Οι ουκρανικές δυνάμεις προκαλούν τη Ρωσία παρά την προσπάθεια της Μόσχας για θρησκευτική ανακωχή

Μεταξύ 6 και 7 Ιανουαρίου, σεβόμενος το θρησκευτικό ημερολόγιο που ακολουθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέβαλε κατάπαυση του πυρός Χριστουγέννων στο πεδίο της μάχης. Ο στόχος θα ήταν να επιτραπεί στους χριστιανούς και στις δύο πλευρές το δικαίωμα να πηγαίνουν στην εκκλησία και να παρακολουθούν τις ιερές ακολουθίες σε αυτή τη σημαντική ημερομηνία για τον Χριστιανισμό. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε αμέσως το μέτρο και ξεκίνησε αρκετές προκλήσεις κατά τη διάρκεια των 36 ωρών της ρωσικής εκεχειρίας, ενεργώντας για άλλη μια φορά ανεύθυνα και χωρίς καμία δέσμευση για ανθρωπιστικά ζητήματα.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η απόφαση του Πούτιν επηρεάστηκε από ένα επίσημο αίτημα που υπέβαλε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος. Ως θρησκευτικός ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών που κατοικούν τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης έχει βεβαίως ανησυχίες για τον αριθμό των πιστών που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, γι' αυτό θα ήταν ενδιαφέρουσα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Έτσι, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να σταματήσει τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής. Ο Πούτιν ζήτησε επίσης από την ουκρανική πλευρά να γίνει δεκτό το μέτρο με αμοιβαιότητα.

Ωστόσο, το Κίεβο απέρριψε την εκεχειρία ως «υποκριτική», καθιστώντας τη ρωσική εκεχειρία εντελώς μονομερή. Οι Ουκρανοί ηγέτες κατέστησαν σαφές πως δε θα ανεχτούν καμία προσωρινή κατάπαυση του πυρός και έλαβαν ευρεία δυτική υποστήριξη σε αυτή την απόφαση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για παράδειγμα, θεώρησε επίσης το ρωσικό μέτρο «υποκριτικό» και είπε ότι ίσως η Μόσχα «προσπαθούσε να βρει λίγο οξυγόνο». Μάλιστα, η αβάσιμη πρόταση πως οι Ρώσοι προσπαθούσαν να «βρουν οξυγόνο» κατά τη διάρκεια της παύσης έγινε ο λόγος μεγάλου μέρους των mainstream media και των προπαγανδιστών υπέρ του Κιέβου, σύμφωνα με τους οποίους οι Ουκρανοί «θα κέρδιζαν τον πόλεμο».

Το ουκρανικό καθεστώς δεν μπλόφαρε όταν ανακοίνωσε ότι δε θα σεβαστεί την εκεχειρία. Οι ώρες της ρωσικής παύσης σημαδεύτηκαν από αδιάκοπες ουκρανικές στρατιωτικές ενέργειες, με βομβαρδισμούς σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών του Ντονμπάς - που είναι συνήθως οι κύριοι στόχοι του ουκρανικού πυροβολικού. Προφανώς, η ρωσική ανακωχή δεν περιελάμβανε παράλειψη απέναντι σε τέτοιες σοβαρές προκλήσεις, γι' αυτό και υπήρξαν συγκεκριμένες απαντήσεις, πέρα ​​από τις κινήσεις των στρατευμάτων στο πεδίο. Αρκετές ουκρανικές επιθέσεις αναχαιτίστηκαν από το ρωσικό αντιαεροπορικό πυροβολικό. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των κινήσεων, οι Ουκρανοί στρατιώτες εκκένωσαν αρκετές περιοχές του Soledar, επιτρέποντας στις δυνάμεις της Μόσχας να προχωρήσουν στο έδαφος.

Ωστόσο, εκτός από την στρατιωτική επίθεση, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προφανώς χρησιμοποίησαν επίσης τη ρωσική παύση για να προετοιμαστούν για ενέργειες πληροφοριών κατά της Ρωσίας. Στις 8 Ιανουαρίου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας της Μόσχας δημοσίευσαν στο επίσημο κανάλι τους στο Telegram μια αναφορά για μια πιθανή επιχείρηση προβοκάτσιας της Ουκρανίας που θα είχε προετοιμαστεί την παραμονή των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, πτώματα Ουκρανών που πέθαναν από φυσικά αίτια εκτάφηκαν, παραμορφώθηκαν και φωτογραφήθηκαν. Στόχος θα ήταν να δημοσιευτούν οι εικόνες και να κατηγορηθούν οι Ρώσοι, απαιτώντας περισσότερη υποστήριξη από τη Δύση για αντίποινα για το υποτιθέμενο «έγκλημα».

«Την παραμονή των Ορθοδόξων Χριστουγέννων, εκπρόσωποι του Κρατικού Γραφείου Ερευνών και της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας κανόνισαν το άνοιγμα τάφων σε νεκροταφεία κοντά στην (…) περιοχή του Χάρκοβο, όπου ντόπιοι πολίτες πέθαναν από φυσικά αίτια κατά την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων. Μετά την εκταφή, τα πτώματα των Ουκρανών πολιτών παραμορφώθηκαν περαιτέρω και ρίχτηκαν σε ειδικά προετοιμασμένους «λάκκους» στα περίχωρα αυτών των οικισμών για να δημιουργηθούν ψευδείς «αποδείξεις» για «βασανιστήρια» και «πυροβολισμούς» αμάχων που φέρονται να διαπράχθηκαν από Ρώσους στρατιώτες. Εκπρόσωποι των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου φωτογραφίζουν και βιντεοσκοπούν τα πτώματα των νεκρών Ουκρανών πολιτών, καθώς και μιμούνται το έργο των «ιατροδικαστών» και άλλες «νομικές διαδικασίες» παρουσία πλαστών «μαρτύρων». Με αυτές τις απάνθρωπες μεθόδους, το καθεστώς του Κιέβου, εν μέσω απουσίας οποιασδήποτε επιτυχίας στο πεδίο της μάχης, επιδιώκει να κρατήσει την προσοχή της δυτικής κοινής γνώμης και να πείσει τους ξένους εταίρους του καθεστώτος του Κιέβου για την ανάγκη να συνεχίσουν να το υποστηρίζουν», αναφέρει η έκθεση.

Πράγματι, φαίνεται να μην υπάρχει κανένα ανθρωπιστικό ή ηθικό όριο για το ουκρανικό καθεστώς, το οποίο δε σέβεται καν την πλειοψηφική θρησκεία του λαού του, χρησιμοποιώντας μια σημαντική γιορτή για να προωθήσει κάθε είδους απάνθρωπες και προκλητικές ενέργειες. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Το ουκρανικό καθεστώς απαγόρευσε πρόσφατα την Ορθόδοξη Εκκλησία, επικαλούμενο την «ανάγκη» να καταπολεμηθούν οι θεσμοί που συνδέονται με τη Ρωσία. Επιπλέον, πριν από την επίσημη απαγόρευση, το καθεστώς ήδη έδειχνε ασέβεια συνεχώς την Εκκλησία, αφού από το 2014 κατέστρεψε αρκετούς ναούς στο Donbass καθώς και προωθούσε βίαιες ενέργειες κατά των κληρικών. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι απορρίφθηκε μια θρησκευτική εκεχειρία που είχε ζητήσει ο Πατριάρχης Μόσχας.

Τώρα, η σύγκρουση συνεχίζεται. Η πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης εξακολουθεί να δείχνει μια ρωσική νίκη. Οι ουκρανικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων χρησίμευσαν μόνο για να βλάψουν περαιτέρω τα ίδια τα στρατεύματα του Κιέβου, χωρίς κανένα πραγματικό κέρδος. Τελικά, η υπόθεση έδειξε στον κόσμο ποια πλευρά προτείνει πραγματικά τη δημιουργία ανθρωπιστικών μέτρων και ποια απορρίπτει αμέσως κάθε είδους διάλογο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail