NYT: Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να βοηθήσουν την Ουκρανία να χτυπήσει την Κριμαία

Freepen.gr - Οι New York Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ ενστερνίζονται την ιδέα να βοηθήσουν την Ουκρανία να χτυπήσει την Κριμαία, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αποφύγει προηγουμένως λόγω του κινδύνου να προκαλέσει μεγάλη απάντηση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επικαλούμενη ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, η δημοσίευση ανέφερε πως μετά από μήνες συζητήσεων με Ουκρανούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση «αρχίζει τώρα να παραδέχεται ότι το Κίεβο μπορεί να χρειαστεί τη δύναμη για να χτυπήσει το ρωσικό καταφύγιο, ακόμα κι αν μια τέτοια κίνηση αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξακολουθεί να καθυστερεί την αποστολή των πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στην Κριμαία που επιδιώκει η Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, δεσμεύτηκαν να στείλουν 50 Bradley σε ένα πακέτο όπλων άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα. Τα Bradley θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν την Ουκρανία να προχωρήσει στην επίθεση και ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το HIMARS θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού που προέρχονται από την Κριμαία στη γραμμή της Ουκρανίας στο Kherson.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στους Times ότι Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή επίθεση κατά της Ρωσίας στη νότια Ουκρανία. Αλλά η έκθεση ανέφερε πως ακόμη και με την πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί πραγματικά να πάρει την Κριμαία από τη Ρωσία.

Η σκέψη των ΗΠΑ είναι ότι η Κριμαία πρέπει να απειληθεί για να δώσει στην Ουκρανία μόχλευση για οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Παρόλο που ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι εξαιρετικά υψηλός, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχει «μείωση των φόβων πως η στόχευση της Κριμαίας θα οδηγούσε τον κ. Πούτιν να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο».

Η λιγότερη ανησυχία για την καταφυγή του Πούτιν σε πυρηνικά φαίνεται να βασίζεται μόνο στο γεγονός ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα μέχρι αυτό το σημείο. Αυτό αντανακλά μια αναφορά του Δεκεμβρίου από τους Times του Λονδίνου που ανέφερε πως το Πεντάγωνο υποστήριζε σιωπηρά τις ουκρανικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας επειδή ο Πούτιν δεν απάντησε σε προηγούμενες επιθέσεις με τακτικό πυρηνικό όπλο ή με χτύπημα σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

Η αναφορά των New York Times επικαλέστηκε την Dara Massicot, μια ερευνήτρια από την RAND Corporation, η οποία ισχυρίστηκε ότι «η Κριμαία έχει ήδη χτυπηθεί πολλές φορές χωρίς μια τεράστια κλιμάκωση από το Κρεμλίνο». Όμως ο ισχυρισμός της Massicot δεν ευσταθεί καθώς η Ρωσία άρχισε να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας ουκρανικές υποδομές ως απάντηση στη βομβιστική επίθεση με φορτηγό του Οκτωβρίου στη Γέφυρα της Κριμαίας.

* πληροφορίες news.antiwar.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail