Έντεκα σημάδια ότι το οικονομικό «σημείο καμπής» που όλοι περίμεναν έφτασε τώρα

David Monje - Unsplash
Πόσο άσχημα πρέπει να γίνουν τα πράγματα πριν αρχίσουν οι άνθρωποι να συνειδητοποιούν ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας πλήρους οικονομικής κρίσης; Οι «ειδικοί» της τηλεόρασης συζητούν ατελείωτα για το αν θα έχουμε ή όχι «ύφεση» φέτος, και εν τω μεταξύ η οικονομική δραστηριότητα καταρρέει παντού γύρω μας. Ο αριθμός των κατοικιών που πωλούνται σε αυτή τη χώρα κάθε μήνα έχει ήδη μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας το Νοέμβριο ήταν 417 τοις εκατό υψηλότερος από ό,τι ήταν τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, και σε αυτό το σημείο ακόμη και η Amazon απολύει χιλιάδες εργαζόμενους. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Federal Reserve κήρυξε τον πόλεμο στον πληθωρισμό, αλλά οι τιμές συνεχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Στην πραγματικότητα, τα λαχανικά είναι 80 τοις εκατό πιο ακριβά τώρα από ό,τι ήταν πριν από 12 μήνες. Εν τω μεταξύ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζουν να βυθίζονται. Το ένα τρίτο της αξίας του Nasdaq έχει ήδη εξαλειφθεί και περισσότερα από τα δύο τρίτα της αξίας όλων των κρυπτονομισμάτων έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Μετά από όλα όσα έχουν ήδη συμβεί, όλοι θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει.

Τόσος κόσμος περίμενε να έρθει ένας οικονομικός εφιάλτης, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι ήδη εδώ.

Ακολουθούν 11 σημάδια ότι το οικονομικό «σημείο καμπής» που όλοι περίμεναν έφτασε τώρα…

Νο 1 η αμερικανική μεταποίηση μειώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχουμε δει από τις πρώτες μέρες της πανδημίας COVID:

Ο S&P Global US Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI) υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό από το Μάιο του 2020 το Δεκέμβριο, μια συνεχής ένδειξη ότι ο μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε πτώση, ανέφερε η S&P Global την Τρίτη.

Ο PMI της Μεταποίησης των ΗΠΑ σημείωσε 46,2 το Δεκέμβριο, από 47,7 το Νοέμβριο και σταθερά κάτω από το 50, γεγονός που σηματοδοτεί πως ο κλάδος συρρικνώνεται, σύμφωνα με την S&P Global. Τα επίπεδα παραγωγής συρρικνώθηκαν σε συνεχόμενους μήνες, με τις νέες πωλήσεις να πέφτουν κατακόρυφα στα τέλη Δεκεμβρίου με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007, καθώς οι εταιρείες αναφέρουν την εξασθένηση της ζήτησης εν μέσω «οικονομικής αβεβαιότητας» και του πληθωρισμού που επιβαρύνουν τους πελάτες.

#2 Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών των ΗΠΑ έχει πλέον μειωθεί για έκτο συνεχόμενο μήνα.

#3 Μόλις γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης ημερήσιας πτώσης του Baltic Dry Index από το 1984:

Ο δείκτης ξηρού φορτίου χύδην θαλάσσιων μεταφορών του Baltic Exchange συνετρίβη την Τρίτη με τη χειρότερη πτώση που έχει καταγραφεί, βυθιζόμενος στις προοπτικές παγκόσμιας ύφεσης.

Ο δείκτης Baltic Dry Good Index είναι ένα μέτρο της παγκόσμιας ναυτιλίας και της οικονομικής υγείας. Ο συνολικός δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τα ποσοστά για τα ναυτιλιακά πλοία capesize, panamax και supramax που μεταφέρουν εμπορεύματα ξηρού χύδην, έπεσε 17,5% στα 1.250 δολάρια, τη σημαντικότερη ημερήσια πτώση από το 1984.

#4 Χάρη στις ραγδαία πτώση των εισαγωγών, μόλις γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης μηνιαίας μείωσης του εμπορικού ελλείμματος από την τελευταία οικονομική κρίση:

Σύμφωνα με το BEA, το εμπορικό έλλειμμα του Νοεμβρίου μειώθηκε στα 61,5 δισεκατομμύρια δολάρια από 77,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας κάτω από τη διάμεση εκτίμηση των 63,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων (και μόλις που χάνει την κορυφή του εύρους από 61,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως 80,5 δισεκατομμύρια δολάρια από 42 οικονομολόγους) .

Είναι αξιοσημείωτο ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 20% σε ένα μήνα ήταν η μοναδική μεγαλύτερη πτώση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ σε ποσοστιαία βάση που χρονολογείται από την παγκόσμια οικονομική κρίση!


#5 Το 2022, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ήταν οι χαμηλότερες που έχουμε δει για ένα ολόκληρο έτος σε περισσότερο από μια δεκαετία:

Σε ολόκληρο τον κλάδο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά σε 13,7 εκατομμύρια οχήματα το 2022, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2011 και μείωση 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Wards Intelligence. Οι πωλήσεις είχαν ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια οχήματα για πέντε συνεχόμενα χρόνια πριν από το χτύπημα της πανδημίας Covid-19 το 2020, απελευθερώνοντας προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν βαλτώσει τις παραδόσεις από τότε.

#6 Το μέσο επιτόκιο σε ένα στεγαστικό δάνειο 30 ετών με σταθερό επιτόκιο είναι υπερδιπλάσιο από ό,τι ήταν πέρυσι:

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ανέβηκαν ξανά την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια ελαφρά άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα που διέκοψαν έξι συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης των επιτοκίων.

Το 30ετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου ήταν κατά μέσο όρο 6,48% την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιανουαρίου, από 6,42% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Freddie Mac. Πριν από ένα χρόνο, το σταθερό επιτόκιο 30 ετών ήταν 3,22%.

#7 Σύμφωνα με το CNN, οι πωλήσεις διαμερισμάτων στο Μανχάταν ήταν 28,5 τοις εκατό χαμηλότερες το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021:

Τα υψηλότερα επιτόκια και οι ακόμη υψηλές τιμές των κατοικιών μείωσαν τη ζήτηση στα τέλη του περασμένου έτους, προκαλώντας πτώση των πωλήσεων. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 28,5% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

#8 Συνολικά, οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν για 10 συνεχόμενους μήνες και τώρα έχουν μειωθεί περισσότερο από το ένα τρίτο από τον Ιανουάριο του 2022.

Το #9 Bed Bath & Beyond προειδοποιεί ότι η εταιρεία βρίσκεται κυριολεκτικά στα πρόθυρα να κηρύξει πτώχευση:

Η Bed Bath & Beyond προειδοποίησε την Πέμπτη ότι έχει ξεμείνει από μετρητά και εξετάζει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Ο λιανοπωλητής, επικαλούμενος πωλήσεις χειρότερες από τις αναμενόμενες, εξέδωσε μια προειδοποίηση «συνεχιζόμενης ανησυχίας» ότι κατά τους επόμενους μήνες πιθανότατα δεν θα έχει τα μετρητά για να καλύψει έξοδα, όπως συμβάσεις μίσθωσης ή πληρωμές σε προμηθευτές. Η Bed Bath είπε πως διερευνά οικονομικές επιλογές, όπως η αναδιάρθρωση, η αναζήτηση πρόσθετου κεφαλαίου ή η πώληση περιουσιακών στοιχείων, εκτός από μια πιθανή χρεοκοπία.

#10 Αναφέρεται ότι η Amazon αποφάσισε να απολύσει περίπου 18.000 υπαλλήλους:

Η Amazon.com Inc. απολύει περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους - η μεγαλύτερη μείωση στην ιστορία της - ως το τελευταίο σημάδι ότι η ύφεση στον κλάδο της τεχνολογίας βαθαίνει.

#11 Συνολικά, η βιομηχανία τεχνολογίας έχει ήδη απολύσει περισσότερους από 150.000 εργαζομένους τον τελευταίο χρόνο.

Πολλοί περισσότεροι Αμερικανοί εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται ακόμη περισσότερο το 2023.

Επομένως, εάν αυτή την στιγμή έχετε μια καλή δουλειά που εκτιμάτε, προσπαθήστε να προσκολληθείτε σε αυτήν όσο πιο σκληρά μπορείτε.

Οι εποχές στις οποίες οδεύουμε θα φαίνονται εντελώς διαφορετικές από τις εποχές που απολαμβάναμε την τελευταία δεκαετία.

Οι ηγέτες μας μπόρεσαν να διατηρήσουν την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα πλημμυρίζοντας το σύστημα με χρήματα, αλλά τώρα έχουν χάσει τον έλεγχο.

Πάμε κυριολεκτικά προς την καταστροφή, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί απλώς υποθέτουν ότι αυτοί που έχουν την εξουσία γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουν και ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» είναι αναπόφευκτη.

Μακάρι να ήταν αλήθεια, γιατί η βόλτα στην οικονομική άβυσσο που αντιμετωπίζουμε δε θα είναι διασκεδαστική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail