Γιατί ο Σόιγκου αντικατέστησε τον στρατηγό «Αρμαγεδδώνα» Σουροβίκιν με τον Γερασίμοφ;

Στις 11 Ιανουαρίου 2023, ο στρατηγός Valery Gerasimov διορίστηκε Διοικητής της ρωσικής ομάδας στρατευμάτων στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Ο Γερασίμοφ αντικατέστησε έτσι τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος έγινε αναπληρωτής του.

Dmitry Sudakov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Gerasimov έχει εκτενή εμπειρία στην στρατιωτική θητεία. Πολέμησε τους Τσετσένους μαχητές επικεφαλής του στρατού, οργάνωσε την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία και ορίστηκε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων το Νοέμβριο του 2012.

Ο Valery Gerasimov γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1955 στο Καζάν, σε οικογένεια εργατικής τάξης. Το 1977 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Διοίκησης Αρμάτων του Καζάν που πήρε το όνομά του από το Προεδρείο του Ανώτατου Συμβουλίου της Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας των Τατάρων (σήμερα Σχολή Ανώτερης Διοίκησης Αρμάτων Καζάν Red Banner). Το 1987 αποφοίτησε με άριστα από τη Στρατιωτική Ακαδημία Τεθωρακισμένων Δυνάμεων που πήρε το όνομά της από τον Στρατάρχη της Σοβιετικής Ένωσης Μαλινόφσκι. Το 1997 — από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μέχρι το 1987, ο Gerasimov διοίκησε μια διμοιρία, έναν λόχο, ένα τάγμα στην Πολωνία και στη Στρατιωτική Περιοχή της Άπω Ανατολής. Στη συνέχεια, προήδρευσε του αρχηγείου και διοικούσε ένα σύνταγμα αρμάτων μάχης στη Στρατιωτική Περιοχή της Βαλτικής. Το 1993-1995, ο Gerasimov διοικούσε μια μηχανοκίνητη μεραρχία στις νοτιοδυτικές δυνάμεις.

Από το 1997, υπηρέτησε ως Πρώτος Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς Φρουρών στην Στρατιωτική Περιοχή της Μόσχας (Σμολένσκ) και στη συνέχεια, από το 1998 έως το 2003, υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Διοικητής, Αρχηγός Επιτελείου και Διοικητής της 58ης Στρατιάς στη Βόρεια Στρατιωτική Περιοχή Καυκάσου. Ολόκληρη η περιοχή ήταν ένα μεγάλο hotspot.

Υπηρεσία στον Καύκασο

Σύμφωνα με τους συναδέλφους του, ο Gerasimov επέδειξε μια μη τυπική προσέγγιση στον στρατιωτικό σχεδιασμό στον Καύκασο. Για παράδειγμα, οι μαχητές του μπορούσαν να καταλάβουν το τσετσενικό χωριό Maly Bamut χωρίς καθόλου μάχη, κάτι που ήταν εντελώς έκπληξη για τους μαχητές.

Όταν υπηρετούσε σε hotspots, ο Gerasimov δεν επέτρεψε ποτέ να σταλούν στρατιώτες στη μάχη. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για αυτόν να αποφύγει τις απώλειες. Δεν έβλεπε μικροπράγματα στον σχεδιασμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων που ήταν επικεφαλής.

Μετά τον Καύκασο, ο Gerasimov υπηρέτησε ως Αρχηγός του Επιτελείου της Στρατιωτικής Περιφέρειας Άπω Ανατολής (Khabarovsk) από τον Μάρτιο του 2003 έως τον Απρίλιο του 2005. Από το 2005, έγινε επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Μάχης Εκπαίδευσης και Εξυπηρέτησης των Στρατευμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το Δεκέμβριο του 2006 ήταν επικεφαλής του αρχηγείου της Στρατιωτικής Περιφέρειας του Βορείου Καυκάσου.

Αρχηγός Γενικού Επιτελείου

 Από τις 11 Δεκεμβρίου 2007 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2009, ο Gerasimov διοικούσε τα στρατεύματα της Στρατιωτικής Περιφέρειας Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) και από τις 5 Φεβρουαρίου 2009 έως τις 23 Δεκεμβρίου 2010, τα στρατεύματα της Στρατιωτικής Περιφέρειας της Μόσχας. Από τις 23 Δεκεμβρίου 2010 έως τις 26 Απριλίου 2012 ο Gerasimov υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το 2009-2012, διέταξε παρελάσεις στην Κόκκινη Πλατεία προς τιμήν της Ημέρας της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Στις 26 Απριλίου 2012 ο Gerasimov έγινε Διοικητής των στρατευμάτων της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. Ωστόσο, κράτησε το αξίωμα μέχρι τις 9 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Εκείνη την ημέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τον διορισμό του Γερασίμοφ ως Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων (αντικατέστησε τον Νικολάι Μακάροφ σε αυτή τη θέση). Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 6 Νοεμβρίου 2012, ο Σεργκέι Σόιγκου γινόταν επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Στις 13 Νοεμβρίου 2012 ο Valery Gerasimov έγινε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. Το 2013 έλαβε τον βαθμό του Αρχιστρατήγου. Εδώ ξεκίνησε ένα μεγάλο κενό στην επίσημη βιογραφία του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του Gerasimov ήταν μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τη διασφάλιση της ασφάλειας του δημοψηφίσματος για την Κριμαία το 2014.

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία το 2015 έγινε το επόμενο επιτυχημένο επίτευγμα του Valery Gerasimov. Ήταν η πρώτη ειδική επιχείρηση της Ρωσίας σε ένα απομακρυσμένο θέατρο επιχειρήσεων στη μετασοβιετική ιστορία.

Το 2016, ο Valery Gerasimov έλαβε το υψηλότερο κρατικό βραβείο - τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσίας. Πηγές της δημοσίευσης Kommersant υποστήριξαν πως έλαβε το ανώτατο κρατικό βραβείο για την οργάνωση της επιχείρησης στη Συρία.

Εκτός από αυτήν, στον Valery Gerasimov απονεμήθηκαν τα παράσημα του Αγίου Γεωργίου 3ου και 4ου βαθμού, το παράσημο της Αξίας για την Πατρίδα (1ος βαθμός), καθώς και τα παράσημα 3ου βαθμού με ξίφη και 4ου βαθμού με ξίφη.

Οι λόγοι πίσω από την απόφαση να διοριστεί ο Valery Gerasimov ως Διοικητής της κοινής ομάδας στρατευμάτων στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης παραμένουν μυστήριο.

Σημείωση Freepen.gr: Κατά μια ερμηνεία η κίνηση αυτή σημαίνει τη γενίκευση του πολέμου στην Ουκρανία. Το μέλλον θα δείξει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail