανατροπή 61,8% στο 63,02, όπου θα είχαμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για ένα πιο σταθερό έδαφος και για μια φάση ενοποίησης».

Ένα άλλο πτωτικό σήμα: οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης αργού έχουν υποχωρήσει. Το Contango και το backwardation είναι όροι που χρησιμοποιούνται συνήθως στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων. Μια αγορά contango είναι μια αγορά όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται σε premium σε σχέση με την άμεση τιμή. Για παράδειγμα, εάν η τιμή ενός συμβολαίου αργού πετρελαίου WTI σήμερα είναι 60 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά η τιμή παράδοσης σε έξι μήνες είναι 65 δολάρια, τότε η αγορά βρίσκεται σε contango.

Στο αντίστροφο σενάριο, ας υποθέσουμε ότι η τιμή ενός συμβολαίου αργού πετρελαίου WTI σήμερα είναι 60 $ ανά βαρέλι, αλλά η τιμή παράδοσης έξι μήνες στη γραμμή είναι 55 $, τότε η αγορά λέγεται πως βρίσκεται σε οπισθοδρόμηση.

Ένας απλός τρόπος για να σκεφτείτε το contango και το backwardation είναι: Το Contango είναι μια κατάσταση όπου η αγορά πιστεύει ότι η μελλοντική τιμή είναι ακριβότερη από την τρέχουσα τιμή spot, ενώ η οπισθοδρόμηση λέγεται πως συμβαίνει όταν η αγορά αναμένει ότι η μελλοντική τιμή θα είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή spot.

Η τρέχουσα κατάσταση, επομένως, σημαίνει ότι οι έμποροι πετρελαίου πιστεύουν πως οι τιμές του Brent θα συνεχίσουν να πέφτουν.

Οι αναλυτές είναι παντού

Σε αυτήν την αγορά, ωστόσο, υπάρχουν τόσοι ταύροι όσο και οι αρκούδες και το χερούλι για το μέλλον είναι ολισθηρό, στην καλύτερη περίπτωση.

Κάποιοι προβλέπουν ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να εκτιναχθεί έως και 4% το επόμενο έτος, εάν ο κόσμος καταφέρει να βγει πλήρως από τους περιορισμούς του Covid.  

Ο έμπορος hedge fund, Pierre Andurand είπε στο Bloomberg πως η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να αυξηθεί κατά 3 έως 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, βοηθούμενη από τη μετάβαση στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο.

Ομοίως, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι πολλοί από τους αντίθετους ανέμους που έκοψαν το ράλι της τιμής του πετρελαίου φέτος, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής μηδενικού Covid της Κίνας και των συντονισμένων εκδόσεων SPR από διάφορες κυβερνήσεις, δε θα υπάρχουν πλέον το 2023. Σε συνδυασμό με κυρώσεις στο πετρέλαιο της Ρωσίας και το φυσικό αέριο, αυτό θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου. Προέβλεψε επίσης ότι ο ενεργειακός τομέας θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από άλλους τομείς της αγοράς λόγω της υψηλής ζήτησης για αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail