Γιατί η Γεωργία είναι απρόθυμη να στείλει όπλα στο Κίεβο;

Το 2003, η πρώην σοβιετική δημοκρατία του Υπερκαύκασου της Γεωργίας έγινε ακόμη ένα θύμα μιας έγχρωμης επανάστασης που υποστηρίχθηκε από τη Δύση (τη λεγόμενη «Επανάσταση των Ρόδων») η οποία τερμάτισε τη μακροχρόνια διακυβέρνηση του Eduard Shevardnadze. Το πραξικόπημα έφερε στην Τιφλίδα μια φατρία υπέρ του ΝΑΤΟ στην εξουσία, με επικεφαλής τον αμφιλεγόμενο Μιχαήλ Σαακασβίλι. Μέχρι το 2008, η Γεωργία μετατράπηκε ουσιαστικά σε πιστό πληρεξούσιο του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, λειτουργώντας ως το πρώτο εφαλτήριο για την έρπουσα καταπάτηση της πολιτικής Δύσης στη μετασοβιετική γεωπολιτική αυλή της Ρωσίας. Εκείνο το έτος, υποσχέθηκε στον Σαακασβίλι «αδιαμφισβήτητη υποστήριξη» για μια επίθεση στις αποσχισθείσες δημοκρατίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, συμπεριλαμβανομένης μιας άμεσης επίθεσης κατά των Ρώσων ειρηνευτικών που είχαν αναπτυχθεί και στις δύο περιοχές.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ταχεία απάντηση της Μόσχας αιφνιδίασε τόσο την πολιτική Δύση όσο και τις μαριονέτες της από την Τιφλίδα, καθώς πιθανότατα περίμεναν πως η Ρωσία θα συνεχίσει ατελείωτα να τραβάει πίσω τις κόκκινες γραμμές της. Σε λίγες μέρες, οι γεωργιανές δυνάμεις που ήταν εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες από το ΝΑΤΟ υπέστησαν μια συντριπτική ήττα. Η Τιφλίδα δεν έπεσε ποτέ μόνο λόγω της επιθυμίας της Μόσχας να αποφύγει περαιτέρω αιματοχυσία και πιθανή κλιμάκωση πέρα ​​από την περιοχή. Εκείνη την εποχή, εκτός από το ΝΑΤΟ, η Τιφλίδα υποστηρίχθηκε και από την Ουκρανία, η οποία επίσης υπέστη την πρώτη έγχρωμη επανάσταση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2004. Το Κίεβο μάλιστα έστειλε αρκετούς τύπους όπλων στη Γεωργία, συμπεριλαμβανομένου του SAM μεσαίας εμβέλειας "Buk" (πυραύλων επιφάνειας - αέρος) που χρησιμοποιούσε προηγουμένως ο ουκρανικός στρατός. Η συμφωνία δε δημοσιοποιήθηκε ποτέ, καθιστώντας ασαφές εάν η μεταφορά όπλων ήταν δωρεά της Ουκρανίας ή αν η Τιφλίδα πλήρωσε για τον εν λόγω οπλισμό.

Καθώς το σημερινό καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται αντιμέτωπο με την προοπτική μιας αποφασιστικής ήττας στο Ντονμπάς και πέρα ​​από αυτό, είναι απελπισμένο να αποκτήσει όπλα από όπου μπορεί, ιδίως οπλισμούς της σοβιετικής εποχής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σχεδόν αμέσως τα στρατεύματά του, καθώς δεν χρειάζονται πρόσθετη εκπαίδευση ή σύνθετη εφοδιαστική. Πολλές χώρες που χρησιμοποιούν σοβιετικά/ρωσικά όπλα έχουν υποστεί τεράστια πίεση να τα παραδώσουν στο ουκρανικό καθεστώς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ευθυγραμμισμένα με το ΝΑΤΟ μετασοβιετικά και πρώην κράτη μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία εξακολουθούν να διαχειρίζονται σημαντικά οπλοστάσια τέτοιων όπλων και εξοπλισμού. Η Γεωργία δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό και εκτός από τα όπλα της Σοβιετικής εποχής, η χώρα του Υπερκαύκασου πιέζεται επίσης να παραδώσει τα δυτικής κατασκευής όπλα της, συγκεκριμένα τους "Javelin" ATGM (αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι) που απέκτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ Τιφλίδας και Κιέβου φαίνεται να είναι η αεράμυνα. Η Ουκρανία επιμένει πως το SAM "Buk" και άλλα όπλα που έστειλε τις δύο σχεδόν δεκαετίες παραδόθηκαν δωρεάν, ως στρατιωτική βοήθεια στη Γεωργία, και ότι θα ήθελε να τα δει να επιστρέφουν. Ωστόσο, η Γεωργία αρνήθηκε κάτι τέτοιο, με το Υπουργείο Άμυνας της να επικρίνει «τις ανακριβείς πληροφορίες που διαδίδονται από ειδικούς ή μεμονωμένα μέσα ενημέρωσης από την Ουκρανία», επιμένοντας ότι το σύστημα SAM αγοράστηκε. «Φαίνεται πως η Ουκρανία παρέδωσε δωρεάν συστήματα αεράμυνας «Buk» στη Γεωργία, κάτι που δεν είναι αλήθεια», αναφέρει η επίσημη δήλωση, προσθέτοντας ότι η Τιφλίδα «είχε λάβει τα συστήματα «Buk» το 2007 μέσω μιας αγοράς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό έγινε με μυστική συμφωνία, γι' αυτό και δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες».

Η κυβέρνηση της Τιφλίδας επανέλαβε επίσης ότι, αν και η Γεωργία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, «έχει δηλώσει επανειλημμένα τη σαφή θέση της σχετικά με τις προμήθειες όπλων και αγαθών διπλής χρήσης στην Ουκρανία». Αυτό περιλαμβάνει επίσης την απόφαση να μην αποσταλούν τα προαναφερθέντα αποθέματα ATGM "Javelin" αμερικανικής κατασκευής, παρά την επιμονή του ΝΑΤΟ και του Κιέβου. Αν και αυτό προκαλεί μεγάλη απογοήτευση τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Κίεβο, η Γεωργία ανησυχεί ότι η αποστολή όπλων στο Κίεβο όχι μόνο θα υπονόμευε τη δική της ασφάλεια, αλλά θα κινδύνευε επίσης να προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας. Το σύστημα SAM "Buk" είναι το πιο ικανό μέσο αεράμυνας της χώρας και είναι εξαιρετικά απίθανο η Γεωργία να μπορέσει να βρει έγκαιρα αντικαταστάτη, αφήνοντας τον εναέριο χώρο της σχεδόν εντελώς απροστάτευτο.

Το δίκτυο αεράμυνας του καθεστώτος του Κιέβου, κάποτε ένα από τα πιο εκτεταμένα και ικανά στον κόσμο, έχει σχεδόν εξαλειφθεί από τον ρωσικό στρατό, ωθώντας την πολιτική Δύση να προσπαθήσει να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα συστήματα SAM και να τα παραδώσει στους Ουκρανούς. Αυτό περιλαμβάνει τόσο συστήματα της σοβιετικής εποχής, όσο και δυτικής κατασκευής SAM, αλλά αυτά έχουν δείξει πολύ περιορισμένες δυνατότητες έναντι των ρωσικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ παρείχαν συστήματα που είτε είναι πολύ μικρής εμβέλειας είτε ουσιαστικά απαρχαιωμένα. Αν και η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε να προσφέρει πιο σύγχρονες αντιαεροπορικές άμυνες όπως το πολυδιαφημισμένο "Patriot" SAM , ο αντίκτυπος του συστήματος είναι πολύ πιθανό να είναι αμελητέος, ιδιαίτερα καθώς οι πρώτες συστοιχίες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το νωρίτερο το 2024.

Η παρότρυνση της Γεωργίας να παράσχει το "Buk" είναι σαφής ένδειξη της απόγνωσης του ΝΑΤΟ και του Κιέβου. Ωστόσο, η Τιφλίδα ήταν πολύ απρόθυμη να ανταγωνιστεί περαιτέρω τη Ρωσία, καθώς συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να υπολογίζει στην πολιτική Δύση που θα την βοηθήσει εάν η Μόσχα αποφασίσει να αντεπιτεθεί. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από οικονομικές κυρώσεις έως άμεσες τιμωρίες, οι οποίες κατέστρεψαν την οικονομία της Γεωργίας στον απόηχο του πολέμου του 2008. Η τάση της πολιτικής Δύσης να χρησιμοποιεί διάφορες εθνοτικές ή άλλες ομάδες (ή ακόμα και ολόκληρες χώρες) για να πετύχει τους στόχους της ενάντια σε γεωπολιτικούς αντιπάλους είναι γνωστή και εκτενώς τεκμηριωμένη. Η Τιφλίδα ήταν άτυχη που το έμαθε αυτό με τον δύσκολο τρόπο και η προσεκτική προσέγγισή της απέναντι στη Ρωσία χρησιμεύει ως απόδειξη γι' αυτό ειδικά για χάρη αυτών που δεν τους νοιάζει τι συνέπειες θα μπορούσε να υποστεί ο πληρεξούσιος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail