Το Κίεβο σνομπάρει τη χριστουγεννιάτικη εκεχειρία… Καμία ειρήνη ή καλή θέληση από το ΝΑΤΟ και το τέρας του Φρανκενστάιν

REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Η μονομερής εκεχειρία της Ρωσίας για τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα αυτό το Σαββατοκύριακο απορρίφθηκε αδικαιολόγητα ως «κυνική προπαγάνδα» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο που υποστηρίζουν. Ποιοι είναι οι πραγματικοί κυνικοί εδώ;

Editorial - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε την Πέμπτη ρυθμίσεις για μια προσωρινή ανάπαυλα στη σύγκρουση, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ανακοίνωναν την ίδια μέρα σχέδια για περαιτέρω κλιμάκωση με τη νέα προμήθεια τανκς και περισσότερων πυραύλων στο καθεστώς του Κιέβου.

Οι αναφορές την Παρασκευή σημειώνουν επίσης πως η ουκρανική πλευρά συνεχίζει να βομβαρδίζει το έδαφος του Ντονμπάς με πυροβολικό που προμηθεύεται από τη Δύση, παρά την εκεχειρία που τηρείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια ελαφρών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία καθώς και μιας ακόμη συστοιχίας πυραύλων Patriot κατασκευής ΗΠΑ. Αυτό ακολούθησε την ανακοίνωση της Γαλλίας για αποστολή θωρακισμένων οχημάτων AMX-10 RC, την πρώτη φορά που οι δυτικές δυνάμεις δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τέτοιο οπλοστάσιο. Μετά από μήνες ρητορικής για «συγκράτηση» και «αποφυγή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου», υπάρχουν σοβαρά μηνύματα πως το μπλοκ του ΝΑΤΟ εμπλέκεται πιο άμεσα ως συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο. Η προμήθεια οχημάτων μάχης προμηνύει το συντονισμό του μηχανοποιημένου πεζικού από τις ΗΠΑ με τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ. Η ευθυγράμμιση κινείται πέρα ​​από έναν πόλεμο με αντιπροσώπους στην άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Θα πίστευε κανείς ότι μια ημέρα ειρήνης που εορτάζει τη Γέννηση του Χριστού πρέπει σίγουρα να είναι σεβαστή από όλες τις πλευρές. Μετά από σχεδόν 11 μήνες συνεχούς βομβαρδισμού, μια μέρα σιωπής μπορεί να θεωρηθεί ως χειρονομία καλής θέλησης. Δεν ισχύει το ίδιο για το καθεστώς του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει αποδειχθεί περισσότερο από ποτέ πως είναι ένα δημιούργημα του τέρατος του Φρανκενστάιν.

Την 1η Ιανουαρίου, το ουκρανικό κοινοβούλιο γιόρτασε την 114η επέτειο γέννησης του Στέπαν Μπαντέρα, του φασίστα συνεργάτη της ναζιστικής Γερμανίας του οποίου οι παραστρατιωτικές δυνάμεις συμμετείχαν στη γενοκτονία της Τελικής Λύσης που σκότωσε εκατομμύρια Πολωνούς, Εβραίους, Σλάβους και άλλους. Οι αντιρωσικές προκαταλήψεις του Μπαντέρα δοξάζονται ανοιχτά από την τρέχουσα ουκρανική στρατιωτική διοίκηση. Αυτό είναι το είδος του νεοναζιστικού καθεστώτος που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και το οποίο καλύπτουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Η επαίσχυντη ουκρανική δοξολογία του Μπαντέρα αυτή την εβδομάδα δεν αναφέρθηκε από κανένα δυτικό μέσο. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως ένα τέτοιο καθεστώς μίσους θα πρέπει να αποκηρύξει μια χριστουγεννιάτικη κατάπαυση του πυρός.

Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος είχε κάνει έκκληση για παύση των εχθροπραξιών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Μια μονομερής κατάπαυση του πυρός διατάχθηκε δεόντως από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου προκειμένου να δοθεί στους Ορθόδοξους πιστούς και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θρησκευτικές τελετές για την Ημέρα της Γέννησης το Σάββατο.

Οι Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, ενώ οι Δυτικοί Χριστιανοί τιμούν την 25η Δεκεμβρίου όπως ορίζεται από το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Αμέσως, η πρωτοβουλία απορρίφθηκε ως ρωσική «προπαγάνδα» και «υποκρισία».

Η Ουάσιγκτον είπε ότι ήταν «κυνικό» από τη Μόσχα να κηρύξει κατάπαυση του πυρός όταν είχαν διεξαχθεί εχθροπραξίες στις 25 Δεκεμβρίου. Αυτό δείχνει την ενοριακή άγνοια στην Ουάσιγκτον για το ορθόδοξο ημερολόγιο. Επίσης, και οι δύο πλευρές μάχονταν έντονα την περασμένη εβδομάδα. Δεν είναι σαν το Κίεβο να ζήτησε κατάπαυση του πυρός στις 25 Δεκεμβρίου. Πράγματι, την περασμένη εβδομάδα, το ουκρανικό καθεστώς ήταν απασχολημένο να σκοτώνει αμάχους με πυροβολικό HIMARS που προμήθευαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σοβαρά κίνητρα εικάζονται για την εκεχειρία αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Ρωσία το χρησιμοποιούσε ως ευκαιρία για να ανασυντάξει τα στρατεύματά της και να ξαναξεκινήσει επιθέσεις μετά την ηρεμία, σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης και το καθεστώς του Κιέβου. Αυτή η άποψη αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι και οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν από τη διακοπή της μάχης.

Ως συνήθως, υπήρξαν οι βαρύγδουπες και ηλίθιες παρατηρήσεις για το πώς για ολόκληρο τον πόλεμο έφταιγε η Ρωσία, υποκινούμενες από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση του Πούτιν που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι. Η κατάπαυση του πυρός θα επιτύχει μόνο εάν τα ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν από όλα τα «κατεχόμενα εδάφη». Αυτή είναι μια εντελώς ανέφικτη λύση γιατί αρνείται τις ιστορικές ρίζες του προβλήματος, και ειδικότερα την αμείλικτη επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή.

Η απλοϊκή και απατηλή αφήγηση που προωθείται από τη Δύση αρνείται τα γεγονότα της οκταετούς οικοδόμησης του πολέμου, ξεκινώντας από το πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014 που υποστηρίχθηκε από τη CIA και τον εξοπλισμό του Νεοναζιστικού καθεστώτος που κατέλαβε την εξουσία από το ΝΑΤΟ. Η δολοφονία Ρώσων υπήκοων στην περιοχή του Ντονμπάς διαπράχθηκε για οκτώ χρόνια με μόλις ένα μουρμουρητό επικριτικών ρεπορτάζ από δυτικά μέσα ενημέρωσης. Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε τώρα ότι οι δυτικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν κρυφά –και κυνικά– την περίοδο της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ για μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, μια αντιπαράθεση που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η χριστουγεννιάτικη πρωτοβουλία της Μόσχας για κατάπαυση του πυρός αποδοκιμάστηκε επίσης ως κόλπο δημοσίων σχέσεων με στόχο να κάνει το καθεστώς του Κιέβου και τους προστάτες του στο ΝΑΤΟ να φαίνονται άσχημοι. Αναμφισβήτητα, δεν υπάρχει ανάγκη για κόλπα δημοσίων σχέσεων όταν τα γεγονότα από μόνα τους αρκούν για να πούμε ότι η απόρριψη μιας εκεχειρίας είναι προφανώς κακός προβληματισμός.

Το κρίμα είναι πως μια αμοιβαία κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει περαιτέρω συνομιλίες για μια διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης – εάν όλα τα μέρη ανησυχούσαν πραγματικά.

Δυστυχώς, ωστόσο, είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δε θέλουν καμία πιθανότητα να προκριθεί η διπλωματία και η ειρήνη. Ήταν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο που διέκοψαν τις ασυνήθιστες συνομιλίες τον Απρίλιο μεταξύ Κιέβου και Μόσχας με τη διευκόλυνση της Τουρκίας. Η κλιμάκωση της προμήθειας βαρύτερων όπλων όπως φαίνεται αυτή την εβδομάδα είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι οι ΗΠΑ και τα ιμπεριαλιστικά τσιράκια τους πιέζουν για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Η Ουκρανία – «πολέμησε μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» – είναι ένα απλό πεδίο μάχης σε έναν ευρύτερο γεωπολιτικό πόλεμο.

Επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία; Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για κάτι τέτοιο όταν ο επιτακτικός στόχος είναι η επιδίωξη του πολέμου για μεγαλύτερους, πιο άθλιους λόγους. Εάν επρόκειτο για τοπική σύγκρουση μεταξύ γειτονικών χωρών, θα υπήρχε περισσότερη διεθνής υποστήριξη για κατάπαυση του πυρός. Η μοχθηρή παραβίαση της ειρήνης είναι απόδειξη μιας μεγαλύτερης ατζέντας – της υποταγής της Ρωσίας.

Σε κάθε περίπτωση, επιμένουμε να ευχηθούμε στους αναγνώστες μας Καλά Χριστούγεννα. Ενδέχεται να απέχουμε από τον πρόσθετο εθιμικό χαιρετισμό μιας Ειρηνικής Πρωτοχρονιάς. Επειδή η πραγματικότητα αυτού που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ διαμορφώνουν να κάνουν στην Ουκρανία σημαίνει ότι κάθε τέτοιος ευσεβής χαιρετισμός θα ήταν κενός και κυνικός. Μπορεί να απολαμβάνουμε μια ανάπαυλα αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά ο πόλεμος πρόκειται να κλιμακωθεί από εκείνους που σαφώς δε θέλουν την ειρήνη σε καμία μορφή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail