Οι άδειες παραμονής για τους Ρώσους που ζουν στην Τουρκία έχουν εκτοξευθεί στα ύψη χάρη στον πόλεμο της Ουκρανίας

Freepen.gr -Οι Ρώσοι ήταν η μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών που ζούσαν στην Τουρκία με άδειες παραμονής το 2022, από την έκτη θέση το 2021. Η Τουρκία είναι ένα ασφαλές καταφύγιο ιδίως για τους πλούσιους Ρώσους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δυτικές χώρες λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ομοίως, οι Ρώσοι που φεύγουν από τον πόλεμο φαίνεται να προτιμούν την Τουρκία. Το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έχει επίμονα και επανειλημμένα δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αυξανόμενο αριθμό αδειών διαμονής για τους Ρώσους.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του Nordic Monitor, υπήρχαν συνολικά 1.349.559 αλλοδαποί με άδειες παραμονής στην Τουρκία το 2022, έναντι 1.314.181 το 2020. Ο πιο συνηθισμένος τύπος άδειας διαμονής ήταν μια βραχυπρόθεσμη άδεια που χορηγήθηκε σε 941.290 άτομα. Οι αλλοδαποί που κατέχουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία και οι τουρίστες που παρέτειναν τη διαμονή τους πιο συχνά έκαναν αίτηση για άδειες διαμονής μικρής διάρκειας. Υπάρχουν 143.346 άτομα στην Τουρκία με άδειες φοιτητικής διαμονής. Οι αλλοδαποί υπήκοοι που είναι παντρεμένοι με Τούρκους πολίτες ή έχουν παιδιά μαζί τους επωφελούνται από οικογενειακή άδεια διαμονής, η οποία εκδόθηκε σε 100.398 άτομα το 2022.

Οι Ρώσοι αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών με άδειες παραμονής στην Τουρκία το 2022, αριθμώντας 145.715 μέχρι το τέλος του έτους, υπερδιπλάσιοι από τους 65.121 του 2021. Οι Ρώσοι υπήκοοι ακολουθούνται από πολίτες του Ιράκ, του Τουρκμενιστάν και της Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προφανώς είδε την ευκαιρία να αποκομίσει κέρδος προσφέροντας στους Ρώσους μια σανίδα σωτηρίας για να βοηθήσουν στην υπέρβαση των περιορισμών και των κυρώσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail