Capitol Hill με σάλτσα Flamenco. Η Βραζιλία φλέγεται λόγω εκλογικού συστήματος με κίνδυνο απάτης

Ήταν σαν να αναθεωρούσα την επίθεση στο Capitol Hall με σάλτσα φλαμένκο. Από την Ουάσιγκτον στη Μπραζίλια το βήμα είναι σύντομο. Στη συνέχεια, οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο του Κογκρέσου των ΗΠΑ για να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα της ψηφοφορίας που έφερε τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. Χθες το βράδυ, οπαδοί του πρώην πλέον προέδρου Μπολσονάρο εισέβαλαν στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, με στόχο το κτίριο του Κοινοβουλίου και την έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πάνω από 400 συλλήψεις σε μια χώρα που αντιμετωπίζει μια καταστροφική οικονομική κρίση και τώρα χωρίζεται στο μισό.

Γράφει ο Πιέρο Μεσίνα - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Χθες όπως και σήμερα χρειάστηκε να επέμβει ο στρατός για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις. Στην πραγματικότητα, δε συνέβη τίποτα που να μην ήταν προβλέψιμο. Για μήνες, ακριβώς από τον δεύτερο γύρο της 30ης Οκτωβρίου που επικύρωσε τη νίκη του Λούλα, η Βραζιλία ήταν μια πυριτιδαποθήκη στα πρόθυρα της έκρηξης. Τις ημέρες που ακολούθησαν την ψηφοφορία, ο Μπολσονάρο επιχείρησε την εκλογική έφεση. Προσέκρουσε σε τοίχο, οι δικαστές δεν έλαβαν υπόψη τις κατηγορίες του για εκλογική νοθεία.

Ο Μπολσονάρο δεν είχε αναγνωρίσει ρητά τη νίκη του Λούλα και δεν είχε δώσει καν τα συγχαρητήριά του. Παρ' όλα αυτά, ωστόσο, ο Μπολσονάρο είχε ακολουθήσει τη διαδικασία του Συντάγματος μη εναντιούμενος στη διαδικασία μετάβασης μεταξύ της κυβέρνησής του και εκείνης του Λούλα.

Οι λαϊκές διαδηλώσεις έχουν βάλει φωτιά στη χώρα. Οι πρώτοι που βγήκαν στους δρόμους ήταν οι οδηγοί φορτηγών, ένα σωματείο ultras του πρώην προέδρου Μπολσονάρο. Το σωματείο οδηγών φορτηγών έχει οργανώσει περισσότερα από διακόσια σημεία ελέγχου σε όλη τη χώρα.

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια:



Για τον Μπολσονάρο, αυτά τα νόμιμα κινήματα διαμαρτυρίας ενάντια στην αδικία της εκλογικής διαδικασίας ήταν θεμιτά. Παρά τα 58 εκατομμύρια ψήφους που συγκεντρώθηκαν, ο Μπολσονάρο ηττήθηκε με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους. Για την ήττα αυτή κατηγορείται το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας. Ισχύει από το 1996. Ανέκαθεν θεωρούνταν λογισμικό με κίνδυνο σφαλμάτων. Οι ισχυρισμοί των υποστηρικτών του Μπολσονάρο δεν μπορούν να απορριφθούν ως ψευδείς ειδήσεις. Αυτό το εκλογικό πρόγραμμα ψηφίστηκε από πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές. Είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή.

Σύμφωνα με τον Diego F. Aranha, του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Μπραζίλια, Βραζιλία, το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας έχει κάποιες κραυγαλέες ανωμαλίες. Εδώ είναι τα κύρια ελαττώματα του συστήματος.

Ανεπαρκής προστασία του απορρήτου της ψηφοφορίας: οι ψήφοι αποθηκεύονται ακατάλληλα, αλλά είναι ασήμαντο να ανακτώνται κατά σειρά μόνο από τα δημόσια δεδομένα που παράγονται από μια ψηφοφορία και επιφανειακή γνώση του πηγαίου κώδικα λογισμικού, ο οποίος επίσης δημοσιοποιείται στα πολιτικά κόμματα . Αυτή η ευπάθεια υπονομεύει πλήρως το απόρρητο των ψηφοφοριών όταν σχετίζεται με μια μερική ή πλήρη διατεταγμένη λίστα εκλογέων.

Ανεπαρκής χρήση κρυπτογράφησης: το ίδιο κλειδί κρυπτογράφησης μοιράζεται μεταξύ όλων των μηχανημάτων ψηφοφορίας για την κρυπτογράφηση των κρίσιμων τμημάτων των καρτών μνήμης τους.

Απαρχαιωμένοι κρυπτογραφικοί αλγόριθμοι: η κρυπτογραφική συνάρτηση κατακερματισμού SHA-1 που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό ψηφιακών υπογραφών και την επαλήθευση ακεραιότητας είναι αποδεδειγμένα μη ανθεκτική σε ηλεκτρονική επίθεση. Αυτές οι συγκεκριμένες εφαρμογές της επιλεγμένης συνάρτησης κατακερματισμού έχουν καταργηθεί εδώ και 6 χρόνια. Μια περίπλοκη επίθεση σε αυτήν τη συνάρτηση κατακερματισμού θα επέτρεπε σε έναν εισβολέα που εμπιστεύεται να κατασκευάσει ψεύτικο λογισμικό ψηφοφορίας ικανό να παράγει εκλογικά αποτελέσματα που δεν διακρίνονται από το σωστό αποτέλεσμα.

Ακατάλληλο μοντέλο εισβολέα: δίνεται σημαντική έμφαση στη σχεδίαση χαρακτηριστικών ασφαλείας ανθεκτικών μόνο σε ξένους εισβολείς, όταν οι εσωτερικές απειλές παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.

Εσφαλμένη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού: κακές πρακτικές μηχανικής επιτρέπουν την τυχαία ή κακόβουλη εισαγωγή τρωτών σημείων λογισμικού, επιβεβαιώνοντας ξεκάθαρα ότι η διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού είναι ανώριμη από άποψη ασφάλειας.

Ανεπαρκής επαλήθευση ακεραιότητας: το λογισμικό ψηφοφορίας επαληθεύει την ακεραιότητά του κατά τη διαδικασία αρχικοποίησης, αλλά όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για την ανατροπή αυτής της επαλήθευσης περιέχονται μέσα στις μηχανές ψηφοφορίας, με διαφορετικές επιφάνειες επίθεσης ανάλογα με την παρουσία μιας μονάδας ασφαλείας υλικού.

Εν ολίγοις, σε πιο προσεκτική επιθεώρηση υπάρχει αρκετό υλικό για να επιτρέψει στους δικαστές του Εκλογικού Δικαστηρίου να προσπαθήσουν να ρίξουν μια ματιά στο τι συνέβη. Κι όμως δεν έγινε έτσι. Τώρα ο Μπολσονάρο βρίσκεται στη Φλόριντα. Απορρίπτει τις κατηγορίες ότι είναι υπεύθυνος για τις διαδηλώσεις που πυρπόλησαν τη βραζιλιάνικη πρωτεύουσα. Αλλά ο Πρόεδρος Λούλα έχει κάνει γνωστό πως θα χρησιμοποιήσει μια σιδερογροθιά εναντίον εκείνων που έχουν υποκινήσει τους διαδηλωτές. Είναι ένα ακόμη ρέκβιεμ για τη δημοκρατία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail