Holodomor: Η πραγματική αλήθεια πίσω από το Μεγάλο Λιμό

Wikimedia
Στα τέλη Νοεμβρίου 2022, η γερμανική Ομοσπονδία ενέκρινε νέο ψήφισμα για να κηρύξει το Μεγάλο Λιμό στη Σοβιετική Ένωση ως γενοκτονία που φέρεται να διέπραξε η Ρωσία.

Νατάσα Ράιτ - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Για όσους από εσάς μπορεί να μην το ξέρετε, το Holodomor ή το Golodomor είναι μια μεικτή λέξη που δημιουργήθηκε από το holod/golod (πείνα) και το mor που σημαίνει «να πεθάνω», έτσι ώστε το Golodomor σημαίνει τρόμος πείνας, πείνα τρόμου, η μεγάλη πείνα. Ο μεγάλος «τρόμος της πείνας» που συνέβη το 1932 και το 1933 στη Σοβιετική Ένωση έλαβε χώρα όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε όλες τις μεγάλες σιτηροπαραγωγικές περιοχές της ΕΣΣΔ, μεταξύ των οποίων ο Βόρειος Καύκασος, η περιοχή του ποταμού Βόλγα, το Νότια Ουράλια, η Δυτική Σιβηρία, το Καζακστάν, η Μολδαβία και πολλοί άλλοι στοίχισαν τη ζωή σε 7 έως 8 εκατομμύρια ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία. 

90 χρόνια αργότερα, η γερμανική Bundestag ξαφνικά (σαν ένας πολιτικός βρικόλακας που ψάχνει απεγνωσμένα για υποτιθέμενες γενοκτονίες παγκοσμίως μόνο για να κρύψει τη δική της πιο φρικιαστική ιστορία γενοκτονίας και τις περισσότερες φορές επινοεί βάναυσα υποτιθέμενες γενοκτονίες που έγιναν από άλλους πολιτισμούς και έθνη) διακηρύσσει το Golodomor/Holodomor μια γενοκτονία που υποτίθεται πως διέπραξαν οι Ρώσοι μόνο στους Ουκρανούς. Σε αυτό το νεοεκδοθέν γερμανικό έγγραφο, η Bundestag ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρη την Ουκρανία, και όχι μόνο στις περιοχές παραγωγής σιτηρών, υπέφεραν και πέθαναν μαζικά. Τα κατ' εξοχήν διπλά μέτρα και μέτρα της Bundestag.

Σε απάντηση, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως αυτό το ψήφισμα είναι μια ακόμη φρικτή προσπάθεια για να δικαιολογήσει μια εκστρατεία δαιμονοποίησης της Ρωσίας και των Ρώσων, η οποία διαδίδεται βάναυσα στην Ουκρανία με τη χορηγία της Συλλογικής Δύσης για να κοροϊδέψει τους Ουκρανούς να στραφούν εναντίον των Ρώσων και των άλλων εθνικοτήτων στη Ρωσική Ομοσπονδία και την πρώην ΕΣΣΔ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι αυτό το ψήφισμα της Μπούντεσταγκ είναι παράλογο γιατί διαστρεβλώνει τα ιστορικά δεδομένα σε μεγάλο βαθμό. Πρόσθεσε πως οι δυτικές χώρες συνέβαλαν πάρα πολύ στο Holodomor, αφού απαίτησαν τότε από την ΕΣΣΔ να πληρώσει σε σιτάρι στις εμπορικές της συμφωνίες με τη Δύση (πράγμα που παράλληλα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο τώρα το 2022 με το παράλογο The Great Reset του Klaus Schwab, γνωστό και ως The Great Reset. Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, Ουκρανική σύγκρουση, κρίση εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία πρόσφατα κ.λπ.).

Πριν από αυτό το ψήφισμα στην Bundestag, τα κοινοβούλια της Ιρλανδίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας κήρυξαν το Holodomor ως γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Ουκρανών. Ας ελπίσουμε ότι οι Ιρλανδοί θα δουν σύντομα το φως και θα πιέσουν να ανακηρύξουν τους Άγγλους ως τους κακοποιούς που διέπραξαν γενοκτονία σε βάρος τους, για να μην ξεχάσουν οι Ιρλανδοί κι ο κόσμος. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε αυτό το ψήφισμα ακόμη και πριν από πέντε χρόνια ισχυριζόμενο ότι ο Στάλιν είχε διαπράξει μια πράξη γενοκτονίας κατά των Ουκρανών. Προσωπικά πιστεύω ότι οι Αμερικανοί πρέπει να κάνουν έρευνα για τους δικούς τους γενοκτονικούς προέδρους, συμπεριλαμβανομένων των Αβραάμ Λίνκολν και Τζορτζ Ουάσιγκτον, για να αναφέρουμε μόνο δύο.

Δεν έχουμε δει ακόμα τους Άγγλους να δηλώνονται ως γενοκτονικό έθνος κατά των Ιρλανδών ή των Μπόερς στους πολέμους των Μπόερς ή στους Ινδιάνους της Αμερικής ή στους Πόλεμους του Οπίου στην Κίνα; Ή, για παράδειγμα, οι λευκοί Αυστραλοί στους Αβορίγινες και η λίστα συνεχίζεται. Ναι, ναι, εκείνο το κακό τέρας Τόνι Μπλερ είπε όντως μια κουτσή συγγνώμη στους Ιρλανδούς. Ο Κέβιν Ραντ έκανε πολύ το ίδιο για τους Αβορίγινες, αλλά αυτό απλά δεν είναι αρκετό.

Αλλά για να επιστρέψουμε στο θέμα του Holodomor, αυτός ο λιμός στην πραγματικότητα προκλήθηκε από την έλλειψη τροφής βιβλικών διαστάσεων λόγω των πιο σοβαρών καιρικών συνθηκών και της αποτυχίας των καλλιεργειών, έτσι ώστε ακολούθησε η βίαιη κολεκτιβοποίηση της παραγωγής τροφίμων, αν και οι Ουκρανοί ισχυρίζονται τώρα ότι ήταν ένας συστηματικός και σκόπιμος τρόμος πείνας, να προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις τροφίμων ώστε να μειωθεί και να εκμηδενιστεί η πολιτική επιρροή των Ουκρανών. Η Ουκρανία ανακήρυξε το Holodomor ως πράξη γενοκτονίας κατά του ουκρανικού λαού ήδη από το 2006, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο (οι «μηχανές του εγκεφάλου» του λιπαίνονται και αντλούνται σίγουρα από δολάρια ΗΠΑ) μετέφερε την ιστορική ευθύνη και ενοχή γι' αυτό στη Ρωσία. νόμιμο διάδοχο της ΕΣΣΔ. Διπλά μέτρα και σταθμά από τη Συλλογική Δύση για άλλη μια φορά στο ότι θέλουν τη Ρωσία να αποβληθεί εντελώς από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον ΟΗΕ επειδή δεν είναι εντάξει ότι η Ρωσία είναι νόμιμος διάδοχος της ΕΣΣΔ και πως ήταν η ΕΣΣΔ που ήταν ο ιδρυτής του ΟΗΕ καταρχήν. Και πάλι, θέλουν να κατηγορηθεί η Ρωσία για υποτιθέμενες γενοκτονίες της ίδιας ΕΣΣΔ. Για τη Συλλογική Δύση, η Ρωσία είναι ο νόμιμος διάδοχος της ΕΣΣΔ μόνο όταν βολεύει την κακόβουλη ατζέντα τους. Ένας σπουδαίος συγγραφέας, ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, ο οποίος έχει και ουκρανικές οικογενειακές ρίζες, είπε πριν από πολύ καιρό πως η αφήγηση για τη γενοκτονία του Holodomor ήταν/είναι πραγματικά μια αβάσιμη προπαγάνδα από τους πιο ακραίους εθνικιστές της Ουκρανίας. Οι ιστορικοί και πολλοί άλλοι ειδικοί συμφωνούν στην αξιολόγησή τους ότι όλες οι προσπάθειες να απεικονιστούν όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα αποκλειστικά και μόνο ως γενοκτονικά για τον ουκρανικό λαό τείνουν να πολιτικοποιούνται με απεχθή τρόπο, να απογυμνώνονται από οποιοδήποτε ιστορικό πλαίσιο και να στερούνται καλά αποδεδειγμένα γεγονότα.

Ναι, το Holodomor συνέβη πράγματι όπως συνέβησαν πολλά άλλα φρικτά παραδείγματα στην παγκόσμια ιστορία. Επιτρέψτε μου να σας πω για ένα βιβλίο για τη «βίαιη κολεκτιβοποίηση»: «ακτιβιστές για να επιβάλουν τη κολεκτιβοποίηση» έρχονται σε ένα σπίτι για να αρπάξουν όλα τα τρόφιμα μακριά από τους άπορους ιδιοκτήτες τους. Υπάρχει ένα απόσπασμα από το βιβλίο: μια φτωχή γυναίκα που ζει στο ερειπωμένο σπίτι της σε άθλια φτώχεια, έχει ένα μικρό παιδί, κρύβει μια αγελάδα μακριά γιατί έχει το μικρό της παιδί να ταΐσει. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να κρύψουν τις προμήθειες φαγητού που είχαν κερδίσει με κόπο σε αίμα, ιδρώτα και δάκρυα.«Οι τότε ακτιβιστές κολεκτιβοποίησης» ήταν πολύ επιδέξιοι στο να μυρίζουν βάναυσα για να ανακαλύψουν πού ήταν οι κρυμμένες αποθήκες με τα τρόφιμα. Σε ένα από τα διηγήματα, βρίσκουν μια κρυμμένη αγελάδα και για να τιμωρήσουν βάναυσα τη γυναίκα, πυροβολούν την αγελάδα στο κεφάλι της. Η καημένη τρέχει ουρλιάζοντας ξέφρενη να αρμέξει την αγελάδα για μια τελευταία φορά για να ταΐσει το μικρό της. Η αγελάδα στριφογυρίζει και κλαψουρίζει στην αγωνία του θανάτου της.

Αυτές ήταν οι δύσκολες στιγμές για όλους. Ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει δει αυτές τις πιο φρικτές περιόδους πείνας, ξηρασίας παγκοσμίως και ιστορικά σχεδόν παντού. Θα αρχίσουμε τώρα να κηρύσσουμε όλες αυτές τις χώρες όπου η πείνα, η ξηρασία και η πείνα συνέβησαν ως γενοκτονίες;

Όχι μόνο οι Ουκρανοί, αλλά και οι Ρώσοι, οι Καζακστάνοι, οι Μολδαβοί, οι Εβραίοι της περιοχής πέθαναν από την πείνα. Άλλωστε η πιο εύφορη καλλιεργήσιμη γη είναι εκεί. Υπήρχαν τεράστιες ποσότητες καλλιεργειών που φύτρωναν εκεί για να θρέψουν τους λαούς της ΕΣΣΔ. Οι πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη γεωργία ήταν εκεί, αλλά τότε ήταν η εποχή της εκβιομηχάνισης που έτρεχε ως μια παράλληλη ιστορική και οικονομική διαδικασία. Ένας τεράστιος αριθμός αγροτών, χωρικών οδηγήθηκαν βίαια στις μεγάλες πόλεις για να εργαστούν σε εργοστάσια. Ας θυμηθούμε από πού ξεκίνησε η εκβιομηχάνιση; Μεγάλη Βρετανία. Κάποιος πρέπει απλώς να θυμάται τον Λένιν και τον Τρότσκι τους τότε δούρειους ίππους που εισήλθαν κρυφά στην ΕΣΣΔ νωρίτερα. Τα εργοστάσια φυσικά δεν παρήγαγαν τρόφιμα, αλλά η κυβέρνηση της ΕΣΣΔ έπρεπε να φέρει κάποια βασική τροφή στο τραπέζι τουλάχιστον. Οι τότε κυβερνήσεις είχαν εκατομμύρια στόματα να ταΐσουν. Τα στόματα των απλών χειρωνακτικών. Κάποιος σκέφτηκε ότι σε αυτή τη χώρα των αγροτών και των εργατών, υπήρχαν κάποια φαινομενικά ευκατάστατα άτομα επειδή είχαν μια αγελάδα και ένα χωράφι για να οργώσουν. Έτσι, οργανώθηκαν ομάδες «ακτιβιστών» που γύριζαν από το ένα χωριό στο άλλο, ιδιαίτερα σε εκείνα τα μέρη της χώρας με την εύφορη γη και τους ανάγκαζαν βάναυσα να εγκαταλείψουν τη δική τους περιουσία.

Η κυβέρνηση της ΕΣΣΔ ψήφισε νόμο εάν αρπάξουν κάποια τροφή από μια οικογένεια, θα πρέπει να μείνει αρκετό φαγητό για να μην πεινάσει η οικογένεια. Ποιος θα μπορούσε να υπολογίσει πόσο είναι αρκετό. Δυστυχώς, ορισμένοι από τους ακτιβιστές της κολεκτιβοποίησης θα άρπαζαν περισσότερα από όσα θα έπρεπε, γεγονός που προκάλεσε αντίθεση και εξέγερση στους ανθρώπους. Ήταν φυσικό κάποιοι να κρύβουν το λίγο φαγητό που είχαν, αλλά θα τιμωρούνταν βάναυσα για αυτό.

Ο Mikhail Sholokhov στην επιστολή του προς τον Στάλιν έγραψε για την τιμωρία αυτών των ανθρώπων που θα έκρυβαν τη μικρή σπάνια αποθήκευση βασικών τροφίμων. Η επιστολή ήταν μάλλον μακροσκελής και οξυδερκής. Ο Sholokhov τιμήθηκε με το βραβείο Στάλιν. Ο Στάλιν τον εκτιμούσε πολύ. Του επετράπη να τηλεφωνήσει στον Στάλιν ανά πάσα στιγμή. Δεν επιτρεπόταν σε πολλά άτομα να καλέσουν τον Στάλιν ανά πάσα στιγμή. Καλεί τον Στάλιν και του γράφει ένα μακροσκελές γράμμα για να του πει ότι έγραφε ένα βιβλίο (Virgin Soil Upturned) αλλά δεν μπόρεσε να γράψει τα βιβλία του σε αυτή την πιο ατυχή κατάσταση γιατί τους είχε συμβεί μια τρομερή καταστροφή. Έπειτα ακολουθεί η περιγραφή του βιβλίου: η οικογένεια που θα έκρυβε ένα κιλό σιτάρι θα πεταχτεί στους δρόμους και σε όλες τις άλλες απαγορευόταν να αφήσουν αυτή την οικογένεια στα σπίτια τους για να ζεσταθούν «δίπλα στην εστία», πόσο μάλλον να τους δώσουν μια κούπα γάλα ή ένα ποτήρι νερό. Οι άπορες οικογένειες θα τριγυρνούσαν στις πόλεις και στα χωριά, θα κοιμόντουσαν σε παγωμένο έδαφος, θα άναβαν φωτιά κάπου, χωρίς να φάνε, φυσικά θα πέθαιναν από την πείνα. Όσοι αρνούνταν να εκπορνευτούν θα πέθαιναν. Όσοι αρνούνταν να φάνε πτώματα θα πέθαιναν. Όσοι αρνούνταν να καταφύγουν στον κανιβαλισμό θα πέθαιναν επίσης. (σημείωση προς τους αναγνώστες: Δεν προτείνω καμία από αυτές τις «λύσεις»).

Αφού διάβασε αυτή την επιστολή, ο Στάλιν τηλεφωνεί στον Σολόχοφ για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για αυτό το γράμμα. Στη συνέχεια, προτείνει σοφά ο Sholokhov να «ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά» και να αναλύσει εάν μπορεί να υπερέβαλε επειδή φαινόταν αδύνατο να υπάρχει μόνο μια πλευρά σε αυτή την ιστορία τρόμου. Ο Sholokhov προτείνει στον Στάλιν να στείλει τους βοηθούς του για να ελέγξουν αυτές τις φήμες και αναφορές. Έπειτα έρχεται «η Επιτροπή» για να διαπιστώσει πως αυτοί οι άνθρωποι άξιζαν την κακομεταχείριση που τους έπληξε. Αλλά αμέσως μετά, όλα τα μέλη της Επιτροπής αντικαταστάθηκαν, απολύθηκαν, τιμωρήθηκαν για ό,τι έκαναν. δηλαδή: όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που ήταν πολύ βάναυσοι στην επιβολή των εντολών «κολεκτιβοποίησης» του Στάλιν, αλλά ήταν πολύ αργά. Ναι, ένας εκπληκτικός αριθμός ανθρώπων πέθανε τότε. Όταν κάποιος ανοίγει τα αρχεία αυτή την στιγμή της ιστορίας, έναν αιώνα αργότερα βλέπει πως οι κουλάκοι δεν είχαν έθνος, δεν ανήκαν σε κανένα έθνος συγκεκριμένα. Όλα τα έθνη στην τότε ΕΣΣΔ υπέφεραν φρικτά και οδηγήθηκαν σε βάναυσους θανάτους στο Χολοντόμορ. Δεν χρειάζεται να απαντήσετε ακόμη περισσότερο: Πώς φταίει η Ρωσία;

Η ΕΣΣΔ ήταν μια χώρα με πολλές ομοσπονδιακές δημοκρατίες. Η ΕΣΣΔ ηγήθηκε από έναν άνδρα με καταγωγή από τη Γκρούζια (σημείωση προς τους Δυτικούς παρακαλώ, σταματήστε να αποκαλείτε την Γκρούζια «Γεωργία»!) καθώς ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν στην πραγματικότητα ένας εθνοτικός Γκρούζιος και όχι Ρώσος. Αυτή η απόφαση ελήφθη από έναν Γκρούζιο. Ο επικεφαλής του τότε Κομμουνιστικού Κόμματος, που ισοδυναμεί με έναν πρόεδρο της χώρας τώρα, ήταν Πολωνός, αλλά τότε ήταν ο Ουκρανός ήρωας.

Δεν υπήρχε τίποτα που να δείχνει ότι υπήρχε απόφαση για τη δολοφονία οποιουδήποτε συγκεκριμένου ατόμου ανάλογα με την εθνικότητά του. Πολλοί άνθρωποι υπέφεραν τότε πιο τρομερά από πολλές εθνικότητες. Όσοι προωθούν την ατζέντα της γενοκτονίας στη Ρωσία θα πρέπει να σκάψουν βαθιά στη δική τους μακάβρια ιστορία γενοκτονίας. Οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί κυρίως.

Ίσως μπορούμε να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον πως η Gruzia θα μπορούσε να ανακηρυχθεί μια χώρα που διέπραξε γενοκτονία επειδή ο Στάλιν ήταν από τη Gruzia ή ίσως από την Πολωνία επειδή ο τότε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν πολωνικής υπηκοότητας στην τότε Ουκρανία. Ήταν αυτός που πήρε αυτή την απόφαση και την εφάρμοσε. Θα έπρεπε τότε να κατηγορήσουμε τους Πολωνούς και την Πολωνία και τους Ουκρανούς και την Ουκρανία για αυτή την απόφαση και τη γενοκτονία καθαυτή;

Το όλο θέμα είναι μάλλον παράλογο, αλλά αυτό που το κάνει ακόμα πιο παράλογο είναι πως η όλη αφήγηση δεν ξεκίνησε από την Ουκρανία αλλά από τον Καναδά. Ένας άγνωστος συγγραφέας άρχισε να γράφει για αυτό το ιστορικό περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και επινόησε τον όρο. Δεν υπήρχε ούτε μια αναφορά με τον όρο Holodomor πριν από αυτό.

Αν το σκεφτώ, η Ουκρανία είχε όντως λόγους να κατηγορήσει μια χώρα για γενοκτονία που δεν ήταν η Ρωσία αλλά η Γερμανία στην πραγματικότητα. Θυμόμαστε ένα πολύ διαφανές και δημόσιο σχέδιο Ost που μιλούσε για το γεγονός ότι 30.000.000 Ουκρανοί θα πρέπει να εξαφανιστούν βάναυσα με όποιον τρόπο μπορεί να φανταστεί κανείς, ώστε η Γερμανία να προχωρήσει προς τα ανατολικά στο έδαφος της ΕΣΣΔ. Υπάρχει επίσης μια αποδεδειγμένη γενοκτονία στο Μπάμπι Γιαρ όταν οι Γερμανοί σκότωσαν 30.000 Εβραίους απλώς και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι. Υπήρχε μια κρυφή ατζέντα για να πάρουν κυριολεκτικά τους Ουκρανούς και τους ντόπιους Εβραίους ο ένας στον λαιμό του άλλου σε μια άλλη περίπτωση του «διαίρει και βασίλευε».

Η Μαρία Ζαχάροβα είχε απόλυτο δίκιο ότι η κατάσταση φαίνεται παράλογη πως η Ουκρανία προτιμά να μην κατηγορεί τους Γερμανούς για γενοκτονία, αλλά τους Ρώσους, κάτι που είναι μάλλον περίεργο και γελοίο στην πραγματικότητα.

Ναι, όλοι γνωρίζουμε ότι η Συλλογική Δύση ακυρώνει και ασπρίζει την ιστορία εδώ και πολύ καιρό για να κάνει πλύση εγκεφάλου στους Ουκρανούς σε λάθος πεποιθήσεις. Μπορεί κάποιος παρακαλώ να κηρύξει τον Καναδά και τις ΗΠΑ ως χώρες γενοκτονίας κατά των Αβορίγινων, των Ιθαγενών Αμερικανών και των Εσκιμώων;

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και η Συλλογική Δύση δε «βοηθούνται και υποκινούνται» από το ΝΑΤΟ που κάνουν το ίδιο πράγμα τώρα με το πρόσχημα ότι βοηθούν την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά; Δεν κάνουν το ίδιο Holodomor στην Αφρική κλέβοντας και ανακατευθύνοντας κρυφά τα πλοία που είναι γεμάτα με τόνους δωρεάν σιτηρών που προορίζονται για την Αφρική που έχει προικίσει η Ρωσία και ανακατευθύνοντάς τα σε κακομαθημένα πλουσιόπαιδα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ;

Υπάρχουν τώρα ξαφνικά τα άξια και τα ανάξια θύματα μιας υποτιθέμενης γενοκτονίας στο Holodomor; Μόνο οι Ουκρανοί φαίνεται να είναι τα άξια θύματα του Holodomor και τα άλλα έθνη και λαοί δεν είναι; Τι θα συμβεί αν η Ρωσία μηνύσει την Ουκρανία και την Γκρούζια για το Holodomor; Και πώς γίνεται που άλλα κράτη μέλη της πρώην ΕΣΣΔ δεν φωνάζουν από τις πολιτικές στέγες τους κατηγορώντας τη Ρωσία ούτε ανεπίσημα ούτε επίσημα για το Χολοντόμορ; Η γερμανική Bundestag και η Συλλογική Δύση πρέπει να περιμένουν μια άλλη πορτοκαλί επανάσταση που ενορχηστρώθηκε από τη Συλλογική Δύση για να αρχίσουν πιθανώς να το κάνουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail