Ο πόλεμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ισραήλ

pixabay / TC_Perch
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υποστηρίζει ότι σέβεται τη δημοκρατία και συμμερίζεται με το Ισραήλ τις αξίες μιας ανοιχτής και δημοκρατικής κοινωνίας που βασίζεται στο κράτος δικαίου. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε γιατί η ΕΕ δε σέβεται την απόφαση των Αράβων και των Ισραηλινών να έρθουν αμοιβαία στο τραπέζι για να διαπραγματευτούν τα δικά τους σύνορα; Γιατί η ΕΕ βοηθά κρυφά τους Παλαιστίνιους να καταλάβουν την περιοχή C της Δυτικής Όχθης μέσω παράνομης κατασκευής;

Bassam Tawil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα εμπιστευτικό έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο συντάχθηκε από την αποστολή της ΕΕ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, δείχνει πως οι Ευρωπαίοι συνεργάζονται ενεργά με, και για λογαριασμό, της Παλαιστινιακής Αρχής για να καταλάβουν την περιοχή C της Δυτικής Όχθης -- αν και η περιοχή είχε σαφώς συμφωνηθεί, τόσο από το Ισραήλ όσο και από τους Παλαιστίνιους, μέχρι περαιτέρω διαπραγματεύσεις, να είναι υπό τον ισραηλινό έλεγχο.

Οι Συμφωνίες του Όσλο, που υπογράφηκαν μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, καθιέρωσαν τη διοικητική διαίρεση της Δυτικής Όχθης σε τρεις τομείς: Α, Β και C.

Η περιοχή Α βρίσκεται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής. Στην περιοχή Β, η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί διοικητικό έλεγχο αλλά μοιράζεται τον έλεγχο ασφαλείας με το Ισραήλ. Η πλειοψηφία των Παλαιστινίων ζει σε αυτές τις δύο περιοχές.

Η περιοχήC ελέγχεται αποκλειστικά από το Ισραήλ.

Οι Συμφωνίες του Όσλο αποκαλούνται ενδιάμεση συμφωνία επειδή υποτίθεται ότι θα ήταν η βάση για τις επόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και η προκαταρκτική μιας ενδεχόμενης συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Το προοίμιο της συμφωνίας κάνει λόγο για «ειρηνική συνύπαρξη, αμοιβαία αξιοπρέπεια και ασφάλεια, ενώ αναγνωρίζει... αμοιβαία νόμιμα και πολιτικά δικαιώματα» των κομμάτων. Στόχος των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων είναι, μεταξύ άλλων, η ίδρυση μιας Παλαιστινιακής Προσωρινής Αυτοδιοικητικής Αρχής για τον παλαιστινιακό λαό . Μέχρι το 1996, όπως αναφέρεται στις Συμφωνίες του Όσλο, θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα του μόνιμου καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων.

Η ΕΕ, ωστόσο, επέλεξε να αγνοήσει την απόφαση που έλαβαν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να επιτύχουν μια μόνιμη και συνολική ειρηνευτική συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων. Επέλεξε επίσης να ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους να παραβιάσουν το νόμο μέσω παράνομων κατασκευών και αρπαγών γης.

Αντί να πιέζει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, η ΕΕ βοηθά τους Παλαιστίνιους να πάρουν παράνομα τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της Περιοχής C -- κατά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας του Όσλο.

Η ΕΕ, με λίγα λόγια, ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους να μην επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ. Αντίθετα, η ΕΕ λέει στους Παλαιστίνιους πως η ΕΕ θα τους βοηθήσει να κλέψουν γη ως εναλλακτική λύση για την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης με το Ισραήλ μέσω διαπραγματεύσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός Παλαιστινιακού Κράτους εντός των συνόρων του 1967 και να κινητοποιήσει προς αυτόν τον σκοπό τα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία της», αναφέρει το έγγραφο.

"Η βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών διαβρώνεται σταθερά από τον προοδευτικό κατακερματισμό και την "υφέρπουσα προσάρτηση" (από το Ισραήλ) της Περιοχής C. Αυτό απαιτεί μια ενισχυμένη, αρθρωμένη και ισχυρή προσέγγιση σύνδεσης που κινητοποιεί τα ευρωπαϊκά πολιτικά και οικονομικά μέσα."

Σύμφωνα με το έγγραφο:

"Το πρόγραμμα της Περιοχής C της ΕΕ στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ανθρώπων, των υπηρεσιών και των θεσμών, στην ενίσχυση της παλαιστινιακής παρουσίας στην περιοχή C και στην προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων που ζουν στην περιοχή C. Το πρόγραμμα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των κοινοτήτων της περιοχής C και της παλαιστινιακής παρουσίας σε αυτήν, έτσι ώστε να διατηρηθεί η περιοχή C ως μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».

Ο Δρ. Gerald Steinberg, πρόεδρος της ΜΚΟ Monitor, είπε στο Jewish News Syndicate (JNS) ότι «από το 1980, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα παλαιστινιακό κράτος και τις τελευταίες δύο δεκαετίες, χρησιμοποίησαν ένα δίκτυο υπεργολάβων ΜΚΟ για να προωθήσουν αυτόν τον στόχο.

«Όπως επιβεβαιώνει αυτό το έγγραφο, η χρήση ετικετών από την Ευρώπη όπως η υποστήριξη για την «κοινωνία των πολιτών» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» σχεδιάστηκε για να κρύψει τα εκατομμύρια ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο σε επιλεγμένες συμμαχικές ΜΚΟ, ιδιαίτερα στην περιοχή C, για να δημιουργήσουν δεδομένα επί τόπου. Τώρα που η προσποίηση είναι ανοιχτή, η πιθανότητα για μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς τις ΜΚΟ, είναι πολύ υψηλή».

Ο καθηγητής Eugene Kontorovich, διευθυντής διεθνούς δικαίου στο Kohelet Policy Forum στην Ιερουσαλήμ, είπε στο JNS ότι το έγγραφο της ΕΕ που διέρρευσε δείχνει πως οι Βρυξέλλες λαμβάνουν μέτρα εν αναμονή των πολιτικών της επερχόμενης κυβέρνησης του Ισραήλ για «διατήρηση» εδαφών στην περιοχή C.

«Υπάρχει μια ταχεία προσάρτηση περιοχών γύρω από εβραϊκές πόλεις στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια από την Παλαιστινιακή Αρχή και την ΕΕ Αυτή είναι «γη για την ειρήνη» χωρίς την ψεύτικη υπόσχεση ειρήνης... Αυτές οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι κανείς δεν πρέπει να εκπλαγεί όταν η ΕΕ καταδικάζει τη νέα κυβέρνηση που προσπάθησε να σώσει τη γη στη Γιεχούντα και στο Σομρόν [τη Δυτική Όχθη] — αυτοί [η ΕΕ και οι Παλαιστίνιοι] είναι αυτοί που θα την κλέψουν».

Η Jenny Aharon, διευθύντρια της Golden Gate Public Affairs, η οποία συμβουλεύει για τις υποθέσεις ΕΕ-Ισραήλ και συνεργάζεται με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι η ΕΕ ενεργούσε αψηφώντας το δικό της διακηρυγμένο στόχο.

"Για να κατανοήσουμε τι συνέβη με το έγγραφο και την αντίδραση του Ισραήλ, είναι σημαντικό να εξετάσουμε το πλαίσιο: η ΕΕ έχει προσπαθήσει να παραμείνει ουδέτερη δύναμη καθώς δηλώνει τη γνώμη της για τις πολιτικές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη", παρατήρησε η Άχαρον.

"Επιμένει ότι οι θέσεις της βασίζονται στη σχολαστική συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο και τον χάρτη της ΕΕ, καθώς και με τη Συμφωνία του Όσλο. Αυτός ο ισχυρισμός σίγουρα αμφισβητείται από το έγγραφο που διέρρευσε στο οποίο μπορούμε να δούμε μια ακτιβίστρια ΕΕ να προσπαθεί να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να αναλάβουν την εξουσία στην περιοχή C, η ίδια η περιοχή που έχει οριστεί στον έλεγχο του Ισραήλ σύμφωνα με τη Συμφωνία του Όσλο, την οποία η ΕΕ ισχυρίζεται πως υποστηρίζει».

Η Aharon σημείωσε πως ενώ η ΕΕ επέμενε να τηρήσει το Ισραήλ τις Συμφωνίες του Όσλο και ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, η ΕΕ, ταυτόχρονα, προσπαθεί να αφαιρέσει το Ισραήλ από τα δικαιώματά του σύμφωνα με την ίδια συμφωνία, η οποία έδωσε στο Ισραήλ την ευθύνη για την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της χωροταξίας, στην Περιοχή C.

«Τώρα που αποκαλύπτονται οι προθέσεις της ΕΕ, θα πρέπει να επανεξετάσει τις θέσεις της, να σταματήσει να κρύβει τις πολιτικές της αποφάσεις με νόμους και να βάλει τα χαρτιά της στο τραπέζι για μια ειλικρινή συζήτηση... Θα πρέπει να το κάνουν πριν επιδεινωθούν περαιτέρω οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ».

Ισραηλινή οργάνωση που αποτελείται από περισσότερους από 16.000 πρώην αξιωματικούς του στρατού, της ασφάλειας και της αστυνομίας χαρακτήρισε την αποκάλυψη ότι η ΕΕ εργάζεται για την κατάληψη της Περιοχής C από τους Παλαιστίνιους "πράξη κατάφωρης εχθρότητας και επιθετικότητας".

Σε ανοιχτή επιστολή, το Ισραηλινό Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας (IDSF) επέκρινε την ΕΕ για το εμπιστευτικό έγγραφο πολιτικής της:

«Σύμφωνα με την επαγγελματική μας κατανόηση για την εθνική ασφάλεια, το κυρίαρχο έδαφος της Ιουδαίας και της Σαμάρειας στην Περιοχή Γ είναι βασικό στρατηγικό έδαφος που ελέγχει ή μπορεί να απειλήσει το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών και στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων του σύγχρονου κράτους του Ισραήλ... Η αναφερόμενη μυστική δραστηριότητα της ΕΕ για υπονόμευση του ισραηλινού ελέγχου στην περιοχή C και η προώθηση της παράνομης παλαιστινιακής ανάπτυξης σε αυτές τις περιοχές συνιστά σαφή και παρούσα απειλή για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και είναι μια πράξη κατάφωρης εχθρότητας και επιθετικότητας».

Ο ιδρυτής και διευθυντής του IDSF, Ταξ. Ο στρατηγός (Απ.) Αμίρ Αβίβι είπε ότι η δραστηριότητα της ΕΕ υπονομεύει τις Συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες καθιέρωσαν τον έλεγχο του Ισραήλ στην Περιοχή C:

"Αυτές οι περιοχές είναι κρίσιμες για την ύπαρξη του Ισραήλ μακροπρόθεσμα. Είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να ορίσουμε τι χρειαζόμαστε, μιλώντας για την εθνική ασφάλεια, μιλώντας για τις εβραϊκές εθνικές φιλοδοξίες. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αποφασίσει για εμάς τι χρειαζόμαστε, και σίγουρα δεν πάμε ενάντια σε μια συμφωνία την οποία θα πρέπει να τηρούν όλοι».

Μια ομάδα 40 Ισραηλινών μελών της Κνεσέτ (κοινοβούλιο) εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις πολιτικές και τις ενέργειες της ΕΕ. Κάλεσαν την ΕΕ να σταματήσει αμέσως τις «παράνομες κατασκευαστικές δραστηριότητες στο κυρίαρχο έδαφος του Ισραήλ».

Απευθυνόμενοι στους ηγέτες της ΕΕ, τα μέλη της Κνεσέτ έγραψαν:

«Χθες, μάθαμε για ένα επίσημο έγγραφο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα έγγραφο του οποίου η βαρύτητα δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ένα έγγραφο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ως προς τη μονομέρεια και την εχθρότητα της ΕΕ προς το κράτος του Ισραήλ και Εβραϊκό λαό. Το έγγραφο [ΕΕ] αγνοεί εντελώς την ιστορική συγγένεια του λαού μας με την πατρίδα μας, αγνοεί εντελώς τις πολιτικές συμφωνίες και το καθεστώς του κράτους του Ισραήλ στην περιοχή Γ και επιδιώκει να καθιερώσει τα σύνορα του 1949 ως τα μόνιμα σύνορα του Ισραήλ – στο πλήρης αδιαφορία για τις εβραϊκές κοινότητες της περιοχής».

Η πολιτική της ΕΕ για χρηματοδότηση και ενθάρρυνση της παλαιστινιακής αρπαγής γης αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε από την ισραηλινή ΜΚΟ Regavim, η οποία δρα για να αποτρέψει την παράνομη κατάσχεση της ισραηλινής κρατικής γης, αποκάλυψε ότι το 2022, η παράνομη παλαιστινιακή κατασκευή στην περιοχή C αυξήθηκε κατά 80%. Η έκθεση τεκμηριώνει 5.535 νέες παράνομες κατασκευές που κατασκευάστηκαν το 2022, σε σύγκριση με 3.076 κατασκευές την ίδια περίοδο το 2021.

Η υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες των Παλαιστινίων να καταλάβει την περιοχή C υπονομεύει στην πραγματικότητα τις προοπτικές επίτευξης ειρηνικής διευθέτησης μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ. Η ΕΕ όχι μόνο έχει βλάψει κάθε ευκαιρία για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά έχει υποστηρίξει διφορούμενα τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των Παλαιστινίων να επιβάλουν μια λύση στο Ισραήλ αντί -όπως συμφώνησαν και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη- να καταλήξουν σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Είναι καιρός να πούμε στην ΕΕ να ασχοληθεί με τα δικά της και να σταματήσει την αντιδημοκρατική ανάμιξή της στις υποθέσεις άλλων χωρών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail