Αμερικανός γερουσιαστής φοβάται συμβάν α λα S-300 στην Πολωνία: Η εκπαίδευση Ουκρανών στην Οκλαχόμα κίνδυνο για τους αμάχους

Ο Nathan Dahm, ένας Ρεπουμπλικανός, Μέλος της Γερουσίας της Οκλαχόμα, εισήγαγε ψήφισμα για τους Ουκρανούς στρατιώτες να μην εκπαιδεύονται στη λειτουργία του συστήματος αεράμυνας Patriot στην πολιτεία του. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία πως οι άπειροι Ουκρανοί στρατιώτες να είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία αθώων πολιτών με λανθασμένη εκτόξευση πυραύλων.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Μόλις κατέθεσα το SCR2 για να απορρίψω ξένους στρατιώτες στο έδαφος της Οκλαχόμα. Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει ουκρανικά στρατεύματα στην Οκλαχόμα για εκπαίδευση σε αμερικανικά πυραυλικά συστήματα. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να εκτοξεύσουν λάθος έναν πύραυλο στην Οκλαχόμα…», έγραψε ο γερουσιαστής στο Twitter.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως οι Ουκρανοί στρατιώτες θα υποβληθούν σε εκπαίδευση σε ένα επιταχυνόμενο πρόγραμμα που σύμφωνα με πληροφορίες θα διαρκέσει μόνο δύο μήνες αντί για τους ελάχιστους έξι. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από έναν στρατιώτη να μάθει αυτό το οπλικό σύστημα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας έτσι ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης θα είναι κατώτερη.

Το πιο επικίνδυνο όμως, στο τέλος της εξαιρετικά σύντομης εκπαίδευσής τους, πρέπει να πραγματοποιηθούν ασκήσεις πραγματικών πυρών. Αυτό αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τους πολίτες της Οκλαχόμα. Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές προφανώς θα παρακολουθούν την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ασφάλειας. Αν και η πιθανότητα ατυχήματος είναι μικρή, εξακολουθεί να υπάρχει, τόσο πολύ που ο Dahm έπρεπε να το αναδείξει.

Στο ψήφισμά του, ο Dahm τόνισε: «Πρόσφατες αναφορές δείχνουν πως ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο που έπεσε στην Πολωνία, σκοτώνοντας αθώους Πολωνούς πολίτες και οι πολίτες της Οκλαχόμα δε χρειάζεται να απειληθούν από παρόμοια αποτυχία που θα επηρεάσει τον λαό μας».

Παρόλα αυτά, η επιθυμία του Dahm να αποτρέψει την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στην Οκλαχόμα είναι απίθανο να πετύχει. Αν και υπάρχουν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που είναι κατά της υποστήριξης της Ουκρανίας, στην ουσία υπάρχουν περισσότεροι που υποστηρίζουν το ουκρανικό κράτος.

Δεδομένης της θέσης του ως γερουσιαστής, είναι απίθανο να μπορέσει να ανατρέψει την εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον. Επιπλέον, όλα τα στρατιωτικά πεδία εκπαίδευσης και τα ειδικά κέντρα στις ΗΠΑ υπάγονται απευθείας στο Πεντάγωνο. Ο γερουσιαστής δεν έχει δικαιώματα ή εξουσίες όσον αφορά τον περιορισμό της εκτέλεσης των στρατιωτικών ασκήσεων.

Είναι απίθανο η εκπαίδευση να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης καθώς οι Ουκρανοί δε θα μπορούν να χειριστούν σωστά αυτά τα συστήματα χωρίς Αμερικανούς ή Ευρωπαίους εκπαιδευτές. Αυτό ασφαλώς ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης. Επομένως, για να έχουν αντίκτυπο οι Patriots, όχι μόνο πρέπει να φτάσουν με ασφάλεια στην Ουκρανία, αλλά Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στρατιώτες θα πρέπει να ρισκάρουν τους εκπαιδευτές τους που θα αντιμετωπίσουν ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Άμυνας Laura Cooper δήλωσε πως η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων στο αμερικανικό σύστημα αεράμυνας θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Η ίδια η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο Fort Sill - ένα τεράστιο πεδίο προπόνησης στα νοτιοδυτικά της Οκλαχόμα Σίτι.

Όσον αφορά το πραγματικό περιστατικό στην Πολωνία που αναφέρει ο Dahm, πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στις 15 Νοεμβρίου ότι δύο πύραυλοι έπεσαν στο Λούμπλιν στα σύνορα με την Ουκρανία, σκοτώνοντας δύο άτομα. Αν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε αρχικά πως ήταν βέβαιος ότι το Κίεβο δεν εμπλέκεται στο περιστατικό, είπε αμέσως μετά πως δεν ήταν 100 τοις εκατό σίγουρος για το τι συνέβη. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει κανένα στοιχείο που να αμφισβητεί την προκαταρκτική αναφορά της Βαρσοβίας πως ο πύραυλος ήταν ουκρανικός.

Είναι αυτό ακριβώς το σενάριο που ο Dahm προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει στην Οκλαχόμα.

«Πρέπει να βάλουμε πρώτα το λαό της Οκλαχόμα», είπε ο Νταμ. «Δε θα πρέπει να επιτρέψουμε στις αλόγιστες δαπάνες, τη διαφθορά και το πιθανό ξέπλυμα χρήματος να ρέουν τώρα μέσω της Οκλαχόμα με την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη γη μας».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως έστειλαν στην Ουκρανία το Patriot στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Παρά το γεγονός ότι το Patriot είναι ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας, ο Tom Karako, διευθυντής του Missile Defense Project στο CSIS, είπε ότι το Patriot «δεν αλλάζει το παιχνίδι» επειδή «είναι ακόμα ικανό να υπερασπιστεί μόνο ένα σχετικά μικρό κομμάτι».

«Αυτά τα συστήματα δε σηκώνονται και κινούνται στο πεδίο της μάχης», εξήγησε ο απόστρατος υποστράτηγος του στρατού Mark Hertling, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη. «Τα τοποθετείτε κάπου που υπερασπίζεται τον πιο στρατηγικό σας στόχο, όπως μια πόλη, όπως το Κίεβο. Αν κάποιος πιστεύει ότι αυτό θα είναι ένα σύστημα που απλώνεται σε ένα σύνορο 500 μιλίων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, απλά δεν ξέρει πώς λειτουργεί το σύστημα».

Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ όχι μόνο σπαταλούν τα χρήματα των φορολογουμένων μεταφέροντας Patriots στην Ουκρανία και εκπαιδεύοντας το πλήρωμά τους, αλλά εκθέτουν επίσης Αμερικανούς πολίτες σε κίνδυνο, όλα για χάρη ενός όπλου που οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ομόφωνα πως δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail